Toxocarosis

1. Mi a toxocarosis?

A toxocarosis fertozo betegség. A fertozés okozója az orsóférgek közé tartozó, tudományosan Toxocara-nak nevezett parazita (élosködo). A Toxocara-nak több faja van. A fertozés a kutyáról, macskáról terjed át az emberre.

2. A Toxocara életciklusa

A felnott férgek mérete 5-15 cm. Ezek a kutya, illetve a macska vékonybelében élosködnek. A nostényférgek petéi a kutya, illetve a macska ürülékével a szabadba jutnak. A külvilágban 3-4 hét alatt fertozoképes lárva alakul ki a petében. Ha a kutya (vagy macska) elfogyasztja a fertozoképes petéket, akkor a vékonybélben kiszabadulnak belolük a lárvák. A lárvák áthatolnak a bélfalon, a szervezetben vándorolnak, majd visszajutnak a belekbe, ivarérettekké válnak és kezdodik elölrol a peteürítés. A kutyák-macskák a már megfertozött zsákmányállataikkal (egér, madár, stb.) is bekebelezhetik a lárvákat, a kiskutyák, kismacskák pedig igen gyakran a férges anyaállat tejével fertozodnek meg.

3. Hogyan jön létre az emberi Toxocara fertozés?

A fertozés legfontosabb terjeszto közege az állatok Toxocara petéket tartalmazó ürülékével szennyezett föld. A Toxocara peték a kutya-macska bélsarával a földre, onnan a piszkos kéz révén a szájon át a szervezetbe jutnak. Gyakori a fertozés a szennyezett földrol szedett, mosatlan zöldségek és gyümölcsök elfogyasztása révén. Kisgyermekekben nem ritka a föld-evés szokása, náluk ez fontos fertozési mód. Toxocara-val fertozött nyers vagy gyengén sütött-fozött hús elfogyasztása is okozhat emberi fertozést. Szoptató kutyákkal, szopós kutyakölykökkel, kismacskákkal való közvetlen érintkezés is lehet a fertozés kiváltója. Leggyakrabban, legkönnyebben és legveszélyesebben a kisgyermekek fertozodnek.

4. A toxocarosis tünetei

Emberben a lenyelt petékbol kiszabaduló lárvák nem fejlodnek ivarérett férgekké, hanem a bélbol a különbözo szervekbe jutnak, és az ott okozott elváltozásoktól függo tüneteket okoznak. A tünetek erossége a legenyhébbtol az igen súlyosig terjedhet. Minél több a lenyelt peték száma, annál súlyosabb tünetek jelentkezhetnek. A szervezet védekezo reakciója végül megállítja a lárvák vándorlását, a lárvák betokolódva nyugvó állapotba kerülnek, majd elpusztulnak. Az orvosok a betegség három megjelenési formáját szokták elkülöníteni.

Az egyik forma a belso szervi toxocarosis. Ez a típus foleg az 1-7 éves korú gyermekekben szokott elofordulni. Rossz közérzet, láz, fejfájás, hasi fájdalmak, nyirokcsomó-, máj-, lép-megnagyobbodás fejlodhet ki. Légúti tünetek, asztmás panaszok, idegrendszeri tünetek, görcsök jelentkezhetnek. Életveszélyes tüdogyulladás, agyhártya- és agyvelogyulladás ritkán alakul ki, a halálos kimenetel ritkaság.

A másik forma a szemben kifejlodo toxocarosis. A szem különbözo részeinek, így pl. az üvegtestnek, az érhártyának a gyulladása fejlodik ki, ritkán a látás elvesztése is bekövetkezhet.

A harmadik forma a rejtett toxocarosis. Ez észrevétlenül, vagy csak enyhe tünetekkel zajlik le. Fáradékonyság, gyengeség, étvágytalanság, fejfájás, köhögés, hasi fájdalom fordulhat elo.

5. Hogyan diagnosztizálják a toxocarosist?

A diagnózis nem könnyu, mert a tünetek nem jellegzetesek. A Toxocara-t a szervezetben megtalálni nagyon nehéz, a lárvák a szervekben rejtozködnek. Leginkább a Toxocara lárvák által kiváltott immunológiai reakció kimutatása segíti a diagnózist. Jellegzetes és fontos a lárva által kiváltott ellenanyagoknak a megjelenése a vérben. Az ellenanyagok laboratóriumi módszerekkel kimutathatók.

