ANGIOSTRONGYLUS SZÍVFÉRGESSÉG

A kutya Angiostrongylus vasorum okozta szív- és tüdőférgessége

A fertőzöttség okozója a rókák és kutyák jobb szívfelében és tüdőartériáiban élő fonálféreg. Legelőször az 1800-as évek közepén Franciaországban találták meg kutyában, innen a neve:  “francia szívféreg”.

FEJLŐDÉSMENET

A fertőzött kutyák bélsarukkal ún. első stádiumú lárvákat ürítenek, ezeket a köztigazda csigák veszik fel. Bennük fejlődnek ki a kutyára fertőző, ún. harmadik stádiumú lárvák, amelyek a csigák elfogyasztásával jutnak a kutya szervezetébe. Ezenkívül a kutya fertőződhet csigákkal táplálkozó állatok (pl. békák) vagy csigák nyálkájával szennyeződött ennivaló elfogyasztásával.

A kutya belében a csigákból kiszabaduló lárvák a bél falán át illetve a nyirokárammal a bélfodri nyirokcsomókba jutnak, ahol kétszer vedlenek, majd a vérárammal a tüdőartériába és a jobb szívfélbe jutnak. Itt befejezik fejlődésüket, ivaréretté válnak és petéket raknak. A légutak kapillárisaiban elakadó petékből kikel az első stádiumú lárva, amely a léghólyagocskákba tör, a kutya ezt felköhögi, lenyeli és így kerül a lárva a bélsárral a környezetbe. A fertőződéstől a lárvaürítésig 28-108 nap telik el.

Az kifejlett A. vasorum 1,5-2,0 cm hosszú, vékony rózsaszín féreg, amely akár 2 évig is elélhet.  A bélsárral ürülő lárva mindössze 0,3 mm.

KLINIKUM

A férgek kórókozó hatása ill. a tünetek részben a vérerekben tartózkodó kifejlett férgeknek, részben a tüdő hajszálereiben tömegesen megjelenő és ott elakadó petéknek és lárváknak tulajdonítható.

A heveny forma (gyorsan kialakuló súlyos tüdőgyulladás, jobb szívfél tágulat) viszonylag ritka, inkáb a hónapokig/évekig tartó krónikus lefolyás a jellemző. Kezdetben a tünetek enyhék vagy csak időszakonként jelentkeznek, az idő előrehaladtával pedig elég változatosak lehetnek. A klinikai képet a tüdőgyulladás, tromboembólia ill. a pangásos szívelégtelenség uralja.

Emellett véralvadási zavar, testszerte vérzések, vérömlenyek is jelentkezhetnek, ami hosszabb távon vérszegénységhez is vezethet. A tüdővérzések következtében a kutya vért köhöghet fel.

A központi idegrendszer (agy, gerincvelő) területén történő vérzések és a lárvák “téves” vándorlása görcsrohamokat, bénulásokat, eszméletvesztést, mozgászavart, sántaságot, látászavart ill. a viselkedés megváltozását okozhatják.

DIAGNOSZTIKA

A fertőzöttség kimutatása a bélsár parazitológiai vizsgálatával történik (lárvaizolálás), mivel a vér vizsgálatán alapuló antigén tesztek (IDEXX Angio Detect) ill. nukleinsav-technikák (PCR) hazánkban ma még nehezen hozzáférhetőek.

VESZÉLYES-E AZ EMBERRE?

Nem.

MEGELŐZÉS

Rutin féregellenes szerekkel a fertőzöttség nem szüntethető meg.

Kérje rendszeresen a részletes bélsár parazitológiai vizsgálatot az esetleges fertőzöttség felderítése céljából!