Toxoplasmosis

. Mi a toxoplasmosis?

A toxoplasmosis fertozo betegség. A fertozés okozója egy parazita, amelynek a tudományos neve Toxoplasma gondii, vagy röviden T. gondii. A T. gondii egyetlen sejtbol áll. Olyan kicsi, hogy csak mikroszkópos vizsgálattal, több százszoros nagyítás alatt figyelheto meg. Nemcsak az embert, hanem minden emlosállatot és madárfélét képes megfertozni és bennük osztódni.

2. Mi a T. gondii fejlodésmenete?

Ez bonyolult körfolyamat, amelynek dönto láncszeme a macska. A macska által bekebelezett T. gondii-k a bélben elszaporodnak és kialakulnak belolük a megtermékenyített petesejtek, amelyek a macska székletével a szabadba kerülnek. Innen jutnak a legkülönbözobb állatok, vagy az ember szervezetébe. A petesejtek az új gazdában osztódnak és létrehozzák a fertozést.

3. Hogyan jön létre az emberi Toxoplasma fertozés?

A macska ürülékével a szabadba jutó Toxoplasma petesejtek a szennyezett talajról a zöldségekre, gyümölcsökre kerülnek és ezek elfogyasztásával jutnak az emberbe. A fertozött talaj közvetlenül is bekerülhet az emberbe: kisgyermekeknél nem ritka a földevés szokása, de a kertészkedo ember keze is szennyezodhet a fertozött talajjal. A fertozés másik útja az, hogy az ember fertozött állat húsát fogyasztja el. A sütés-fozés ugyan elpusztítja a T. gondii-t, de rosszul elokészített húsételek, vagy nyers hús fogyasztása (tatárbifsztek!) veszélyes lehet. A harmadik és legveszélyesebb módja az emberi fertozésnek: ha egy várandós anya frissen fertozodik meg, akkor a T. gondii az anyából a méhlepényen keresztül eljuthat a magzatba. A magzatban súlyos, sot halálos betegség alakulhat ki.

4. Mennyire veszélyes a betegség?

A felnott ember ép immunrendszere általában könnyen leküzdi a fertozést, nem igen alakul ki súlyos betegség. Veszélyes azonban a toxoplasmosis az olyan emberekre, akiknek valami ok miatt károsodott az immunrendszere. A várandós anyák magzatainak még nagyon fejletlen az immunrendszere. Így ha a várandós anya frissen fertozodik T. gondii-val, a kórokozó áthatolhat a méhlepényen, és megtámadhatja a magzatot.

5. Mik a toxoplasmosis tünetei?

Ép immunrendszeru emberben a fertozés legtöbbször nem okoz tüneteket, de olykor hoemelkedés, általános gyengeség, nyirokcsomó megnagyobbodás jelentkezhet. A fertozött magzatban és az újszülöttben a szem egyes részeinek gyulladása, vakság, agyi elmeszesedés, vízfejuség okoz súlyos panaszokat, ha csak már korábban be nem következett a magzati elhalás. Az is elofordul, hogy az újszülött születéskor egészségesnek látszik, és csak kisgyermekkorban jelentkeznek szem-, vagy idegrendszeri tünetek.

6. Hogyan diagnosztizálják a toxoplasmosist?

A klinikai tünetek hiányoznak, vagy nem jellegzetesek, így ezek alapján nagyon nehéz a toxoplasmosist diagnosztizálni. A diagnózis felállítása ezért általában laboratóriumi vizsgálatokon alapul. Leggyakrabban és legeredményesebben az úgynevezett szerológiai diagnosztikai módszert alkalmazzák. Ez azon alapszik, hogy a Toxoplasma fertozést az ember immunrendszere általában gyorsan felfedezi és hamarosan megindul a Toxoplasma-val szembeni jellegzetes ellenanyagok termelodése. Ezek laboratóriumi vizsgálatokkal kimutathatók. Az ellenanyagok minden Toxoplasma fertozés után kifejlodnek, és az élet végéig megmaradnak. Így a korábbi fertozést az élet végéig bármikor ki lehet mutatni. Az ellenanyagok termelodése azt is jelenti, hogy az ilyen emberek igen nagy valószínuséggel védettek az újabb Toxoplasma fertozéstol. Ezért elenyészoen kicsi az esélye annak, hogy azok a várandós anyák, akiknek van ellenanyaguk, újra fertozodjenek és így magzatuk fertozodésének is elenyészoen kicsi az esélye. Azokat a várandós anyákat kell tehát különös gonddal kiszurni és figyelni, akiknek még nincs ellenanyaguk, mert ok kaphatnak friss fertozést és ok adhatják át a fertozést védtelen magzatuknak is. Nem minden toxoplasmosisos anya magzata fertozodik. Azokat a várandós noket, akik még sohasem fertozodtek, körülbelül 2 hónaponként ajánlatos ismételten vizsgálni, hogyha esetleg közben friss fertozés lépett volna fel, azt még idejében észleljék. A frissen fertozötteknél ugyanis azonnal meg kell kezdeni a kezelést. A Toxoplasma szurovizsgálat egyszeru, az anya részérol csupán vérvételre van szükség.

