Főoldal

Üdvözöljük praxisunk honlapján!

p3030071

Szeretettel várunk minden állattartót és kedvenceiket állatorvosi rendelőnkben !

Telefon: +36 1 340-1496

Dr.Kapolyi Béla           +36 20 951-3355

Dr.Méhes Sándor       +36 30 954-6666

E-mail: med.vet.allatklinika@gmail.com

 

 

 

AKCIÓ!

KEDVES GAZDIK!

JÚNIUS HÓNAPBAN A  SZÁJÁPOLÁSSAL FOGUNK FOGLALKOZNI.

 

AMIÉRTEZT TESSZÜK:

  • SAJÁT TAPASZTALATAINK ALAPJÁN AZ EGY ÉVNÉL IDŐSEBB KUTYÁK, MACSKÁK 50%-A JELENTŐSEN ÉRINTETT A FOGBETEGSÉGEKBEN ÉS CSAK 10-15% ESETÉBEN NEM TALÁLUNK PROBLÉMÁKAT. 
  • MINÉL KORÁBBAN TUDUNK ÉSZLELNI ÉS FELLÉPNI ILYEN GONDOK ESETÉN, ANNÁL INKÁBB MEGAKADÁLYOZHATJUK A SÚLYOSABB ESETEKET, MELYEK AKÁR A FOGAK RÉSZBENI VAGY TELJES ELVESZTÉSÉHEZ VEZETHETNEK. 
  • AZ ÁLLATOK ESETÉBEN NEM A FOGSZUVASODÁS A LEGJELLEMZŐBB ÉS EZ AZÉRT SZERENCSÉS, MERT ÍGY SOK LEHETŐSÉG MARAD AZ OTTHONI MEGELŐZŐ KEZELÉSEKRE.

  • NAGYON FONTOS A MEGELŐZÉS, MERT HA MÁR KIALAKULT A PROBLÉMA, A SZÁJÜREGI FERTŐZÖTTSÉG GYAKRAN OKOZ A BAKTÉRIUMOK VÁNDORLÁSA MIATT PROBLÉMÁT A SZÍVBEN, A VESÉBEN, MÁJBAN, TÜDŐBEN.

  • EZZEL FÜGG ÖSSZE, HOGY A BŰZÖS SZÁJSZAG SOKUNKNAKOKOZ KELLEMETLEN PERCEKET.

 

 

EBBEN A HÓNAPBAN AZ ULTRAHANGOS FOGKŐELTÁVOLÍTÁST5500 FT-OS NAGYON KEDVEZŐ ÁRON VÉGEZZÜK, AMIHEZ AZ ALTATÁS ÉS AZ ESETLEGESEN SZÜKSÉGES GYÓGYSZEREK ÁRAI HOZZÁADÓDNAK. EZZEL EGYÜTT MINDENKINEK LEELLENŐRIZZÜK A KÖRMÉT, A BŰZMIRIGYÉT, HALLÓJÁRATAIT TERMÉSZETESEN TOVÁBBI KÖLTSÉGEK NÉLKÜL.

KÉRDÉSEIKKEL FORDULJANAK A RENDELŐ ÁLLATORVOSAIHOZ!

VÁRJUK ÉRDEKLŐDÉSÜKET!

MED.VET.ÁLLATKLINIKA BT.

 


 

A tavalyi év végén átmenetileg elbúcsúztunk kedves, mindenki által nagyon szeretett kolléganőnktől, Dr. Vértes Ilkától. Ö anyai örömök elé néz hamarosan. Ezúton is sok boldogságot kívánunk neki, és visszavárjuk!
Ezzel együtt új munkatársakat is kerestünk, és sikerült egyből két nagyon ügyes, okos, kedves állatorvost is találnunk. Többen már találkozhattak is velük. Mivel szerencsére egyre többen fordulnak hozzánk bizalommal, így remélhetőleg ezzel is sikerül szolgáltatásunk minőségét növelni, és a várakozási időt csökkenteni. Új dolgok bevezetését tervezzük, de egyenlőre ez TITOK!

