Hasznos információk

Ezen a honlaprészen hasznos tanácsokat és információkat szeretnénk adni.
.

Ajánlott vakcinázási program
.

Kutya
.

A kölyökkutyák vakcinázását 6-8 hetes korban célszeru elkezdeni. Az elso védooltás a parvovírusos bélgyulladás ellen nyújt védettséget. Két hét elteltével adható a következo oltás, ez egy ún. kombinált vakcina, mely a parvovírusos bélgyulladás mellett a szopornyicával, a leptospirózissal és a Rubarth-kórral szembeni védettség kialakítására szolgál. Újabb két hetes különbségekkel még egy önálló parvo vakcina és egy kombinált védooltás beadatása ajánlott az optimális védettség elérése érdekében. Ezt követi az elso veszettségoltás, melyet négy hónapos korig be kell adatni, majd egy évesen ismételjük. Innentol évente egyszer kell védooltást kapjon, három éves koráig érdemes a veszettség és a kombinált oltást külön-külön beadatni, utána kaphatja egy oltásban összevonva is.

Létezik védooltás coronavírusos bélgyulladás (parvovírusos bélgyulladáshoz hasonló, annál enyhébb lefolyású betegség) és Lyme-kór ellen is, ezek az alap oltási protokollba beiktathatóak. Érdemes a bor gombás betegségét megelozo vakcinát is kérni, mivel ez emberre is veszélyes borfertozés.
.

Macska
.

Kölyökmacskát 10-12 hetes korban kezdünk oltani, az elso kombinált oltás a “macskanátha” (calicivírus okozta nátha), fertozo rhinotracheitis és pánleukopénia ellen véd. Egy hónappal késobb ismételjük, majd újabb hónap elteltével ajánlott kijáró cicáknál a veszettségoltást beadatni. A macskaleukózis elleni vakcinát is érdemes “rászánni” a cicára, mivel a betegség sajnos nem gyógyítható, csak megelozni tudjuk. Érdemes a bor gombás betegségét megelozo vakcinát is kérni, mivel ez emberre is veszélyes borfertozés.
.

Bélférgek elleni kezelések
.

A veszettségoltással egy idoben szoktuk az állattulajdonost féregteleníto tablettával is ellátni. A bélférgek elleni kezelést kutya- és macskakölykökön is két hetes korban lehet elkezdeni. Érdemes az anyaállatot a vemhesség második felében valamilyen féregteleníto készítménnyel kezelni, így megelozheto a kölykök fertozodése. Felnott állatoknál háromhavonta javasolt féregteleníto tabletta adása.
.

Bolhák
.

A bolhásságot mindenképpen érdemes megelozni, illetve ha már megtelepedtek a bolhák kedvencünkön, akkor minél elobb kezelni. Bolhacsípésre érzékeny állatoknál már egy-két bolha is komoly allergiás, ekcémás borelváltozásokat hozhat létre. Minél régebb óta áll fenn a bolhásság, annál inkább szennyezett a környezet is bolhapetével- ezért van az, hogy hiába fürdetjük le az állatot, néhány nap-hét után a frissen kikelo bolhák újra megszállják a bundáját. Érdemes jó minoségu, hosszú hatású nyakörvet, nyakborbe dörzsölheto cseppet vásárolni és rendszeresen használni, így a probléma megelozheto.
.

Kullancsok
.

Az erdokben sajnos nagyon sok a kullancs. A kullancs elleni védekezésre nem csak azok kell figyeljenek, akik rendszeresen kihordják sétálni kutyáikat. A zárt udvaron élo, nem kijáró állatban is lehet kullancs, hiszen a macskák, kóbor kutyák bundájában, rengeteg kullancs rejtozködhet. A legnagyobb veszélyt a babesiosis nevu kutyabetegség jelenti. Ez úgy alakul ki, hogy a kullancsok a vérszívás során apró élosködoket juttatnak a vérkeringésbe. Ezek a vörösvérsejtekben telepednek meg, itt szaporodnak, és elpusztítják a vörösvérsejteket. Jellegzetes tünetei a magas láz (a kutya bágyadt, étvágytalan), kórjelzo értéku a sötét, barnás vagy véres vizelet, késobb sárgaság is kialakul. Elofordul ún. “kis” babesia is, ilyenkor a jellegzetes tünetek hiányoznak, egyszeruen csak “nem az igazi” az állat.

