Városunk bemutatása

Pomáz helyezödése

Budapesttol 4 km-re északra, Budakalász és Szentendre szomszédságában helyezkedik el, a Pilis-hegység kapujában, Pest megyében. Teljes népessége 16,408 fö

Pomáz városának története

Az 1546. évi török adóösszeírás (defter) szerint a magyar oslakosságból még 10 család él, akik évi 1615 akcsét fizetnek az akkori “zaimet” tulajdonosnak, a budai Huszein Isztrafcsa csausnak. Az 1599. évi defterbol kitünik, hogy Pomáz lakossága részben “kugában”, vagyis pestisben kihalt, részben elköltözött. A falu földjeinek nincs tulajdonosa, azoknak csak használója a Dervis nevu szegedi szandzsák-bég, kinek ezekbol való jövedelme évi 400 akcse. Az 1562., 1580. és 1590. évi osszeírásokból látszik, hogy a falu tartósan néptelen. Zaimet tulajdonosának, ill használójának Derja bégnek és Pervane csausnak 1000 és 2000 akcse között jövedelmez. (Káldy-Nagy Gyula: A budai szandzsák 1546-1590.évi összeírásai.Bp. 1985.)

A 15 éves háború majd a Zsitvatoroki béke után,a török megszállású területek között egyedi, kettos közigazgatási rendszer alakul ki az ország török megszállású területén. Ebben a szituációban a Szentendrei-sziget déli csücskében lévo Bolgár nevu falu földesura, Bornemissza Bolgár Pál az ország keresztény kézen maradt részének nádorától megvásárolta a Kálóz puszta, Pomáz puszta, Szencse puszta, valamint a mai Csobánka határát képezo területeket, majd betelepítette a Bácskában már korábban vásárolt falvainak (Prekonity, Radonity, Tótháza, Nagy Gyurgyin, Malteovity, Nádály, Hulica, Oblica, Belo Blato, Szilvás, Botrá, Pokolko, Obornica, Vámtelök, Dorosko, Pessér, Csemeny, Nagycsicsó, Vastorok és Terusity) szerb lakosságával, a török jogszokás szerint 6 év adómentességet biztosítva a vállalkozó kedvu telepeseknek. ( A terület megvételérol és betelepítésérol számos dokumentum maradt a Magyar Országos Levéltárban, Bornemissza leszármazottainak, a Wattay családnak iratanyagában) Bornemissza család a XVII. század elején jelentos szerepet játszott Pilis vármegye társadalmi és hivatali életében, mivel mind a két fél, a keresztény és a török elismerte és különbözö ügyekben alkalmazta.


Kattintson az alábbi interaktiv térképre!


Szeretettel várok  minden állattartót és kedvenceit
pomázi praxisomban!

Dr. Brenner József állatorvos

Vonalas telefon:  06/ 26-328-995
Mobil telefon:  06/ 20-5-763-904
E-mail: brenner@pomazvet.axelero.net
Honlap: www.hungaropet.com/pomaziallatorvos