Fogápolás

A jó gazdi kutyusa fogairól is gondoskodik

 

Kutyáink egészsége a fogaknál kezdodik

A kutyák szája hasonló funkciót lát el, mint az emberek keze: nemcsak az evéshez van rá szükségük, de akkor is a szájukat használják, amikor játszanak, vagy amikor egy tárgyat akarnak megfogni. Éppen ezért szájuk, fogazatuk és ínyük rendszeres ellenorzése és ápolása elengedhetetlen egészségük megorzése céljából.

Hihetetlen, de öt, háromévesnél idosebb kutya közül négy már fogászati problémáktól szenved.
Ennek ellenére Európában a kutyatartók kevesebb, mint 5%-a van tisztában azzal, hogy kutyájának fogászati problémája lehet. Nagyon sok kutyatulajdonos nem fordít kello figyelmet erre a veszélyre, pedig ahhoz, hogy a kutya fogazata eros és egészséges maradjon, azt rendszeresen ápolni és ellenorizni kell.

1.Mit kell tudnunk a kutyák fogazatáról?
A kutyáknak 42 maradandó foguk van, amelyek a negyedik hónap táján bújnak ki. A nyolcadik hónaptól már gyakorlatilag minden fog növekedése befejezodik.

A fogak típusai:
- Szemfogak a táplálék megragadására

- Egygyökeru metszofogak a táplálék leharapásához

- Elozápfogak és zápfogak a táplálék felaprításához

 

2. Hogy alakul ki a lepedék és a fogko?
Az etetést követoen a kutyák fogait és ínyét egy vékony lepedék borítja el. Ez ideális környezetet jelent a különbözo ásványi anyagok megtapadásához, lerakódásához, így a lepedék elosegítheti a fogko kialakulását.

A fogko megkeményedett lepedék. Ha a lepedéket nem távolítjuk el az etetést követo 24 órán belül, akkor az a baktériumok elszaporodása miatt kezd megkeményedni, ami fogkoképzodéshez vezet. A fogko lerakódása miatt a fogínyszél eltávolodik a foggyökértol.

 2-fog

 

 

 

 

 

 

 

A fog fokozatosan kilazul, és a szájüregben fertozés alakulhat ki. A fertozés következménye a fogínygyulladás.

3. Milyen veszélyekkel jár a fogko és a fogínygyulladás
A fogko és a fogínygyulladás a fogak meglazulásához és végül elvesztéséhez vezet. A fogak meglazulása vagy akár elvesztése miatta a kutya nem tudja megfeleloen megrágni és megemészteni az eledelt. Ennek következtében a tápanyagok nem hasznosulnak, emésztoszervi- és hiánybetegségek alakulhatnak ki. Hosszabb ido eltelte után a lepedékben megtalálható baktériumok a vérkeringésbe kerülve a különbözo létfontosságú szerveket is károsíthatják, foként a májat és a vesét, ezenkívül a keringési betegségek súlyosbodását okozhatják. A szájban elszaporodott baktériumok okozzák a kellemetlen szájszag jelentkezését is.

4. Mely kutyáknak van leggyakrabban fogínygyulladásuk?
Tudományosan bizonyított, hogy a parodontózis (a fogíny lassú, kóros visszahúzódása a fognyakról) és a fogínygyulladás következményeként kialakuló fogvesztés gyakrabban fordul elo az egészen kistermetu kutyafajtáknál. A fogproblémák krónikussá válnak, és az életkor elorehaladtával egyre gyakoribbak.

5. Hogyan ellenorizheti kutyája fogait?
A leggyakoribb tünetek:

2-fogsor

 

Egészséges fogazat

Látható fogászati problémák

 

·      Sárgás-barnás fogko a fogakon és az íny mentén

·      Bepirosodott, duzzadt vagy vérzo íny

·      Túlzott nyáladzás, esetleg véres nyál

·      Törött vagy hiányzó fog

·      Kutyája nem hagyja, hogy megnézze a fogait

·      Kellemetlen lehelet

·      Csökkent étvágy

Bizonyos esetekben egyáltalán nem szükséges megnézni a kutya száját, hogy megállapíthassa, hogy szájüregi problémái vannak. Ha kutyája gyakran piszkálja száját a mancsával, nyugtalanná, nyomottá válik, igen valószínu, hogy kifejezetten fogfájástól szenved. Ez azt jelzi, hogy segítségre van szüksége.

6. Milyen gyakran szükséges gondoskodni a kutyák fogápolásáról?
Minden nap.

7. Hogyan elozhetjük meg a fogko kialakulását?

·      Kezdje el kutyusa fogainak tisztítását mielobb, a legjobb még kölyök korában.

·      Ha kutyája nem turi a fogkefe használatát, helyettesítse a fogápoláshoz alkalmas kutya jutalomfalattal, melyet már négy hónapos kortól adhatunk kutyánknak. Alkalmazása mindig ugyanabban az idopontban ajánlott, például az esti etetés után.

·      Csak olyan, kifejezetten kutyák számára készült eledellel etesse kutyáját, amely teljes értéku és a tápanyagok szempontjából kiegyensúlyozott.

·      Kutyáját félévenként vigye el fogászati vizsgálatra állatorvosához, ha hajlamos a fogkoképzodésre, akkor 3 havonta.

8. Fogmosási útmutató
Az alábbi eszközökre lesz szüksége:

 

 fogmosas

 

 

 

·      kutyáknak való fogkrémre. Kérjük, ne használjon emberek számára készült fogkrémet, mert az emésztési zavarokat okozhat;

·      tiszta kézre és rövidre vágott körmökre. Fontos, hogy kutyája fogainak megtisztítása biztonságos legyen;

·      nagy mennyiségu tiszta vízre, valamint törölközokre;

·      kutyák számára gyártott speciális fogkefére, puha, a kutya számára kellemes sörtékkel. Kérjük, ne használjon más fogkefét, mert az felsértheti a kutya ínyét;

·      ujjra húzható fogkefét használjon a nehezen hozzáférheto helyek tisztításához;

·      egy nyugodt hely, ahol nincsenek zavaró körülmények, amelyek elvonhatják a kutyája figyelmét;

·      és sok-sok türelem!

A kutyát fokozatosan kell hozzászoktatni a fogtisztításhoz, hogy biztos lehessen benne, hogy neki is tetszik a muvelet. Rendkívül fontos, hogy kutyáját dicsérje és jutalmazza meg minden egyes pozitív reakciójáért, az elso fogtisztítástól kezdve. Ne feledje – ennek olyan mindennapos „kötelességnek” kell lennie, amelyet kutyája örömmel tapasztal meg!

 

                                                                                               Dr. Horváth Bánk

                                                                                                kisállatgyógyász

                                                                                             klinikus szakállatorvos

                                                                                  Kerepes-Vet Állatgyógyászati Központ