Vakcinázás és féregtelenítés


Tartalomjegyzék

1.  Kutyák oltási és féregtelenítő programja
2. Macskák oltási és féregtelenítő programja
3. Nyulak oltási programja
4. Vadászgörények oltási és féregtelenítő programja

Részletesen az alábbiakban

1. Kutyák oltási és féregtelenitő programja rendelőkben

2 hetes kor : Féreghajtó
4 hetes kor : Féreghajtó
6-8hetes kor : Parvovírus elleni oltás + Féreghajtó
8-9hetes kor : Parvovírus elleni ismétlő oltás+ Féreghajtó
10-12 hetes kor : Kombinált oltás + Féreghajtó

14 hetes kor: Kombinált oltás
4hónapos kor: Veszettség elleni oltás + Féreghajtó
6 hónapos kor: Kombinált oltás

7 hónapos kor: Veszettség elleni  oltás
9 hónapos kor: Parvovírus elleni  oltás

12 hónapos kor: Kombinált befejező oltás

1 éves kor felett az évente adott kötelező veszettség elleni oltás mellett évente egyszer a kombinált oltás is javasolt! A gazdi kérésére korona vírus elleni védőoltás és Lyme-kór elleni oltás is beilleszthető az oltási programba.

Fontos tudnivalók a vakcinázásról

1.) A különböző fertőző betegségek elleni oltás nem kötelező, de mindenképpen ajánlott. Kötelező viszont a Veszettség elleni oltás, amikor a kutya a 3 hónapos kort betöltötte. Fontos tudni, hogy szintén előírás és kötelező a veszettség elleni oltás ismétlése az első életévben, kb. 6 hónapos különbséggel. Az első életévben a kutyának tehát két veszettség elleni oltással kell rendelkeznie. Innentől kezdve már évente kell az oltást megkapnia.

2.) Csak egészséges, megvizsgált, panaszmentes állat oltható, a megfelelő immunválasz elérése céljából.

3.) Ha a kutya embert mar, karmol vagy harap az oltási könyvet be kell mutatni az illetékes hatóságnak ( körzeti orvos, állatorvos), ezért kérjük az oltási igazolványt őrizzék meg. Minden, a praxisunkban beadott védőoltás és féregtelenités után az adatokat számozott oltási könyvbe vezetjük.

4.) Ha ismeretlen korú állatot fogadunk be minimálisan két kombinált és a veszettség elleni oltást adassuk be a kutyának.

5.) Ha kölyökállatunk van és az oltási sor beadása bármilyen (pl. anyagi) nehézséget okoz, tudnunk kell, hogy a legfontosabb oltás a fenti oltási sorban, a 12 hetes kor után adott kombinált oltás. Ilyen esetben tehát a kombinált és a veszettség elleni oltást adassuk be. Az ilyen “hiányos” oltási sor esetén azonban nem tud az állatorvos felelősséget vállalni.

6.) Három évnél idősebb állatnál rendszerint egyben adjuk a kombinált és a veszettség elleni oltást, ha a kutya immun-állapota megfelelő.

7.) Kezelhetetlen vagy támadó állatok esetén lehetőség van “kerítésen kívülről”, belövő-készülékkel oltani a kutyákat, az állat tartási helyén.

8.) Bizonyos fajták egyes fertőző betegségekre fogékonyabbak, ilyen esetben az állatorvos módosíthatja az oltások sorrendjét, vagy a beadott vakcina típusát. Vannak szintén nem kötelezően beadatható oltások, melyekről rendszerint az állatorvos tájékoztatja a tulajdonost. Ilyen például a Lyme kór elleni oltás, kennelköhögés elleni oltás, a coronavírusos bélgyulladás elleni oltás( nem azonos az emberivel), a tetanusz elleni oltás stb. Ezek szükségessége az állat életterétől, tartási körülményeitől függ.

