- nyúltartóknak

JÓTANÁCSOK NYÚL- ÉS RÁGCSÁLÓTARTÓKNAK

-Tartás

-Táplálás

-Egészségügy

Tartás

Amit minden gazdinak tudnia kell, az az, hogy a nyulak és a rágcsálók metszofogai folyamatosan, egész életükben nőnek! Sőt, a nyulaknak, tengerimalacoknak, csincsilláknak a hátsó rágó fogai is! Ezért kell állandó rágcsálással (innen a nevük) koptatniuk a fogaikat. Erre legalkalmasabbak a gyümölcsfák ágai és semmiképpen sem a száraz kenyér, ami emésztési zavarokat is okozhat.

Helyüket mindig úgy alakítsuk ki, hogy legyen elég mozgásterük, és legyen valamilyen búvóhelyük is. A mozgásigény kielégítését segíti a terráriumban/ketrecben elhelyezett mókuskerék is.

Ha kiengedjük őket szaladgálni a lakásba, vigyázzunk, hogy ne tudják megrágni a szobanövényeket, hiszen sok dísznövény mérgező!

Ha a kertbe akarjuk kivinni kedvenceinket, gondoskodnunk kell a ragadozók (kutya, macska, esetleg ragadozó madarak) elleni védelemről, legjobb, ha csak minden oldalról és felülről is zárt ketrec biztonságában engedjük legelészni őket, és arra is ügyeljünk, hogy ne találkozhassanak kutya vagy macska ürülékkel, mert ezek bélférgekkel fertőzhetik meg állatainkat.

Óvjuk őket a huzattól és fontos a megfelelő hőmérséklet, se túl hideg, se túl meleg ne legyen, a hőségben például könnyen hőgutát kapnak. Különösen veszélyes ez nyári melegben autóban vagy vonaton történő szállításkor.

Ügyeljünk a higiéniára, napi rendszerességgel takarítsuk el kedvenceink ürülékét és tisztítsuk itatótálját, illetve használjunk önitatót. Bár sok rágcsáló, ha elegendő lédús zöldséget, gyümölcsöt kap, vizet nem vagy csak alig iszik, mégis mindig legyen elérhető friss ivóvíz állataink számára. Hetente egyszer pedig a teljes almot cseréljük le.

A csincsilláknak fürdőhomokra is szükségük van, amiben meghempereghetnek.

Táplálás

A széna minden rágcsáló számára nagyon egészséges táplálék, de nyulak, csincsillák, deguk és tengerimalacok étrendjében egyenesen nélkülözhetetlen! Még akkor is, ha kész táppal etetjük őket.

Adjunk kedvenceinknek friss zöldet (pl. lóhere, pitypang, útilapu, pásztortáska, tyúkhúr), zöldségeket és gyümölcsöket, de kerüljük a puffasztó hatású „K betus” zöldségeket (káposzta, kelkáposzta, karalábé stb.) és a túl savas gyümölcsöket (pl. narancs, mandarin, grapefruit, kivi) és a paradicsomot.

Degunak egyáltalán ne adjunk gyümölcsöket, mert a bennük lévő cukor gyógyíthatatlan cukorbetegséget okozhat!

Az egerek, patkányok, hörcsögök fő táplálékai a különböző magvak, emellett szívesen fogyasztanak zöldségeket, gyümölcsöket és valamennyi állati fehérjét is (pl. főtt tojás, kemény sajt).

A napraforgómag, mogyoró, dió etetésével minden rágcsáló esetében vigyázni kell, mert ezektől könnyen elhízhatnak.

Az emberhez és néhány majomfajhoz hasonlóan a tengerimalac sem tudja előállítani a C-vitamint, ezért nagyon fontos, hogy minden nap kapjon friss zöldet, zöldségeket vagy vitamin kiegészítést.

Soha ne változtassunk hirtelen az étrenden, mert az súlyos emésztési problémákhoz vezethet!

Egészségügy

A rágcsálóktól eltérően, amelyek nem igényelnek megelozo oltásokat, a nyulaknak két olyan vírusos megbetegedése is van, amelyek ellen lehet, sőt ajánlott vakcinázni. A myxomatózis és a nyulak vérzéses betegsége is olyan súlyos, nem vagy csak nagyon nehezen gyógyítható betegség, amely a közvetlen érintkezésen kívül szúnyogok, legyek és bolhák közvetítésével is terjedhet, így az egyedül tartott nyuszik sincsenek biztonságban. A kisnyulak már 6 hetes kortól olthatók bivalens, azaz mindkét betegség ellen védő vakcinával, kölyökkorban meg kell ismételni az oltást egy hónap múlva, majd utána félévente.

Gyakori problémák rágcsálóknál a különböző fogkopási, fogzáródási rendellenességek, amelyeknek egy része öröklött, de sok esetben a nem megfelelő táplálék okozza a problémát. Tünetei kezdetben a nyálzás, evési nehézségek (az állat enne, de nem tud rágni, vagy csak a puha táplálékokat képes elfogyasztani), majd a fokozatos lesoványodás, elgyengülés. Minden esetben állatorvosi beavatkozás szükséges!

Tartási körülményektol függően kedvenceink karmai túlnőhetnek, ami zavarhatja őket a mozgásban, ezért ezeket vissza kell vágni.

Bár belső élősködők (pl. bélférgek) rágcsálóinkat ritkán fertőzik meg, a külső élősködők (pl. rühatkák, szőrtetvek) sajnos nem ritkák. Ha azt látjuk, hogy kedvencünk feltűnően sokat vakaródzik vagy állandóan tisztálkodik, foltokban kihullik a szőre, a bőre kipirult, korpás vagy akár sebes, pörkös, vagy nyulunk a fülét rázza, vakarja (fülrühösség), mindenképpen mutassuk meg állatorvosnak! Bőrelváltozást okozhat gombás fertőzés is, amely az emberre is átterjedhet! Az idejében diagnosztizált bőrbetegségek általában jól kezelhetőek.

Minden esetben keressük fel állatorvosunkat, ha kedvencünk étvágytalan, mivel ezek az állatok nem bírják az éhezést, már néhány nap alatt visszafordíthatatlanul rossz állapotba kerülhetnek. Betegségre utaló tünetek még a hallható légzés, orrfolyás, gyakori tüsszögés (légúti fertőzések), illetve a puffadt has (felfúvódás), nehézkes, gyakori bélsárürítés és a hasmenés is, amelyet mindig komolyan kell vennünk, hiszen okozhatja az emberre is veszélyes Salmonella baktérium!

Nem kóros jelenség azonban nyulaknál és tengerimalacoknál a lágy bélsárevés, azaz puha ürülékük elfogyasztása, mivel ezáltal jutnak hozzá nélkülözhetetlen vitaminokhoz és tápanyagokhoz, mindez azonban a gazdik számára rendszerint észrevétlenül, éjjel zajlik.

Nyulak esetében a vizelet barnás színe is lehet normális.

Megfelelő tartással és takarmányozással a legtöbb betegség megelőzhető!

Szeretettel várok minden állattartót és kedvenceit praxisomban!


Dr. Környei Tamás klinikus szakállatorvos

Telefon: 20/93-636-93

Honlap: www.santakigyo.hu

SÁNTA KÍGYÓ Állatorvosi Rendelő