27867463_1514788828574288_1168355443351495430_n

Másik új kolléganőnk bemutatkozását az alábbiakban olvashatja.

Dr. Kovács Kincső

Már kisgyerekként is az állatokról szóló történeteket, könyveket olvastam legszívesebben, és szerencsére otthon is mindig körülvettek minket négylábú társaink, köztük az első kutyusunk, Athor. Nagynénéimnek és unokatestvéreimnek köszönhetően pedig nyaranta a vidéki állattartás csínját-bínját lestem el “kis pesti lányként”. Emellett fiatalon elkezdtem lovagolni; a lovak szeretete és a lovaglás hobbiként ma is fontos része az életemnek. Mindezekkel együtt hamar tudtam a választ arra kérdésre, hogy mivel fogok foglalkozni felnőtt koromban.
Az egyetemi tanulmányaim idején igyekeztem minél több időt tölteni a kar klinikáin, hogy jobban megismerjem a szakmánk kihívásokkal teli gyakorlati oldalát is.
Szerencsésnek mondhatom magam, hogy lehetőségem volt külföldi praxisokban, az Egyesült Államokban, Ausztráliában, Ausztriában szakmai gyakorlatotkat tölteni, amik nem csak életre szóló élményt jelentettek, de sikerült olyan szakmai fogásokat és emberi példákat látni és kipróbálni, amiket remélem kamatoztatni tudok itthon a munkám során.
Végzés után lovas állatorvosként dolgoztam, ami időszak alatt néha szélsőséges helyzetekben gyűjthettem új tapasztalatot és tehettem próbára tudásomat és kreativitásomat.
Nagy örömömre, örömünkre, szinte minden nap elkísért munkába Sena kutyám! Néha Forrest, a yorki is csatlakozott és sokszor volt időnk kikapcsolódásként az erdőket járni útközben.
Nemrég valóra vált egyik álmom is: eljutottam Gambiába, Afrikába, ahol önkéntes állatorvosként tevékenykedtem egy szervezetnél. Ott a megszokottól teljesen eltérő környezetbe csöppenve kellett helytállni, amiben nagy-nagy segítséget jelentettek az ott dolgozó kedves emberek.
Idővel a kisállatok gyógyítása felé fordult a figyelmem és idén januártól csatlakozhattam a Med. Vet. Állatklinika rendelő csapatához. A kisállatgyógyászaton belül különösen érdekel a neurológia és a képalkotó diagnosztikai eljárások, ezért a jövőben ezeken a területeken szeretném elmélyíteni a tudásomat.
Szabadidőmben a családommal és barátaimmal szívesen utazgatok, próbálok ki extrém sportokat és sokat járunk a kutyusokkal kirándulni.

27983539_1517991041587400_369561266123164376_o


 

 

 

 


 

 

 

 


Szívférgességről

A szívférgességről már a legtöbb gazdi hallott, ha más nem, riogatták már a kutyafuttatóban, hogy Fifike is elkaphatja vagy éppen legyintettek aggodalmára, miszerint a belvárosban nincs veszély, csak Magyarország délen fekvő városait érinti. A sok félinformációt szeretnénk most egy egységbe rendezni és tisztába tenni a betegséget körülvevő káoszt.

A szívférgességet könnyű megelőzni, azonban a kialakult fertőzés kezelése nagyon nehéz, költséges és a kutyára nézve veszélyeket rejt.

K: Mi is ez a szívféreg pontosan?

V: A szívférgességet a Dirofilaria immitis, a Dirofilaria családba tartozó parazita faj okozza, melynek lárvája szúnyogcsípéssel terjed. Elsősorban a kutyáinkat veszélyezteti, mert házikedvenceink közül csak bennük képes a féreg teljesen kifejlődni és komolyabb egészségkárosodást okozni.

K: Hogy kaphatja el a kutyám?

V: “Ahol szúnyog van és állatok is vannak, ott szívférgesség is lesz!”

