Vakcinázás és féregtelenítés


Tartalomjegyzék

1.  Kutyák oltási és féregteleníto programja
2. Macskák oltási és féregteleníto programja
3. Nyulak oltási programja
4. Vadászgörények oltási és féregteleníto programja

Részletesen az alábbiakban

1. Kutyák oltási és féregtelenito programja rendelokben

2 hetes kor : Féreghajtó
4 hetes kor : Féreghajtó
6-8hetes kor : Parvovírus elleni oltás + Féreghajtó
8-9hetes kor : Parvovírus elleni ismétlo oltás+ Féreghajtó
10-12 hetes kor : Kombinált oltás + Féreghajtó

14 hetes kor: Kombinált oltás
4hónapos kor: Veszettség elleni oltás + Féreghajtó
6 hónapos kor: Kombinált oltás

7 hónapos kor: Veszettség elleni  oltás
9 hónapos kor: Parvovírus elleni  oltás

12 hónapos kor: Kombinált befejezo oltás

1 éves kor felett az évente adott kötelezo veszettség elleni oltás mellett évente egyszer a kombinált oltás is javasolt! A gazdi kérésére korona vírus elleni védooltás és Lyme-kór elleni oltás is beillesztheto az oltási programba.

Fontos tudnivalók a vakcinázásról

1.) A különbözo fertozo betegségek elleni oltás nem kötelezo, de mindenképpen ajánlott. Kötelezo viszont a Veszettség elleni oltás, amikor a kutya a 3 hónapos kort betöltötte. Fontos tudni, hogy szintén eloírás és kötelezo a veszettség elleni oltás ismétlése az elso életévben, kb. 6 hónapos különbséggel. Az elso életévben a kutyának tehát két veszettség elleni oltással kell rendelkeznie. Innentol kezdve már évente kell az oltást megkapnia.

2.) Csak egészséges, megvizsgált, panaszmentes állat oltható, a megfelelo immunválasz elérése céljából.

3.) Ha a kutya embert mar, karmol vagy harap az oltási könyvet be kell mutatni az illetékes hatóságnak ( körzeti orvos, állatorvos), ezért kérjük az oltási igazolványt orizzék meg. Minden, a praxisunkban beadott védooltás és féregtelenités után az adatokat számozott oltási könyvbe vezetjük.

4.) A veszettség elleni oltás mellé a tulajdonos kap egy bilétát, ezt célszeru az állat nyakörvére fuzni.

5.) Ha ismeretlen korú állatot fogadunk be minimálisan két kombinált és a veszettség elleni oltást adassuk be a kutyának.

6.) Ha kölyökállatunk van és az oltási sor beadása bármilyen (pl. anyagi) nehézséget okoz, tudnunk kell, hogy a legfontosabb oltás a fenti oltási sorban, a 12 hetes kor után adott kombinált oltás. Ilyen esetben tehát a kombinált és a veszettség elleni oltást adassuk be. Az ilyen “hiányos” oltási sor esetén azonban nem tud az állatorvos felelosséget vállalni.

7.) Három évnél idosebb állatnál rendszerint egyben adjuk a kombinált és a veszettség elleni oltást, ha a kutya immunállapota megfelelo.

8.) Kezelhetetlen vagy támadó állatok esetén lehetoség van “kerítésen kívülrol”, belövo-készülékkel oltani a kutyákat, az állat tartási helyén.

9.) Bizonyos fajták egyes fertozo betegségekre fogékonyabbak, ilyen esetben az állatorvos módosíthatja az oltások sorrendjét, vagy a beadott vakcina típusát. Vannak szintén nem kötelezoen beadatható oltások, melyekrol rendszerint az állatorvos tájékoztatja a tulajdonost. Ilyen például a Lyme kór elleni oltás, kennelköhögés elleni oltás, a coronavírusos bélgyulladás elleni oltás, a tetanusz elleni oltás stb. Ezek szükségessége az állat életterétol, tartási körülményeitol függ.