7. Lehet-e kezelni a toxoplasmosist?

Igen. Vannak hatékony Toxoplasma-ellenes gyógyszerek. Mindegyiket tabletta formájában kell szedni. A fontos, hogy a várandós anya kezelése minél hamarabb elkezdodjék és a gyógyszert folyamatosan szedje egészen szülésig. A frissen fertozött anyáknak az újszülöttjeit is kezelni kell hat hetes korig, még akkor is, ha születéskor tünetmentesnek látszanak. Az idejében kiszurt, folyamatosan kezelt anyák újszülöttjei igen nagy valószínuséggel teljesen tünetmentesek, egészségesek maradnak.

8. Mennyire elterjedt a toxoplasmosis?

A Toxoplasma fertozés igen gyakori. Magyarországon körülbelül minden második ember már átesett Toxoplasma fertozésen. Magas a fertozés elofordulási aránya ott, ahol rosszak a higiénés körülmények, ahol az emberek szoros kapcsolatban élnek állatokkal (foleg macskákkal, kutyákkal), ahol elterjedt a nyers húsból készült ételek fogyasztása.

9. Hogyan védekezzünk a toxoplasmosis ellen?

Leglényegesebb a macskák fertozodésének és újrafertozodésének megelozése, valamint az, hogy a macskák által ürített petesejtek minél kisebb eséllyel kerülhessenek be az emberbe, illetve a háziállatokba. A kóborló macskákat állatmenhelyeken kell elhelyezni, hogy megóvjuk a sétatereket, játszótereket, homokozókat a Toxoplasma-val való szennyezodéstol. A macska ugyanis eloszeretettel üríti bélsarát az ilyen helyeken. Az egerek gyakran fertozöttek Toxoplasma-val. Az egerekre vadászó macskák könnyen fertozodnek. Ajánlatos tehát a macskákat kereskedelmi táppal etetni. A macskatartók szoktassák állataikat macskaházhoz és ezt rendszeresen takarítsák. Az ember a kutyákkal, macskákkal (foleg a kismacskákkal) való közvetlen kontaktus esetén ügyeljen a higiénés magatartásra (szájjal való kontaktus kerülése, érintés vagy simogatás utáni kézmosás, stb). Kertészkedéskor nagyon ajánlatos a védokesztyu használata. A kisgyermekeket nem tilthatjuk el a játszóterektol, homokozóktól, de óvjuk oket a földevéstol és ügyeljünk a gyakori kézmosásra. A földrol szedett gyümölcsöt (pl. epret!), vagy nyers zöldségféléket (pl. salátát!) fogyasztás elott mindig mossuk meg, mert szennyezett lehet Toxoplasma-val. Kerüljük a nyers, vagy gyengén fozött húsételeket (pl. tatárbifsztek, véres sültek).

10. Mit tegyen a várandós anya saját maga és magzata védelmében?

A várandós anyáknak nincs szükségük különleges rendszabályokra, de a kézmosásra, gyümölcsmosásra, ételek fogyasztására, védokesztyu viselésre, kutyákkal-macskákkal való érintkezésre a korábban már említett tisztasági szabályokat rendkívüli gondossággal kell betartaniuk. Célszeru meggyozodniük laboratóriumi vizsgálattal arról, hogy terhességük elott Toxoplasma-val fertozodtek-e már. Ha még nem fertozodtek korábban Toxoplasma-val (tehát még nincs Toxoplasma-val szembeni ellenanyaguk), ajánlott, hogy terhességük végéig, legalább kéthavonta ismételten végeztessék el a Toxoplasma ellenanyag meghatározást. Ha friss fertozést mutatnának ki náluk, azonnal kezdjék el és az orvosi utasításnak megfeleloen szülésig rendszeresen folytassák a Toxoplasma-ellenes gyógyszer szedését. Újszülöttjüket is az orvos utasítása szerint gondozzák és néhány éven át rendszeresen vigyék el ellenorzo vizsgálatokra.

Toxoplasma vizsgálatokat végeznek:

- a Johan Béla Országos Epidemiológiai Központ

Parazitológiai Osztályának

Toxoplasmosis Nemzeti Referencia Laboratóriuma

- az ÁNTSz Megyei Intézetei;

- az ÁNTSz Fovárosi Intézete;

- egyes kórházak laboratóriumai;

 

Járványokkal, fertozo betegségekkel és megelozésükkel kapcsolatosan további aktuális információkat talál:

az OTH honlapján (www.antsz.hu)
az OEK járványügyi tájékoztatást adó
zöld számon: 06-80-204-217
valamint e-mail-en:
jarvanyinfo@oek.antsz.hu

Forrás:www.oek.hu