ÁLLATI HÍRMONDÓ ( ÉVSZAKONKÉNTI AKTUALITÁSOKKAL)

Tisztelt Gazdi!

 

Örömmel tájékoztatjuk, hogy 2016 januárjától elindítjuk „ Állati Hírmondó”-nkat, melyet az évenkénti veszettség oltási értesítő mellett honlapunkon is olvashat. Terveink szerint negyedévente, illetve az aktuális évszaknak megfelelő állati hírekkel próbáljuk abban segíteni Önöket, hogy kedvenceik a lehető legnagyobb biztonságban legyenek. Reméljük, érdekes és egyben hasznos hírekről olvashatnak.

 

Téli Veszélyek:

 

Fagyálló folyadék- hatása gyakorlatilag azonnali, néhány enyhe esettől eltekintve a mérget felvevő állatok 1-2 napon belül heveny veseelégtelenségben elpusztulnak. Azonnali orvosi segítségre van szükség, még néhány óra várakozás is az állat életébe kerülhet. Amennyiben biztosan fagyállót vett fel kedvence, az állat méretétől függően 0.5 -1 dl tömény alkoholt kell itatni vele( pálinka, vodka). Tudta Ön, hogy az alkohol a fagyálló folyadék szervezetbeli „ ellenfele”, ezért a mérgezés korai szakaszában az alkohol életmentő lehet?
Patkányméreg- hatása nem azonnali, a legtöbb esetben napok, akár hetek múlva jelennek meg a tünetek. A méreg a szervezetben véralvadási zavart okoz. A klinikán előforduló eseteinknél orr, szájvérzés, tüdővérzés, testfelületen kialakuló vérömlenyek fordultak elő a leggyakrabban.
Ellenanyaga a K-vitamin, azonban előrehaladott esetekben legfontosabb a vérátömlesztés. Tudta Ön, hogy a kutyáknál több, mint 7 vércsoport van? Ennek ellenére az esetek döntő többségében az első vérátömlesztésnél vércsoport meghatározás nélkül is adhatunk vért kutyáknak. Macskáknak 3 vércsoportjuk van, náluk alapvető a vércsoport meghatározás.

útszóró só mérgezés- elsősorban hosszúszőrű, de akár rövidebb szőrű kutyák talppárnái közé betapadhatnak az útra szórt sószemek. Amennyiben a kutya lábát nem mossuk meg, ilyen mennyiségű só felnyalogatása kisebb testű kutyáknál mérgezést válthat ki. A sómérgezés tünete a hányás, hasmenés, remegés és akár az epilepszia. Azonnali orvosi ellátásra van szükség, a késlekedés akár a kedvencük halálát is okozhatja.

Nyírfacukor és a Xylit/Xylitol édesítőszer-mostanában egyre népszerűbbé vált nyírfacukor és xilit tartalmú édesítőszerek kutyákban, macskákban és vadászgörényekben elhulláshoz is vezethető mérgezést okoznak. Miért enne kedvencük ilyen édesítőt. Dietetikai okokból pl. süteményekben egyre többen helyettesítik a sima cukrot nyírfacukorral vagy xilittel. Kedvenceinknek nem kell sokat enni belőle és már kész a baj. Ezek az anyagok súlyos vércukorszint csökkenést és következményesen remegést, bizonytalan járást, akár kómát is eredményezhetnek. Amennyiben ilyen gyanunk van, azonnal szőlőcukrot vagy mézet etessünk kedvencünkkel és késlekedés nélkül forduljunk orvoshoz.
Szintén tilos adni kedvenceinknek szőlőt, mazsolát, csokit, vörös -és fokhagymát, makadám diót, mivel ezek is mérgezést okozhatnak.

Tablettáké a jövő !

Gondja van a bolha/kulancsírtó spot on-okkal vagy nem szeretne egy szagos nyakörvet kedvencén? 2015-ben igazán népszerűvé váltak több gyártó tablettás készítményei, amelyekkel 1-3 hónap közötti időszakra garantáltan bolha és/vagy kullancs-mentességet biztosítunk kutyájának és macskájának.
Szív- és bőrférgesség megyénkben !
Hihetetlen, de igaz ! Statisztikáink alapján megyénkben minden 3. kutya fertőzött bőrféreggel és kb. minden 100. kutyában találunk felnőtt szívférget. Tudta Ön, hogy mindkét férgesség emberre fertőző (zoonosis) és mindkettőt szúnyog terjeszti állatról emberre? Tegyen ellene, teszteltesse kedvencét legalább a veszettség oltáskor. Pár csepp vér elegendő egy pontos diagnózishoz ! A baj megelőzhető tablettás és spot on készítményekkel, ehhez azonban előtte vértesztet kell csináltatni.

Tuti ami biztos(ított) !

Önnek van már biztosítása kutyájára, macskájára? Jelenleg több biztosító is ajánl különféle megfizethető biztosítási lehetőséget, amellyel az állatorvosi költségek jelentős részét visszatérítik. Tudta ön, hogy kedvencének egy egyszerű csonttörés gyógykezelése akár 60-120 ezer Ft költséggel jár?
Szűrőprogramok
Nagyon sok tulajdonos felismerte, hogy az oltások csak a jéghegy csúcsát jelentik a megelőzésben. Fiatal, közép-és időskori szűrővizsgálatainkkal az életkorra és fajtára leginkább jellemző betegségeket szűrhetjük ki. Az elmúlt évben számos olyan lappangó, a tulajdonosok által még rejtve lévő betegséget szűrtünk ki, amely a későbbiekben sokkal komolyabb elváltozást okozott volna.