A fertőződésnek két lehetséges útja van: Dirofilaria immitis úgynevezett L3 stádiumú lárváival fertőzött szúnyog csípésével, és fertőzött kutya vizsgálat nélküli vérének transzfúziójával (ez az eshetőség kevésbé valószínű). Nincs más módja a fertőződésnek.

K: Miért olyan fontos a megelőzés?

V: Sajnos nincs mód arra, hogy megállapítsuk melyik szúnyog fertőzött. Viszont a szúnyogok távoltartásával, valamint a fertőzött szúnyog által beoltott lárvák azonnali elpusztításával megelőzhetjük, hogy kedvencünkben kifejlődjenek a felnőtt férgek. A fertőződéshez már egy csípés is elegendő! Magyarországon az elmúlt pár évben, feltételezhetően a felmelegedő éghajlat miatt, egyre több fertőződött egyedről számolnak be az állatorvosok országszerte. A szűrés, és a védekezés elmulasztásával könnyedén elhurcolható az ország bármely területére a betegség. Elég hozzá, ha egy fertőzött szúnyog megcsípi Fifikét a nyaralás alatt, majd pár hónappal később a kialakult felnőtt férgek szaporodni kezdenek a tüdő ereiben, és a véráramba kerülő féreglárvák, otthon a kutyafuttatóban, egy újabb szúnyog csípése következtében, a vérrel együtt a szúnyogba kerülnek, és nagyjából 2 hét elteltével a fertőzőképes lárvákat egy újabb csípés alkalmával Bodriba oltja át és bezárul a kör.

K: Mennyi idő alatt alakul ki a fertőzés?

V: A fertőzött szúnyog csípésétől számítva nagyjából 6-7 hónap alatt fejlődik ki a lárvából a felnőtt, ivarérett Dirofilaria immitis féreg, amely főként a tüdőerekben él és szaporodik. A felnőtt férgek akár 30cm hosszúra is megnőnek az évek során, elélnek 5-7 évet is és akár több száz féreg is kifejlődhet egy kutyában.

K: Miért veszélyes?

V: Ha elmulasztjuk a megelőzést, akkor a kialakult férgektől megszabadulni már nagyon nehéz, az állat életét veszélyeztethető beavatkozásokat igényel, és a kezelésen átesett állatok szervezetét és lelkét is nagyon megterheli.

K: Terjed-e a betegség kutyáról emberre?

V: Csak szúnyog közvetítésével kerülhet át a parazita! Emberbe is átoltják a szúnyogok a lárvákat a bőr alá, de a felnőtt féreg nem képes kialakulni, mert a Dirofilaria immitis specifikusan húsevő emlősök parazitája, a fejlődési ciklus megakad, és a lárva egy idő után elpusztul, a szervezet pedig elhatárolja őket. Tüneteket vagy problémát általában nem okoz, a lárvák vándorlása okozhat némi viszketést, gyanús duzzanatot, és ha eljutnak a tüdőbe a rutin tüdőszűrő vizsgálaton röntgenárnyékot ad, amely a daganathoz nagyon hasonló képet mutat.

K: Ha az egyik kutyám szívféreggel fertőzött, veszélyben van a másik kutyám?

V: Az elméleti lehetőség megvan, de kicsi az esélye, mivel az éretlen lárváknak a szúnyogban inkubálódniuk kell, mielőtt fertőzőképesek lesznek.

K: Hogyan előzhetem meg, hogy a kutyám szívférges legyen?

V: A védekezés megkezdése előtt fontos elvégezni a szívféreg tesztet, hogy megbizonyosodjunk, a kutyánk mentes a parazitától, és így nem áll fenn annak a kockázata, hogy egy szívféreggel terhelt kutyában a megelőzésre használt szer hatására tömegesen elpusztuló lárvák tromboembóliát okozzanak, elzárják a vér útját az erekben.