10.) Nagyon ritkán a védooltások után oltási reakció alakulhat ki. Ennek gyakorisága 1-2 %, és un. azonnali típusú reakció, tehát oltás után 1-3 órával alakul ki. Az állat szemhéja, pofája megduzzad, testszerte apró borduzzanatok alakulhatnak ki (un. csalánkiütés) esetleg nyelési nehézség, hányás, hasmenés lehet. Ilyen esetben szólni kell az állatorvosnak, néhány injekcióval az állat panaszmentes lesz. Ha valamilyen oknál fogva az állatorvos nem érheto el, calciumos pezsgotablettát vagy injekciót kell az állattal itatni.

11.) A bolhairtás és féregtelenítés illetve indokolt esetben a bélsár parazitológiai vizsgálata szinte az oltásokkal együtt végzendo. Un. széles spektrumú féregteleníto pasztát vagy tablettát 2 hetes kortól 12 hetes korig kéthetente adunk. Ezután havonta adjunk féreghajtót. Több állat esetén -beleértve a macskákat is-célszeru azokat egyszerre, és azonos minoségu féreghajtóval kezelni. Humán használatra adandó féreghajtó tabletták erre a célra nem megfelelok, hasonlóan a fokhagyma sem. A bolhaírtást 8-12 hetes korban kezdjük, a készítményt kérjük állatorvostól vagy állatpatikában. Számtalan készítmény van forgalomban, nem mindegyik adható kölyköknek, több közülük macskákra toxikus, különbözo hatásmechanizmusú, és árú készítmények ezek. “Házilag” tehát vigyázzunk ezekkel a készítményekkel, kérjük ki az állatorvos tanácsát (a bolhairtó nyakörvek közül számtalan van forgalomban, egy – két készítmény hatása megfelelo csupán).

12.) Különbözo csonterosíto, calcium tartalmú készítményekre gyakran van igény az állattartók részérol, azonban tudnunk kell, hogy alkalmazásuk zömében indokolatlanul történik. Csakis a kutya táplálásának megbeszélése után teszünk javaslatot calcium adására.

2.  Macskák oltási és féregtelenito programja

A.) Kizárólag benti macskáknak

2 hetes kor : Féreghajtó
4 hetes kor : Féreghajtó
6 hetes kor : Féreghajtó
3 hónapos kor : Kombinált oltás
4 hónapos kor : Kombinált oltás
1 éves kor után évente: Kombinált oltás

B.) Kinti-benti macskáknak


2 hetes kor : Féreghajtó
4 hetes kor : Féreghajtó
6 hetes kor : Féreghajtó
3 hónapos kor : Kombinált oltás+leukémia elleni oltás igény szerint
4 hónapos kor : Kombinált oltás+ leukémia elleni oltás igény szerint
12 hetes kor: Veszettség elleni oltás
1 éves kortól évente veszettség, leukémia és kombinált oltás, plusz havonta (de minimum februártól októberig) rendszeres féreghajtás.

A gomba elleni oltás és a FIP elleni vakcina valódi hatását és szükségességét tekintve jelenleg megosztja az állatorvos társadalmat . Rendelonkben ezek a vakcinák csak a tulajdonos kérésére kerülnek beadásra.

3.  Nyulak oltási programja

4 hetes kor : RHD (Nyulak Vérzéses Betegsége) elleni oltás
8 hetes kor : RHD ismétlo oltás
12 hetes kor : Myxomatosis elleni oltás
16 hetes kor : Myxomatosis elleni ismétlo oltás
1 éves kor után évente: RHD és Myxomatosis emlékezteto oltás

4.  Vadászgörények oltási és féregtelenitö programja

2 hetes kor : Féreghajtó
4 hetes kor : Féreghajtó
6 hetes kor : Kombinált oltás + Féreghajtó
8 hetes kor : Kombinált ismétlo oltás
12 hetes kor : Veszettség elleni oltás
4 hónapos kor: Féreghajtó
8 hónapos kor: Féreghajtó
1 éves kor felett évente: Kombinált oltás + Veszettség elleni oltás + 4 havonta féreghajtás

Szeretettel várunk minden állattartót
és kedvenceit rendelonkben!

Dr. Kreisz Ágnes állatorvos
06-(30)-206-5050
Markos Csaba
06-(30)-559-0009