 

Tavasz és a kullancsok

Igazi kemény, fagyos és hetekig hóval borított tél hiányában valójában azt mondhatjuk, hogy az elmúlt hónapokban – néhány hidegebb nap kivételével – kora tavaszi időjárást élhettünk meg. Ennek az enyhe időjárásnak az eredménye, hogy gyakorlatilag folyamatosan jönnek a kullancs csípéssel megfertőződött állatok. Melyek az igazán veszélyes betegségek?

Babézia

Kullancs által terjesztett egysejtű kórokozó, amely a kullancs csípést követően bekerül a véráramba, majd a vörösvérsejtekben szaporodik, miközben nagy mennyiségben el is pusztítja azokat. A kutya letargiás, lázas lesz, majd vérfesték vizelés( sárga, barna, fekete vizelet) kezdődik és a betegség kezelés hiányában 3-5 napon belül halállal végződik. Babéziózisnál néhány nap késedelem az állat halálát okozhatja!
Rendelőnkben a legtöbbet diagnosztizált betegség a babéziózis, holott a betegség jó minőségű kullancsírtó készítményekkel megelőzhető lenne!

Lyme kór: sokkal ismertebb, mint a babézia, ennek ellenére kutyáknál alig-alig fordul elő. Leggyakrabban más betegségek diagnosztizálása során mellékleletként találkozunk vele. A kutyáknál elsősorban sokizületi gyulladást, sántítást okoz, ezért minden régóta sántító kutyánál javasolt a Lyme kór szűrése. Lyme kór ellen van védelem, két alapoltás után évenkénti ismétlő oltás javasolt. Az oltás elsősorban vadászkutyáknál és kullanccsal gyakran fertőzött kedvenceknél javasolt.

Anaplazma és az Erlichia

Gyakoriságukat tekintve a babézia és a lyme kór között helyezkednek el. Jellegtelen tünetei miatt mellékleletként találkozunk velük. Kezelésük megegyezik az előbbi két betegség kezelésével.

 

KULLANCS ELTÁVOLÍTÁSA

Soha nem szabad puszta kézzel megfogni a kullancsot, mert a bőrünkön lévő apró mikrosérüléseken keresztül elkaphatjuk a Lyme kórt vagy az agyvelő gyulladást!

Soha nem szabad a kullancsot leégetni!

Soha nem szabad a kullancsra zsírt, olajat, stb. kenni, mert az a kullancs fuldoklását és egyben a benne lévő kórokozók szervezetbe való ” beöklendezését” eredményezi!

Csipesszel fogjuk meg a kullancsot a bőrbe való beszájadzásánál, majd az óramutató járásával ellenkezőleg kezdjük el csavarni.Általában a második, esetleg a harmadik csavarásnál a kullancs egészben eltávozik.

Mit tegyünk, ha a kullancs feje bennmaradt a bőrben?

A kullancs eltávolítás lényege, hogy a kullancs hasi részétől(potroha) szabaduljunk meg, a bennmaradt fej az esetek legnagyobb részében semmilyen gondot nem okoz. A szervezet a fej körül gyulladásos reakcióval reagál, pirosas csomót(puklit) képez, amely 1-2 héten belül elmúlik, a kullancs feje pedig vagy kilökődik, vagy felszívódik.

 

A kullancsok előfordulása

Ma már azt mondhatjuk, hogy ahol füves terület van, ott biztosan vannak kullancsok is. Természetesen füves réteken sokkal gyakrabban fordulnak elő mint pl. játszótereken, de kullancs csípéses betegeink jelentős része soha nem volt erdőben, vagy a városon/falun kívül!
A legtöbb kullancscsípéses beteg februártól májusig, valamint szeptembertől decemberig jön be a rendelőbe. A betegség a nagy nyári melegben sokkal ritkábban fordul elő, mivel a kullancsok a fűszálak tövéhez húzódnak a forróság elől, így kisebb az esély a fertőződésre.

Megelőzés

 

A választék széles, a hatékonyság változó ! Mivel a kullancsok és a bolhák viszonylag hamar immunissá válnak a különböző készítmények hatóanyagaira, ezért azt javasoljuk, hogy mindig az újabb kullancsírtó termékeket keressék. Sok év tapasztalata azt mutatja, hogy amit a gazdik “megspórolnak” a hatástalan bolti kullancsírtó szerek vásárlásával, azt a kullancsok okozta betegségek kezelése során többszörösen elveszítik.
Rendelőnkben az elmúlt években a tablettás kiszerelés lett a sláger. A tablettákból van 1 és 3 hónapos hatású. Modernek, rendkívül hatékonyak és a többi szerrel ellentétben kutyánkat, macskánkat bármikor megfürdethetjük. Betegek, kismamák és kisgyermekek is simogathatják kedvencüket anélkül, hogy tartaniuk kellene a hatóanyag emberi bőrön keresztül történő felszívódásától.