Amennyiben a teszt negatív, havonta egy tablettával vagy bőrre cseppenthető úgynevezett spot-on készítménnyel védekezhetünk a szívféreg ellen. A megelőzés költsége egy 10kg-os kutyának havonta kevesebb összeg, mint egy menü egy gyorsétteremben. Ezzel szemben a kialakult dirofilariózis, avagy szívférgesség, kezelésének költsége a több százezer forintot is elérheti. Nem beszélve a kutya szervezetére gyakorolt káros hatásairól.

K: Mik a tünetei a szívférgességnek?

V: Sokáig tünetmentes marad a fertőzés. Ahogy egyre több és hosszabb féreg fejlődik ki a tüdőerekben, és lógnak be a szív pitvarába, úgy jelenhetnek meg tünetek, mint köhögés, fáradékonyság, terhelhetőség csökkenése, az agy nem megfelelő vérellátása miatt ez a folyamat végül eszméletvesztéshez, halálhoz is vezethet.

K: Ha kiderül a kutyámról, hogy szívférges, milyen kezelési lehetőségek vannak?

V:  A kezelést mindig egyedileg kell elbírálni minden esetben, de ezt meg kell előzze ultrahangos viszgálat, vérvétel, röntgen.

A szívférgesség kezelésére szolgáló szer neve a melarsomine (Immiticide). Ez egy injekciós készítmény, melyben arzénszármazék van. Az állatnak 2 vagy 3 alkalommal kell az injekció kezelést megkapnia ahhoz, hogy a felnőtt szívférgek biztosan elpusztuljanak a tüdőerekben és a szívben. Ahhoz, hogy ezt a kezelést biztonsággal alkalmazhassuk, előtte egy hosszantartó előkezelésre van szükség. Az egész kezelési procedúra költsége iszonyúan magas, és a kutyának mind fizikailag, mind lelkileg is megterhelő, ezért nagyon fontos a tesztelés és a megelőzés, ezt nem tudjuk eléggé hangsúlyozni!

A másik módszer, amit bizonyos esetekben választhatunk, a férgek direkt eltávolítása katéteren keresztül. Ezt sajnos csak bizonyos méret felett lehet választani.

Néha ettől eltérő kezelési protokollokat kell használni, ha az előző módszerek alkalmazása akadályokba ütközik.

K: Igaz az, hogy a szívféreg elleni kezelés csak kórházi körülmények között elvégezhető?

V: A kórházi tartózkodás egy biztonsági opció, mely során biztosított a kutya nyugalma, és az azonnali szakszerű ellátás a fellépő problémák esetén. Azt fontos tudni, hogy a kezelés célja és következménye, hogy a férgek elkezdenek pusztulni. Ahogy sorra halnak meg az erekben, egymás után apró darabokra esnek szét, ami az erek elzáródását okozhatja, és ez által az állat halálához vezethet. Ennek elkerülése érdekében – vagy legalább az esélyek csökkentése érdekében – az állatnak nyugton kell maradnia heteken, hónapokon át, tilos a mozgatás. A gazda saját felelősségre vállalhatja, hogy otthon egy elkülönített csendes helyen, ahol kevés inger éri az állatot, kialakít egy kennelt, amelyben a kutya minél kevesebb mozgásra képes és csak egészségügyi sétákra megy ki vele. Akárhogy is döntünk, a kezelés rizikós, ezt tudomásul kell venni, és ennek tudatában megfontolni a lehetőségeinket. A statisztika azt mutatja, hogy azok a kutyák haltak meg az Immiticide beadását követően, akiknél nem tartották be a mozgáskorlátozás nagyon fontos szabályát.

K: Ha a kutyámnál szívférgességet diagnosztizálták, megtehetem, hogy kezelés helyett havonta a mikrofilária lárvák megölésére való megelőző szert adok neki? Nem öli meg ez is a felnőtt szívférgeket?

V: A tanulmányok szerint a havonta adagolt ivermectin hatóanyagú megelőző szer hatására, nagyjából 2 év után a kutyában élősködő fiatal szívférgek elpusztulnak. A probléma viszont ezzel az, hogy ez alatt az idő alatt a férgek visszafordíthatatlan károkat okoznak a kutya szívében és tüdő ereiben.

