Érdekes esetek

Harc a szívférgekkel / 3.rész – 2015.08.26.


Éppen 2 hete annak, hogy a kis szívférges páciensünk megkapta a felnőtt férgek elleni kezelést. Az injekciókat altatásban kellett beadni neki, mert ébren nagyon fájdalmas lett volna. Egész napos megfigyelés alatt állt a kutyus és szerencsére nagyon jól viselte a beavatkozásokat. A 8 hét otthoni ketrecnyugalomból még 6 hét hátra van, a bezártságot nem szereti túlzottan, de az ő érdeke, hogy az izgalmakat és a mozgást a minimális szinten tartsuk, nehogy az elpusztult férgek elsodródjanak a tüdőbe és embóliát okozzanak.
Odaadó gazdái ha tehették volna, biztosan a megelőzésre helyezték volna a hangsúlyt a kb. fél évig tartó kockázatos és költséges kezelés helyett, de befogadott kutyusként boldog lehet, hogy hozzájuk került és rászánják a rengeteg energiát a gyógyulására. Reméljük sikerül végleg megszabadulnia a szívférgektől, de ez csak 4 hónap múlva a kontroll vérvizsgálat során derül ki.

 

Helyzetjelentés a szívférges kutyusunkról – 2015.07.27.


Bő egy hónapja kapja már a különböző gyógyszereket, amit jól visel. Elkészült a mellkasröntgen is, amelyen szerencsére semmi rendellenes elváltozást nem találtunk. A szívultrahang során viszont láthatóak voltak a férgek, amelyek nem a szívben, hanem a tüdőbe vezető artériában helyezkednek el, nem túl nagy számban.
Időközben elvégezték Magyarországon az első katéteres szívféreg eltávolítást, amely sikeres volt. A tüdőartériából való eltávolítást Olaszországban már nagy számban végzik, de sajnos az olasz professzor a kutya kis mérete miatt nem tudta elvállalni.
Így a mi esetünkben maradt a gyógyszeres út, melynek során megöljük a férgeket. Körülbelül 2 hét múlva lesz esedékes a kezelés, amelyhez már minden eszközt, információt, mások tapasztalatait összegyűjtöttük.

 

Első szívférges esetünk! – 2015.06.18.

 

Kistestű kutya páciensünk esetében a diagnózis egy véletlen folytán alakult ki. Körülbelül egy éve fogadták örökbe, ezért előéletét nem ismertük. Idén tavasszal egy csomócska jelent meg a mellkasán a bőre alatt. Biztos, ami biztos elvégeztük rajta a Knott-tesztet, mert lehet a háttérben bőrférgesség is. A teszt pozitív lett, ezért egy gyorstesztet is elvégeztünk szívférgesség kizárására. Legnagyobb megdöbbenésünkre ez a teszt is pozitív lett (ld. kép)! A diagnózist egy 100%-os bizonyosságot adó másik vizsgálat is megerősítette.

A tulajdonosokkal egyeztetve elkezdtük a kezeléseket, amiről azt kell tudni, hogy hosszadalmas és költséges folyamat. Az első két hónapban elő kell kezelni a kutyát, és ezalatt még egyéb kiegészítő vizsgálatokat is (mellkasröntgen, szívultrahang) el kell végezni.

A kezelés első pár napja jól telik, a kutya jól viseli. Terveink szerint a gyógyulás folyamatáról havonta beszámolunk Önöknek, hogy együtt szurkolhassunk Neki!

HW

Beszámoló: Bőr-és szívférgesség szűrővizsgálatunk – 2014.10.30.

Két hónappal ezelőtt elkezdtük rendelőnkben felmérni a hozzánk járó kutyák szív- és bőrférgesség fertőzöttségét.
A vizsgálatra eddig 17 kutyás gazdi jelentkezett. A 17 vizsgált kutyából 3 kutya vérében találtunk microfilariákat (fejlődési alakokat). Mindhárom mintát továbbítottuk a laboratóriumba elkülönítés céljából (szív- VAGY bőrférgesség áll-e a háttérben).

Szerencsére mindhárom kutya “csak” BŐRférgességben szenvedett, azóta megkezdtük a kezelésüket és a kutyák jól vannak, meg fognak szabadulni a fertőzöttségtől.

Még csak az elején járunk a feltérképezésben, de a csaknem 18%-os előfordulás ilyen kevés minta alapján is jól tükrözi a magyarországi átlagot (20-30%).

A bőrféreg (Dirofilaria repens) emberekre is veszélyes lehet! A fertőzött szúnyogok minket is megfertőzhetnek a vérszívás során. Legtöbbször csak helyi bőrelváltozásokat okoz, de gyakran vándorolnak a férgek a szembe vagy ritkábban a tüdőbe és egyéb belső szervekbe. A kezelés a férgeket tartalmazó csomók eltávolításával történik.

A betegség tehát terjedőben van hazánkban is, ezért mindnyájunk érdeke hogy visszaszorítsuk az előfordulások számát! Első lépésként a kutyák szűrővizsgálata indokolt, majd pozitív esetben kezelésük szükséges. Addig is fokozottan ügyeljünk a kritikus időszakban (május-október) a szúnyogcsípés elleni védekezésre!

8 éves Yorkshire terrier hólyagkő

20090424070200904220671