A Kullancs

A kullancsok manapság már az egész év folyamán veszélyt jelentenek, aktívak, és napjainkban sajnos már Magyarország legtöbb vidékén számítanunk kell elofordulásukra. Nemcsak az erdokben, vízpartokon, hanem a városokban, községekben lévo közparkokban, és újabban a saját kertjeinkben is megtalálhatóak, már szinte mindenhol jelen vannak. Olyan kutyák is megbetegszenek kullancscsípés miatt, amelyeket ki sem visznek a családi ház kertjébol sétálni.

A kullancsok emberekre, kutyákra, macskákra és lovakra egyaránt felmászhatnak. A mindössze 1-2 mm nagyságú kullancsok észrevétlenül kapaszkodnak a fuszálakról, bokrokról az áldozatukra és kezdik meg több napig tartó vérszívásukat. A kullancsok miatti vérveszteség elenyészo, azonban egyetlen kullancs is súlyos fertozést okozhat! Számos fertozo betegség kórokozóját terjesztik vérszívás (nyál) útján, ezek közül hazánkban a kutyákra foként a babéziózis és a Lyme-borréliózis jelent rendkívüli veszélyt.

A Lyme borréliózis (Lyme-kór) állatról emberre terjedo betegség. Kutyákon általában nehezen diagnosztizálható, sok esetben évekig elhúzódó, az egész szervezetet érinto betegség, amelynek gyógykezelése sem minden esetben vezet sikerre. Kutyák esetében hosszú lappangási ido után idegrendszeri tüneteket, ízület elváltozásokat okoz. Amennyiben a betegséget sikerül a kezdeti szakaszában felismerni, akkor legalább 6 hetes antibiotikum kúrával eredményesen kezelheto. A késon diagnosztizált esetekben sokszor halált okozhat. A Lyme-kór ellen van védooltás. A védettség fenntartásához évente egyszer megismételt emlékezteto vakcinázás ajánlott.

A babéziózis (vérfestékvizeléses láz) egy egysejtu, vérben élosködo parazita által okozott betegség, amely a tünetek elso jelentkezésétol számított néhány napon belül elpusztíthatja a kutyát, még a leggondosabb állatorvosi ellátás ellenére is. Egész évben elofordul. A tünetek a kutyán 2-20 nap eltelte után bágyadtsággal és hirtelen jelentkezo magas lázzal (40-41°C) kezdodnek, vérfesték-vizeléssel, sárgasággal járnak. A babéziák a kutyák vörösvértestjeit károsítják és ezáltal idéznek elo súlyos szervi elváltozásokat. Szakszeru kezelés hiányában végzetes kimenetelu betegség, több napos várakozás már súlyos következménnyel járhat, gyógykezelés hiányában a kutya egy hét alatt elpusztul.

Amennyiben a megkapaszkodott élosködoket egy-két órán belül sikerül eltávolítani, úgy megakadályozható a bennük lévo kórokozók beoltása. A helyüket kereso vagy a már borbe fúródott, de vért még nem szívott kullancsok megtalálása azonban a kis méretük miatt nagyon nehéz. Ráadásul nemcsak a kifejlett kullancs, hanem valamennyi mozgásra képes fejlodési alak szív vért. A rendkívül parányi fejlodési alakok (0,5 mm-es lárvák, 1 mm-es nimfák) gyakorlatilag felfedezhetetlenek a kutyák, macskák suru szorzetében, azonban ugyanúgy hordozzák a fertozo kórokozókat, mint a kifejlett kullancsok. A legtöbb esetben csak akkor akad meg a kutyát simogató kéz a kullancson, ha már lencse vagy borsó nagyságúra duzzadt a magába szívott vértol, és a szorzetbol elobukkan. Ha kullancsot találunk befúródva, akkor azt kullancs-eltávolító kanállal csavarva távolítsuk el! A kullancs szúrásának helyét alkohollal vagy jóddal fertotlenítsük, a háziállatunkat pedig érdemes állatorvoshoz is elvinni!

A köztudatban különféle trükkök és népi eltávolítási módszerek is keringenek: a kullancs bekenése, légzonyílásainak eltömése zsírral, olajjal, vajjal, krémmel, paraffin-olajjal, petróleummal, alkohollal, benzinnel, rovarirtó-szerrel stb. Ezek a rossz, kerülendo módszerek ugyan a kullancs megfojtását vagy teljes elpusztítását célozzák, azonban csak az eltávolítás idejét késleltetik, és ilyenkor a fulladozó kullancs fertozo anyagait a kutyába öklendezi.

Biztosabb a megelozés, amikor a kullancsos környezetbe vitt vagy ott tartott kutyákat olyan készítménnyel kezeljük, amely megakadályozza az ízeltlábúak megkapaszkodását, vagy ezeket még a kórokozók beoltása elott elpusztítja. Cél a kullancsok megölése még mielott vért szívhatnának, azért, hogy a betegséget ne tudják az egészséges kutyába átoltani, átvinni. A kullancsok által terjesztett és a kutyákra veszélyt jelento betegségek megelozési formája az állatpatikákban és állatorvosoknál kapható kullancs- és bolhariasztó szerek valamelyikének rendszeres, egész évben tartó folyamatos használata. Legismertebbek az 1 hónapig védo nyakba cseppentheto készítmények, és a 7 hónapig védo nyakörv.

 

                                                                                              Dr. Horváth Bánk

                                                                                  kisállatgyógyász klinikus szakállatorvos

                                                                                  Kerepes-Vet Állatgyógyászati Központ

 

 kullancsokkullancskullancs-2

 

  kullancsterkep1