Amennyiben nincsen lehetőségünk az Immiticides kezelésre, az úgynevezett slow kill -melynek része a havonta adagolt mikrofilára ölő szer alkalmazása – megfontolandó a fentiek tudatában és etikailag kötelező, hiszen más kutyák megfertőzését mindenképpen meg kell akadályoznunk!

K: Kihagyhatom biztonsággal  a megelőző kezeléseket a hidegebb hónapokban, amikor nincsenek szúnyogok?

V: Az amerikai szívférgesség társaság egész éves védekezést ajánl. Egyik oka ennek az, hogy könnyebb megszokni egy szisztémát és havonta mindig ugyanakkor kapja a megelőző szert, mint megengedően kihagyni 3-4 hónapot a hidegebb időszakban és esetleg tavasszal elfelejteni ismét kezdeni a megelőzést. A másik oka a folyamatos kezelésnek egy extra pozitívum, mely a megelőzésre használt készítmény hatóanyagának természetéből adódik, a kutyus belső paraziták elleni védelmet is kap bónuszként (némelyik szer a fonálférgeket, másik szerek a fonál- és galandférgeket is irtják).

Ezzel együtt a magyarországi viszonyok elnézőbbek. Megelégednek azzal, ha egyéb indok nincs, hogy a szúnyogos hónapokban védekezzünk, és pihentessük kedvenceink szervezetét a köztes időszakokban.

K: Hogyan mutatjuk ki a szívférgességet?

V: A szívférgesség vérvizsgálattal mutatható ki. A megbízható eredményhez javasolt egyszerre több tesztet is elvégezni.

K: Milyen tesztek léteznek a szívférgesség kimutatására és hogyan működnek?

V: A szívférgesség vérvizsgálattal mutatható ki. Nem mindig elég azonban egyetlen teszt, mert  a minél megbízhatóbb eredményhez többféle kimutatási módszer elvégzésére lehet szükség:

Vastagcsepp: egy csepp vérben a keringő lárvák jelenlétét keressük, a teszt nagyon gyorsan elbírálható, de kevésbé megbízható

Knott teszt: ebben az esetben is a vérben keringő lárvák kimutatása a cél, de ehhez a módszerhez kicsit több vérre van szükség és ennek megfelelően a lárvák is nagyobb számban fordulhatnak elő a mintánkban. A lárvák megtalálási esélyét még ezután centrifugálással, és festéssel tovább növeljük.

Gyorsteszt (ún. ELISA teszt): a felnőtt, nőstény férgek kimutatására alkalmas

A lárvák jelenléte még nem egyenlő a szívféreg diagnózisával, hiszen a bőrféreg lárvái is nagyon hasonlóan néznek ki. Ezért ha a lárva kimutatására irányuló valamelyik tesztünk pozitív, mindenképpen szükség van az ELISA gyorsteszt elvégzésére is.

Ha mindkettő negatív, akkor a megelőzésre kell a hangsúlyt fektetni. Egy év múlva érdemes a gyorstesztet megismételni. Egy újbóli negatív eredmény esetén mondható ki, hogy biztosan nem fertőzött az állat (amennyiben az első teszt után folyamatosan használunk védelmet).


 

Érdekes, szórakoztató videó: https://www.youtube.com/watch?v=bm6DJEa-nn0&feature=youtu.be

 

 

lymekicsi

 

 

szivfereg

 

 

 

Keressenek minket Facebook-on is! www.facebook.com/Med.Vet.AllatorvosiRendelo

 

 

 

Alapítványunk Facebook oldala: https://www.facebook.com/UjlipotvarosiAllatvedoAlapitvany

profil

 

 

 

XIII. kerületi kártya elfogadóhely.

keruleti-kartya31

 

Rendelőnkben bankkártyás fizetési mód lehetséges.

visa_mastercard

 
  
  

 

 
 

Fájlok kiválasztása

Fájlok kiválasztása