LÉGÚTI FÉREGFERTŐZÖTTSÉGEK 1.

Eucoleus aerophilus (régi nevén: Capillaria aerophila) okozta légcső és hörgőférgesség

 

 

Az E. aerophilus leggyakrabban a rókák légutaiban megtalálható élősködő, de előfordul kutyákban, macskákban, ritkábban más húsevőkben is.

FEJLŐDÉSMENET

A féreg fejlődésmenete közvetlen, tehát köztigazdában történő továbbfejlődést nem igényel.  A nőstényférgek által a hörgőváladékba lerakott peték a kiköhögött váladékkal, vagy a felköhögött-lenyelt váladékban a bélsárral jutnak ki a környezetbe.

A petékben 30-50 nap alatt alakul ki a a fertőző lárva (L1). Ezek közvetlen felvételével vagy az ezeket elfogyasztó földigiliszták felvételével történik a fertőződés.

A fertőző lárvák kikelnek petékből a vékonybélben, behatolnak a nyálkahártyába, majd a nyirok- és vérárammal eljutnak a tüdőbe. Ez kb. 7-10 napot vesz igénybe. A lárvák betörnek a tüdő léghólyagocskáiba, majd felmásznak a légutakba, miközban vedlenek és a fertőzést követő átlag 40 nap után teljesen kifejlődnek. A 1,5-2,5 cm hosszú hím és a 2-4 cm hosszú nőstény féreg a légcső, a hörgők és a hörgőcskék nyálkahártyájába ágyazódva él.

KLINIKUM

A fiatal állatok a legfogékonyabbak a fertőzésre. Az enyhe fertőzöttség rendszerint tünetmentes, vagy csak enyhe köhögés, alkalmanként orrfolyás figyelhető meg. Súlyosabb esetben légcső- ill hörgőgyulladás, tüdőödéma, gyakori köhögés, nehezített légzés, végső esetben akár tüdőgyulladás is kialakulhat.

DIAGNOSZTIKA

A fertőzöttség kimutatása elsősorban a bélsár parazitológiai vizsgálatával, ritkábban a kiköhögött váladék,  orrváladék vizsgálatával történik.

VESZÉLYES-E AZ EMBERRE?

A régebbi irodalomban az olvasható, hogy a féreg az emberre nem veszélyes, azonban ma már nyilvánvaló, hogy esetenként akár az embert is fertőzheti. Köhögés, hörgőgyulladás, láz, nehezített légzés, nyálkás-véres köpet lehetnek a tünetek, a tüdőben pedig tüdőrákra emlékeztető gócok is kialakulhatnak.

MEGELŐZÉS

Rutin féregellenes szerekkel a fertőzöttség nem szüntethető meg.

Kérje a részletes bélsár parazitológiai vizsgálatot az esetleges fertőzöttség felderítése céljából!