Idoben megkezdett kezeléssel a gyógyulás esélyei nagyon jók, késon diagnosztizál esetben máj- vesekárosodások léphetnek fel, illetve el is pusztulhat az állat. A betegség ellen sajnos nincs védooltás, jó minoségu kullancs ellen védo készítménnyel (nyakörv, un. spot on/az állat borére cseppentheto oldat, spray) elozhetjük meg. Ritkábban eloforduló, szintén kullancs által okozott betegség a Lyme-kór (ez ellen van védooltás!) és a kullancsencephalitis.

Macskán a kullancs egy babesiosishoz hasonló, Haemobartonellosis nevu betegséget okozhat. Szerencsére a Szeged környéki kullancsok ezt a kórokozót nem terjesztik (pillanatnyilag, ez sajnos változhat), így a cicáknak inkább csak kellemetlenséget okoznak a vérszívók, és persze a gazdik se örülnek, ha az ölükbe bújó házikedvenc simogatásakor kullancsokba botlik az ujjuk. A kutyákhoz hasonlóan itt is különbözo nyakörvek, cseppek, spray-k között válogathatunk. A nyakörveket nem szívesen ajánlom, mivel ha csak évi egy-két alkalommal is, de okoznak balesetet, felakadhat vele a cica a kerítésre, és ha nem tud kibújni belole bizony meg is fulladhat. Ha kutya elol menekül amikor beakad valahová a nyakörv, akkor pedig abból lesz a baj hogy utoléri az üldözoje. Ha a cica nem csavarog, szinte mindig kerten belül marad, akkor jó megoldás a nyakörv, de a tekergosebb jószágoknak inkább a nyakborre cseppentheto oldatokat (spot on-t) ajánljuk.
.

Egyéb külso élosködok
.

Rühösség
.

Rühösség minden háziállaton elofordulhat lótól a tengerimalacig. Nagyon ritkán, de emberre is átmehet a fertozés!!! Borbeteg állat közelébe lehetoleg nem engedjünk gyereket, illetve beteg embert, mivel rajtuk könnyebben megtelepednek az élosködok. A rühösség nagyon viszket, az állat sokat vakarózik, szore foltokban vagy nagyobb egybefüggo területeken kihullik, pörkös felrakódások jelennek meg. Ha a folyamat nem túl kiterjedt, általában jól kezelheto. Az egész testfelületre kiterjedo rühösség kezelése sok türelmet, odafigyelést igényel, és mindig felveti valamilyen, az állatot legyengíto háttérbetegség gyanúját.
.

Legyek
.

Nyaranta sok panaszt okoznak a legyek. Gyakori hogy a kutyák fülét lepik meg, a fülek szélén nem gyógyuló sebek jönnek létre, amivel egész nyáron kínlódik az állat. Különbözo oldatokat, spray-ket tudunk erre ajánlani, sajnos nagyon tartós hatású nincsen, naponta-kétnaponta le kell kezelni az érintett területet. A legtartósabb az egyik tipusú spot-on, az kb. 3-4 hétig hat.

Nagyon kell figyelnünk nyáron az állatokon lévo apró sebekre is, rendszeresen ki kell tisztítani, fertotleníteni, nehogy légypeték maradjanak benne! Ha ezek kikelnek a sebben, légynyuvességrol beszélünk. A légynyuvek a bor alatt járatokat fúrnak az állat szöveteiben, fájdalmat, fertozést, elhalást okoznak. Különösen nagy bundájú állatokon nehéz észrevenni, mire kezelésre kerül, és elkezdjük nyírni a szort, sokszor hatalmas területek bukkannak elo ahol a bor gyulladt, elhalt, alatta nyüzsögnek a “kukacok”. Ilyenkor eloször az élosködoket kell kimosni, kiirtani, utána a sebet kezelni. Sokszor annyira rossz állapotban van a beteg, hogy infúzióra, máj- és vesetámogató gyógyszerekre is szükség van. Ha nagyon nagy kiterjedésu az elváltozás, sajnos a kezelés ellenére is elpusztulhat az állat. Sajnos a kezelésnél nehézséget okoz, hogy távol kell tartani a legyeket a sebtol, ez sokszor nehezen megoldható problémát jelent.
.