Leishmaniosis

Déli tengerparti nyaralás kutyával, veszély nélkül?

 

Ha tengerparti utazásra magával vinné a kedvencét is, akkor rengeteg mindenre kell figyelnie. Indulás elott be kell szerezni az állatorvosi igazolásokat (mikrochip behelyezése, állatútlevél beszerzése, megfelelo oltások, kullancs- és galandférgek elleni kezelések). A hosszú autó- vagy repüloút nagyon megviseli az állatokat. Külföldön rengeteg ismeretlen veszély fenyegeti kedvencünket: tömeg, a megszokottól eltéro homérséklet és páratartalom. De gondolta volna, hogy az egyik legnagyobb veszélyt egy mindössze pár milliméteres, szabad szemmel alig észreveheto  szúnyog jelenti kedvence számára? Ezek a kis lepkeszúnyogok ugyanis egy nagyon alattomos betegség, a leishmaniosis kórokozóját hordozzák a testükben, amelyeket vérszívásuk alkalmával visznek be a kutya vagy az ember szervezetébe.

Hol fordulnak elo a lepkeszúnyogok (és bennük a kórt okozó egysejtu élosködok)? A leishmaniosis egy lepkeszúnyogokkal terjedo trópusi betegség, a Földközi-tengeri déli országokban (pl. Spanyol-, Francia-, Olasz-, Horvát-, Görög- és Törökország, Tunézia, Egyiptom) évtizedek óta jelen van, de a globális felmelegedés és a megnövekedett számú külföldi utazások miatt már olyan északi országokban is elofordul, ahol eddig még nem volt rá példa (Svájc, Németország, Hollandia, Anglia, Ausztria stb…).

Milyen tünetekkel jár a megbetegedés? A leishmaniosisnak 2 típusa ismert: a borleishmaniosisban  göbök és nehezen, hegesedéssel gyógyuló fekélyek keletkeznek a lepkeszúnyog vérszívásának helyén, majd porc- és csontelhalás is bekövetkezik. A lágyszöveti leishmaniosisban az állat és az ember egyre soványabbá, elesettebbé válik, lázrohamok kínozzák, szeme begyullad (meg is vakulhat), a nyirokcsomók, a lép és a máj szembetunoen megnagyobbodnak, végül idült lefolyású máj- és veseelégtelenség miatt meghal az ember és az állat egyaránt.

Az emberek számára állandó fertozési forrást jelentenek az akár éveken át tünetmentesen fertozött kutyák. Dél-Európában az egészségesnek tuno kutyák 60-80%-a fertozött. A tünetmentesen fertozött kutyákból a szúnyogok felvehetik a parazitát, ami fertozésveszélyt jelent a többi kutya és az emberek számára. Európa déli részén nyaraló emberek észrevétlenül fertozodhetnek a vérszívó lepkeszúnyogoktól. A nyaralás idejére vagy kiállítási célból odavitt vagy onnét vásárolt kutyákkal észrevétlenül behurcolhatjuk az élosködoket a korábban még nem fertozött területekre. Magyarországon eddig csak behurcolt esetek fordultak elo.

A tünetek nem specifikusak, a lappangási ido hosszú (hetek, hónapok telnek el a nyaralás után), a kórok felismerése nehéz. Pontos diagnózis pedig csak akkor állítható fel, ha a szövetekbol vett mintából sikerül a kórokozót kimutatni.

Megbetegedés esetén az állatok nagyon drága gyógykezelése hónapokig tart, és a kezelés nemkívánatos mellékhatásai ellenére csak a tünetek csillapítására elegendo, sajnos a kórokozók teljes elpusztítására nem képes. A tünetmentessé vált kutyák újból megbetegednek, mert parazitahordozók maradnak, így a drága gyógykezelést állandóan hónapokig ismételni kell az állat élete végéig, illetve ezek az állatok állandó fertozési forrást jelentenek környezetükre.

A kutatások jelen állása szerint a legjobb védekezés a megelozés. Hatékony vakcina hiányában a védekezés leghatásosabb módja , ha megakadályozzuk, hogy a szúnyogok vért szívjanak. A lepkeszúnyogok távol tartásának legbiztosabb módja, ha a kutyákat tartós, ún. repellens hatású (vérszívó külso élosködo ízeltlábúakat távol tartó, táplálkozást gátló) szerekkel kezelik. Ezek közé tartozik az állatorvosi patikákban kapható nyakörvek és nyakba cseppentheto készítmények közül néhány, melyek egyidejuleg más külso élosködok ellen is védenek.

 

                                                                                              Dr. Horváth Bánk

                                                                                  kisállatgyógyász klinikus szakállatorvos

                                                                                  Kerepes-Vet Állatgyógyászati Központ