Macska leukémia/Aids/Fip

csütörtök, 2009 február 19. Category(s): Nincs kategorizálva.

MACSKÁK HALÁLOS FERTOZO BETEGSÉGEI

 

FIP:(Feline Infectious Peritonitis) macskák fertozo hashártya gyulladása. Magyarországon eléggé gyakori (régen ritkának mondott !!!) megbetegedés, sajnos diagnosztizálása csak a betegség végso stádiumában egyértelmu. A betegséget egy emberre nem veszélyes un. corona vírus okozza, amely szájon és orron keresztül jut el a gyomorba és a belekbe. Ez a vírus genetikai mutációt követoen (akár évek múlva) válik „rossz vírussá” és kezdi az un. FIP tüneteket kialakítani: lesoványodás, vérszegénység, sárgaság, hasuri foyadék és/vagy daganatok miatt megnövekedett has, nehéz légzés, stb. A betegség jelenlegi tudásunk szerint gyógyíthatatlan, bármelyik életkorban bekövetkezhet, azonban elsosorban a fiatal (1-3 éves) és a nagyon idos (8-10 éves) macskák betegsége. Antibiotikumokkal, szteroidokkal, infúzióval, interferonnal és egyéb kiegészíto terápiával a végso stádiumban lévo macskák élete néhány héttel, a korai és közép stádiumban lévoké néhány hónappal hosszabbítható meg. Pozitív teszt csak a tünetekkel együtt értékelheto, az oltás jelenleg nem nyújt biztonságos védelmet (aki kéri, csak annak oltunk).

Megoldásnak a macskák ivartalanítása és –ha lehetséges- bent tartása tunik.

 

Macska AIDS: Bár a macska AIDS vírusa az emberi AIDS vírusával egy családba tartozik, ennek ellenére a betegség emberre nem ragályos. Elsosorban a nem ivartalanított kandúrok betegsége, azonban a vírus harapással és vérrel bármilyen korú és nemu macskára átterjed!

A betegség leggyakrabban több év lappangási ido után jelenik meg és elsosorban vérszegénységet, daganatokat okozva pusztítja el a macskát. A macskákat az USA-ban már oltják a betegség ellen, Magyarországon jelenleg csak a teszt áll rendelkezésünkre. A pozitív macskák akár évekig is elélhetnek minimális gyógyszeres kezelés mellett, egészen a végso stádiumig. A pozitív macskát a további fertozés elkerülése érdekében célszeru a többi macskától elkülöníteni.

Megoldásnak a macskák ivartalanítása, tesztelése, és- ha lehetséges- bent tartása tunik.

 

Rendelonkben a tesztelt macskák 10%-a Aids pozitív!

 

Macska leukémia (leukózis): Szintén vírusos és macskákra halálos betegség, emberre nem veszélyes. A vírus vérrel, nyállal, harapással valamint születéskor jut el az egyik macskából a másikba. Néha hetek, hónapok alatt beteggé tesz egy macskát, de elofordul, hogy a lappangási ido években mérheto. A macskák viszonylag ellenállóak a vírussal szemben, azonban a megbetegedett macskák élettartama csak hónapokban mérheto. A vírus a macskát legyengíti, vérszegénységet, fertozéseket és daganatokat okoz, ami a macska pusztulásához vezet.

A leukémia teszt megbízható, gyors. A vírus ellen oltás is van, ezt érdemes a tesztelés után elvégeztetni.

Megoldásnak a macskák ivartalanítása, tesztelése, oltása és – ha lehetséges- bent tartása tunik.

 

 

Rendelonkben a tesztelt macskák 40%-a leukémia pozitív!!!!

A macskákat 6 hónapos kor alatt leukémia ellen kell tesztelni, 6 hónapos kor felett leukémia és AIDS ellen. FIP teszt bármikor lehetséges.

A macskákat leukémia ellen alapimmunizáláskor kétszer kell oltani 3 hetes eltéréssel, majd évente egyszer emlékezteto oltást kell kapniuk. FIP oltás szükségessége megosztja az állatorvos társadalmat.