Hasznos információk

Bélférgek elleni kezelések

A bélférgek elleni kezelést kutya- és macskakölykökön két hetes korban lehet elkezdeni. Érdemes az anyaállatot a vemhesség második felében valamilyen féregtelenítő készítménnyel kezelni, így megelőzhető a kölykök fertőződése. Felnőtt állatoknál háromhavonta javasolt féregtelenítő tabletta adása.

.Bolhák

.A bolhásságot mindenképpen érdemes megelőzni, illetve ha már megtelepedtek a bolhák kedvencünkön, akkor minél előbb kezelni. Bolhacsípésre érzékeny állatoknál már egy-két bolha is komoly allergiás, ekcémás bőrelváltozásokat hozhat létre. Minél régebb óta áll fenn a bolhásság, annál inkább szennyezett a környezet is bolhapetével- ezért van az, hogy hiába fürdetjük le az állatot, néhány nap-hét után a frissen kikelő bolhák újra megszállják a bundáját. Érdemes jó minőségű, hosszú hatású nyakörvet, nyak bőrére cseppenthető ún. spot on készítmányt vásárolni és rendszeresen használni, így a probléma megelőzhető.

.Kullancsok

.Az erdőkben sajnos nagyon sok a kullancs. A kullancs elleni védekezésre nem csak azok kell figyeljenek, akik rendszeresen kihordják sétálni kutyáikat. A zárt udvaron élő, nem kijáró állatban is lehet kullancs, hiszen a macskák, kóbor kutyák bundájában, rengeteg kullancs rejtőzködhet. A legnagyobb veszélyt a Babesiosis nevű kutyabetegség jelenti. Ez úgy alakul ki, hogy a kullancsok a vérszívás során apró élősködőket juttatnak a vérkeringésbe. Ezek a vörösvérsejtekben telepednek meg, itt szaporodnak, és elpusztítják a vörösvérsejteket. Jellegzetes tünetei a magas láz (a kutya bágyadt, étvágytalan), kórjelző értékű a sötét, barnás vagy véres vizelet, később sárgaság is kialakul. Előfordul ún. “kis” Babesia is, ilyenkor a jellegzetes tünetek hiányoznak, egyszerűen csak “nem az igazi” az állat.

Időben megkezdett kezeléssel a gyógyulás esélyei nagyon jók, későn diagnosztizált esetben máj- és vesekárosodások léphetnek fel, illetve el is pusztulhat az állat. A betegség ellen sajnos nincs védőoltás, jó minőségű kullancs ellen védő készítménnyel (nyakörv, nyak bőrére cseppenthető készítmények, spray) előzhetjük meg. Ritkábban előforduló, szintén kullancs által okozott betegség a Lyme-kór (ez ellen van védőoltás!) és a kullancsencephalitis.

Macskán a kullancs egy Babesiosishoz hasonló, Haemobartonellosis nevű betegséget okozhat. Szerencsére a környékbeli kullancsok ezt a kórokozót nem terjesztik (pillanatnyilag, ez sajnos változhat), így a cicáknak inkább csak kellemetlenséget okoznak a vérszívók, és persze a gazdik se örülnek, ha az ölükbe bújó házi kedvenc simogatásakor kullancsokba botlik az ujjuk. A kutyákhoz hasonlóan itt is különböző nyakörvek, spot on készítmények, spray-k között válogathatunk.

 

VAKCINÁZÁS

A vakcinázás során alapelv, hogy kizárólag egészséges, megfelelő immunállapotú állatokat oltunk be, ezért a védőoltások alkalmával mindig elvégezzük az állatok általános vizsgálatát.

Minden vakcina alkalmazása után esetenként felléphet allergiás reakció. Ennek tünetei leggyakrabban az injekció beadása után néhány órával jelentkeznek. Bágyadtság, enyhe hőemelkedés minden oltás után előfordulhat, azonban ha az állat erősen vakaródzik, nyálzik, nyugtalan, kiütések jelennek meg rajta vagy esetleg megduzzad a feje, állatorvoshoz kell fordulni.

Ajánlott vakcinázási program állatfajonként:

Kutya

8-9 hetes kor: kombinált

10-11 hetes kor: kombinált ismétlés

12-13 hetes kor: veszettség elleni védőoltás + microchip-es megjelölés, amennyiben ez addig nem történt meg.

Fél év múlva kombinált és veszettség oltás ismétlése 2 hetes időközzel. Ezt követően a következő évben a két oltás már együtt is beadható.

Kölyökkutyák esetében érdemes az állatot egy másik betegség, a Coronavírusos bélgyulladás ellen is immunizálni. Ez a betegség a Parvovírusos bélgyulladáshoz hasonló, de enyhébb lefolyású betegség. A Coronavírus elleni védőoltást az oltási sorban vagy a veszettség oltás előtt, vagy azután lehet beiktatni.

Az emberek esetében jól ismert kullancs által terjesztett fertőző betegség a Lyme-kór, amely azonban nemcsak minket, de a kutyákat is veszélyezteti, súlyos megbetegedést okozhat. A betegség ellen szintén létezik védőoltás, amely beiktatható az oltási sorba. Az oltást tulajdonosi kérésre, kirándulni sokat járó vagy kullanccsal fertőzött területre kiránduló kutyáknak javasoljuk.

Azoknak a kutyáknak, akik közösségbe járnak (kutyafuttatóba, kutyaiskolába, kiállításra, stb.) javasolt a Kennel-köhögés elleni vakcina beadása is, amelyet orrba cseppentve alkalmazunk.

Macska

8-9 hetes kor:

  1. Lakásban tartott: 3 komponensű kombinált (Calicivírus, Herpeszvírus, Panleukopenia)
  2. Kijáró: 3 komponensű kombinált VAGY 5 komponensű (+Leukózis vírus, Chlamydia)

10-11 hetes kor: előzőek ismétlése

Ha a korábban csak lakásban tartott cica időközben kijáró lesz, vagy érintkezik más oltatlan/kijáró macskával, a Leukózis vírus elleni vakcinát külön is be lehet adni, amennyiben korábban ilyet nem kapott.

Erdő közelében csatangoló macskáknak javasolt a veszettség oltás is!

Ismétlés évente egy alkalommal.

 

Nyúl

A nyulak esetében az első oltás 5-6 hetes korukban történik, attól függően, hogy milyen vakcinát használunk. Az alapimmunizálás sikeressége érdekében 4 hét múlva az oltást meg kell ismételni. Ezt követően 6 havonta, vagy évente szükséges emlékeztető oltást adni neki, hogy a védettség egész élete során megmaradjon.

 

 

 

 

 

 

 

.