Helló Világ!

szombat, 2009 március 7

Köszöntjük a HungaroPet – Állattartók Információs Honlapja honlapon!

Ez az elso bejegyzés. Szerkesszen rajta, vagy törölje és kezdje el a honlapja fejlesztését.

Ivartalanitási akció!

vasárnap, 2009 február 22

Ha február, akkor macska ivartalanítási akció!

Ha február, akkor lyme kór elleni oltások ideje.

(mielott elindul a kullancs invázió………)

Kan kutyák ivartalanításáról

péntek, 2009 február 20

A nem tenyésztésre szánt, kedvencként tartott kutyák ivartalanítása ma már Magyarországon is a felelos kutyatartás részét képezi. Állategészségügyi és állatvédelmi szempontból (nem kívánt szaporulat megelozése és ezáltal a kóbor kutyák számának csökkentése!!!) egyaránt számos megalapozott érv hozható fel a beavatkozás mellett.

Az ivartalanítás elonyei:

  • Az ivartalanítással megelozhetok az idos kan kutyákban viszonylag gyakran kialakuló prosztataproblémák (daganatok, a prosztata megnagyobbodása és az ebbol fakadó vizelet- és bélsárürítési zavarok stb.)

  • Megelozhetok a különbözo tesztoszteronfüggo végbélkörnyéki daganatok

  • Megelozhetok a herék daganatos elváltozásai

  • Megszunik a szukák tüzeléskor tapasztalható kóborlás, elszökdösés és az ehhez kapocsoldó kellemetlenségek

  • Csökken a más kanokkal szembeni agresszió, illetve az ivartalanított kan kutyát rendszerint a többi kan sem támadja meg, mivel nem tekintik riválisnak.

  • Megelozhetok és kezelhetok különbözo viselkedési zavarok (családtagokkal, gazdával szembeni agresszió stb.)

.

Az ivartalanítással kapcsolatos leggyakoribb tévhitek:

A kanoknak nincs szükségük arra, hogy életükben legalább egyszer vagy rendszeresen párosodjanak, mivel a szexuális viselkedés esetükben csak fajfenntartó célzatú.

A tervezett fedeztetésektol eltekintve a párzás a kanoknak általában több hátránnyal jár, mint elonnyel (elkóborlás és következményei, a szuka gazdája által történo esetleges bántalmazás).

Az ivartalanítás a kutya személyiségét, kedélyállapotát, játékosságát, intelligenciáját nem változtatja meg.

A fiatalkori ivartalanításnak nincs negatív hatása a kutya fejlodésére.

Az elhízás a túlzott táplálékfelvétel következménye, ez a tulajdonos által befolyásolható, ivartalanított és nem ivartalanított állatoknál egyaránt eloforduló jelenség, ezért kedvencünk táplálására minden esetben oda kell figyelni!

A mutét menete:

A kan kutyák ivartalanítása gyakorlatilag bármely életkorban elvégezheto, de a különbözo rossz szokások kialakulásának megelozése végett mi a fiatalkori, 6-8 hónapos kor környékén történo mutétet javasoljuk.

A beavatkozás altatásban történik, melynek során mutéti körülmények között eltávolítjuk a heréket, majd a herezacskót több rétegben összevarrjuk. A külso, nem felszívódó varratréteg eltávolítására a mutét utáni 10. napon kerül sor.

Nagyon fontos az ivartalanítás elvégzése az ún. rejtett here esetében. Ilyenkor az egyik vagy mindkét here nem száll le a herezacskóba, hanem a hasüregben marad. A rejtett here idozített bomba, mivel a hasüregben uralkodó magasabb homérséklet miatt a bennmaradt here daganatosan elváltozik. Ilyenkor csak egyetlen megoldás van: a hasüregben lévo here mielobbi eltávolítása (lehetoleg még a daganat képzodése elott). Ilyenkor minden esetben el kell végezni a normális here eltávolítását is, mivel a rejtett heréju állatok nem tenyészthetok tovább.

Hello world!

csütörtök, 2009 január 15

stat-linear-graphWelcome to Hungaropet.com. This is your first post. Edit or delete it, then start blogging!