6. A toxocarosis kezelése

A kezelés legfontosabb célja a Toxocara által kiváltott gyulladásos reakció csökkentése. Erre a célra kiválóan alkalmas a kortikoszteroidoknak nevezett gyógyszerek csoportja. Ezt ki szokták egészíteni féregellenes szerek adagolásával. A kezelés hatására (de sokszor maguktól is) elhalnak a szövetekben rejtozködo lárvák és megszunik a gyulladásos reakció.

7. Mennyire elterjedt a toxocarosis?

A toxocarosis világszerte elterjedt betegség. Magyarországon a lakosság 20-30 %-ában kimutatható, hogy valamikor átestek Toxocara fertozésen. A fertozés azonban sokszor tünetmentesen zajlik le. Kisgyermekekben körülbelül 1 éves kortól kezdodoen fordul elo fertozodés, ennek aránya aztán évrol-évre rohamosan emelkedik. Gyakoribb a fertozés falun, mint városban. A fertozés gyakoriságának összefüggése a rossz higiénés viszonyokkal kimutatható.

8. Hogyan védekezzünk a toxocarosis ellen?

Nagyon fontos, hogy a fertozött kutyák-macskák minél kevésbé szennyezhessék környezetünket. A kutyák sétáltatása az arra kijelölt területen és csak pórázon történjék. Az állattartók tartsák távol kedvenceiket különösen a játszóterektol és a homokozóktól. A kutyatulajdonosoknak hozzá kell szokniuk, hogy sétáltatáskor kutyáik ürülékének eltávolítása nem csak embertársainkkal, gyermekeinkkel szembeni illendoség, hanem kötelezo szabály is. A fejlett országokban már teljesen elfogadott, hogy az ürüléket tároló zacskókba gyujtik és bélsárgyujto ládákba helyezik. Egyszeru, de hatékony óvintézkedés a homokozóknak használaton kívüli befedése, a parkok, játszóterek, homokozók talajának felgereblyézése (ez elosegíti a talaj száradását, a napfény behatolását, s ezáltal a féregpeték elpusztulását).

Fontos feladat a kóbor állatok befogása. Ne tegyük ki megunt kedvenceinket az utcára, helyezzük el oket állatmenhelyen.

Rendelet írja elo kedvenceink rendszeres féreghajtó kezelését. Keressük fel állatorvosunkat, végeztessük és végezzük el az általa javasolt idoszakonként a kezelést. Ne felejtsük el, hogy a kutyakölykök, kismacskák kezelését már nagyon korán, 2 hetes korban el kell kezdeni, majd 2 és 4 hét múlva megismételni. Vemhes és szoptató állatainkat is féreguzo kezelésben kell részesíteni. A féreguzo szereknek nincs semmiféle káros hatása az állatokra!

Állatainkat lehetoleg tartsuk macskaházban, illetve kutyaházban, és ezeket rendszeresen takarítsuk fertotleníto szerrel, forró vízzel, súrolással. Állatorvos tanácsát kérjük ki az állattartással kapcsolatos tennivalóinkról. Étkezési szokásainkban kerüljük a mosatlan gyümölcsök, mosatlan nyers zöldségfélék fogyasztását. Mossunk gyakran kezet és viseljünk védokesztyut, különösen a kertészkedés és más hasonló foglalatoskodás közben. Ne tiltsuk el gyermekeinket a játszóterektol, homokozóktól, sem az állatkedvenceikkel való játszadozástól, de gyakran, rendszeresen mosassunk kezet velük. Szoktassuk le a gyermekeket az ujjszopásról. Forduljunk háziorvosunkhoz, gyermekgyógyászunkhoz és kérjük ki tanácsukat nem csak a betegség kezelésérol, hanem megelozésérol is.

Járványokkal, fertozo betegségekkel és megelozésükkel kapcsolatosan további aktuális információkat talál:

az OTH honlapján (www.antsz.hu) 
az OEK járványügyi tájékoztatást adó
zöld számon: 06-80-204-217
valamint e-mail-en:
jarvanyinfo@oek.antsz.hu

Forrás: www.oek.hu