9.) Nagyon ritkán a védőoltások után oltási reakció alakulhat ki. Ennek gyakorisága 1-2 %, és un. azonnali típusú reakció, tehát oltás után 1-3 órával alakul ki. Az állat szemhéja, pofája megduzzad, testszerte apró borduzzanatok alakulhatnak ki (un. csalánkiütés) esetleg nyelési nehézség, hányás, hasmenés lehet. Ilyen esetben szólni kell az állatorvosnak, néhány injekcióval az állat panaszmentes lesz. Ha valamilyen oknál fogva az állatorvos nem érhető el, calciumos pezsgőtablettát vagy injekciót kell az állattal itatni.

10.) A bolhairtás és féregtelenítés illetve indokolt esetben a bélsár parazitológiai vizsgálata szinte az oltásokkal együtt végzendő. Un. széles spektrumú féregtelenítő pasztát vagy tablettát 2 hetes kortól 12 hetes korig kéthetente adunk. Ezután havonta adjunk féreghajtót. Több állat esetén -beleértve a macskákat is-célszerű azokat egyszerre, és azonos minőségű féreghajtóval kezelni. Humán használatra adandó féreghajtó tabletták erre a célra nem megfelelők, hasonlóan a fokhagyma sem. A bolhaírtást 8-12 hetes korban kezdjük, a készítményt kérjük állatorvostól vagy állatpatikában. Számtalan készítmény van forgalomban, nem mindegyik adható kölyköknek, több közülük macskákra toxikus, különböző hatásmechanizmusú, és árú készítmények ezek. “Házilag” tehát vigyázzunk ezekkel a készítményekkel, kérjük ki az állatorvos tanácsát (a bolhairtó nyakörvek közül számtalan van forgalomban, egy – két készítmény hatása megfelelő csupán).

12.) Különböző csonterősítő, calcium tartalmú készítményekre gyakran van igény az állattartók részéről, azonban tudnunk kell, hogy alkalmazásuk zömében indokolatlanul történik. Csakis a kutya táplálásának megbeszélése után teszünk javaslatot calcium adására.

2.  Macskák oltási és féregtelenitő programja

A.) Kizárólag benti macskáknak

2 hetes kor : Féreghajtó
4 hetes kor : Féreghajtó
6 hetes kor : Féreghajtó
3 hónapos kor : Kombinált oltás
4 hónapos kor : Kombinált oltás
1 éves kor után évente: Kombinált oltás

B.) Kinti-benti macskáknak


2 hetes kor : Féreghajtó
4 hetes kor : Féreghajtó
6 hetes kor : Féreghajtó
3 hónapos kor : Kombinált oltás+leukémia elleni oltás igény szerint
4 hónapos kor : Kombinált oltás+ leukémia elleni oltás igény szerint
12 hetes kor: Veszettség elleni oltás
1 éves kortól évente veszettség, leukémia és kombinált oltás, plusz havonta (de minimum februártól októberig) rendszeres féreghajtás.

A gomba elleni oltás és a FIP elleni vakcina valódi hatását és szükségességét tekintve jelenleg megosztja az állatorvos társadalmat . Rendelőnkben ezek a vakcinák csak a tulajdonos kérésére kerülnek beadásra.

3.  Nyulak oltási programja

8 hetes kor : RHD  +MYXO elleni oltás
11 hetes kor : RHD+Myxomatosis elleni oltás

1 éves kor után félévente: RHD + Myxomatosis emlékeztető oltás

4.  Vadászgörények oltási és féregtelenitö programja

2 hetes kor : Féreghajtó
4 hetes kor : Féreghajtó
6 hetes kor : Kombinált oltás + Féreghajtó
8 hetes kor : Kombinált ismétlő oltás
12 hetes kor : Veszettség elleni oltás
4 hónapos kor: Féreghajtó
8 hónapos kor: Féreghajtó
1 éves kor felett évente: Kombinált oltás + Veszettség elleni oltás + 4 havonta féreghajtás

Kérhető még Micropróra elleni védőoltás (kutya, macska).

Szeretettel várunk minden állattartót
és kedvenceit rendelonkben!

Dr. Kreisz Ágnes állatorvos
06-(30)-206-5050