Támadnak a szúnyogok

Támadnak a szúnyogok!

szunyog 

 

 

 

A tavaszi esozéseket és nyári áradásokat követoen az ártereken, vízgyujtokben, pocsolyákban, összefolyó felszíni vizekben ideális helyet találnak a szúnyogok szaporodásukhoz. A felmelegedés hatására naponta több milliónyi rajzik ki. A hajnali és a kora esti órákban a legaktívabbak, suru szúnyogfelhot képezve keresik fel áldozataikat. Az agresszív szúnyogtámadások nem kímélnek senkit. A szúnyogok zümmögése kifejezetten idegesíto, csípésük azon túl, hogy kellemetlenül fájdalmas még féreg-parazitózisok forrása is lehet.

 

Más vérszívó parazitákhoz hasonlóan a szúnyogok is köztigazdái lehetnek bizonyos kórokozóknak. Ez a született kellemetlenkedo ugyanis emberre és kutyára is veszélyes férgeket terjeszthet. A szúnyogok a vérrel szívják magukba a kórokozók fejlodési alakjait (lárváit), és “oltják” tovább a következo megcsípett áldozatukba: az egészséges állatba vagy akár az emberbe. Innentol kezdve csak ido kérdése, hogy a betegségre jellemzo tünetek megjelenjenek.

 

A szúnyogok által terjesztett fonalférgek közül a szívféreg és a borféreg kutyára, macskára, vadászgörényre és az emberre nézve is veszélyes. A kutya szívférge az eb szívében fejlodik ki és okoz évekig tartó szenvedést, melynek végeredménye gyakran halálos kimenetelu. A borférgesség esetében a borféreg mind az állatok, mind az emberek esetében a bor alatti kötoszövetben “tanyázik” és idéz elo csomóképzodéssel járó elváltozást. A borférgesség kutyáról emberre is terjed (ún. zoonózis).

 

Ezen nyilvánvaló okok miatt a szúnyogcsípést mindenképpen meg kell elozni. Kutyánk egészségének megorzése érdekében a szúnyogellenes kezelésnek repellens hatásúnak (vérszívást, táplálkozást megakadályozó) kell lennie! Kutyánkon érdemes olyan készítményt használni, amely a szúnyogokon kívül más vérszívók, például kullancsok, bolhák és füleket megtámadó vérszívó legyek ellen is hatékony.

 

A szúnyogokkal és az általuk terjesztett kórokozókkal, valamint a szúnyogellenes kezeléssel kapcsolatban forduljon állatorvosához.

 

                                                                                              Dr. Horváth Bánk

                                                                                                 kisállatgyógyász

                                                                                             klinikus szakállatorvos

                                                                                  Kerepes-Vet Állatgyógyászati Központ