Veszettség elleni vakcinázás

Szeretném emlékeztetni a tisztelt ebtartókat, hogy a veszettség elleni vakcinázás a magyar jogszabályok szerint minden évben kötelező !

www.youtube.com/user/zallatorvos  (ezen a youtube felvételen többek között a veszettségről nézhetnek meg egy kis vicces összeállítást!)

Az ún. összeterelt vakcinázás ebben az évben sem tartható meg,de oltatni kötelező az állat tartási helyén vagy rendelőben.

2010-tol új hologramos veszettség matrica került forgalomba, amely a hagyományos matrica mellé kerül beragasztásra, csak ezzel együtt érvényes és szabályos a vakcinázás.(ez helyettesíti az ún. igazgatási szolgáltatási díjat, amelyet korábban is az állatorvosok MGSZH-nak fizettek minden beoltott eb után, és a veszettség oltás díja ezt is tartalmazza).

A matrica mérete: 10 mm x 15 mm . MGSZH logója, az oltás beadásának évszáma (most 2012), egy hét számjegyből álló sorszám, “Rabies”,” Valid” szavak valamint speciális lézersugaras leolvasóval láthatóvá tehető kutyafej-ábra található.

A sorszámok az oltást végző állatorvosnál nyilvántartásba kerülnek, így az ebek és oltásuk nyomon követhetősége  szigorúbbá válik.

2010.januárjától semmilyen régi fajta oltási könyv nem használható, csak a az ún. Kisállat Egészségügyi Könyv vagy az Állatútlevél.

A Kisállat Egészségügyi Könyv vagy Kamarai logóval vagy a magán-állatorvosok által kibocsátott logóval sorszámozottan kerülnek forgalomba. Ezek a sorszámok is nyilvántartásba kerülnek a kutya egyéb adataival együtt.

A fenn említett rendelkezések a veszettség elleni védekezés részletes szabályairól szóló 164/2008.(XII.20) FVM rendeletben kerültek megfogalmazásra.(csak az ebekre érvényes, macskára és vadászgörényre nem.)

FIGYELEM!

Csak a chippel ellátott ebek vakcinázhatóak!

Minden évben kötelező a kutyáknak beadatni a vakcinát!

Az elsőként beadott veszettség elleni oltás 1/2 évig érvényes, utána 1 évig.

Az oltás ára  4900.-/eb

+ féreghajtó tabletta

Van olyan vakcina, amely kombinált oltás és veszettség ellen egyben van, ára :8400ft + féreghajtó tabletta

https://www.youtube.com/watch?v=1Yt8DHUIwms