- görénytartóknak

- Tartás
- Táplálás
- Egészségügy

Tartás

A görények híresen nagy mozgásigényű állatok, ezért ha kedvencünket napi 8-10 órára bezárva tartjuk ketrecében, akkor annak minimum 0,6×1 méter alapterületűnek és lehetőleg több szintesnek kell lennie, alvóládával és játékokkal, hogy görényünk kedvére hancúrozhasson benne.
Mielőtt kedvencünket kiengednénk játszani a lakásba, tegyük a helyiségeket görénybiztossá! Ezek az eleven, kíváncsi kis jószágok ugyanis mindenhová be- illetve felmásznak, ahová csak tudnak, ezáltal komoly károkat okozhatnak a berendezésben, és saját magukban. Nincsenek biztonságban a nyitott vagy nyitható polcokon, szekrényekben, fiókokban lévő tárgyak és a cserepes növények; ne hagyjunk elérhető helyen gyógyszereket, mérgeket, vegy- és tisztítószereket vagy olyan eszközöket, amelyekkel kedvencünk megsértheti magát; és torlaszoljuk el az olyan réseket, ahová beszorulhat, illetve a különböző elektromos berendezések (számítógép, TV, hifi, hutőszekrény, mosó-, mosogatógép stb.) vezetékeit, amelyekbe belegabalyodhat. A legjobb, ha minden óvintézkedés ellenére, azért szemmel tartjuk szabadon engedett görényünket.
Az ideális alvóláda mérete egy görény számára 30x35x30 cm mindössze egy 8-10 cm átmérojű kör alakú nyílással, de a könnyebb tisztíthatóság miatt praktikus, ha a teteje leemelhető. Belsejét mosható, puha rongyokkal béleljük.
Játéknak kiválóak a szűk, kanyargós csövek (pl. PVC), amelybe görényeink belebújhatnak, a különféle labdák, melyeknek a mérete akkora legyen, hogy ne akadhasson kedvencünk torkán, és a függőágy. De azt is vegyük figyelembe, hogy a görények társas lények, így ha nem tudunk minden nap több órányi időt kedvencünknek szentelni, inkább kettő vagy több görényt tartsunk együtt. A hím görények nem tarthatók együtt, tehát a csapatban csak egy hím lehet, vagy válasszunk csak nőstényeket.
A ketrec elengedhetetlen tartozékai még az itató, lehetőleg a higiéniai szempontból sokkal praktikusabb önitató, egy könnyen tisztítható (pl. rozsdamentes acél) etetőtál, amely rögzített, vagy legalább nehezen felborítható legyen, és az alomtálca (megfelel erre a célra egy kisebbfajta macskaalom is), amelyet szintén érdemes rögzíteni, és szigorúan naponta takarítani.

Táplálás

A hozzánk kerülő kis görénykölyöknek (körülbelül 2 hónapos kor az ideális) még legalább 5-ször kell enni adni naponta, vagy inkább folyamatosan elérhetővé tenni számára valamennyi ennivalót, 4 hónapos kora körül lecsökkenthetjük 3-szori etetésre, majd fél éves korától kezdve a továbbiakban napi kétszer etessük.
A görények igazi húsevok, etethetünk velük marha-, birka-, vadhúst vagy szárnyasokat nyersen, sertést csak főzve, illetve egereket, naposcsibéket, akár élve is. Kiegészíthetjük táplálékukat szálkamentes halhússal, tojással, kevés tejtermékkel (pl. natúr joghurt, kefir, túró, tejberizs), kukoricapehellyel, és gyümölcsökkel, melyeket feldarabolhatunk, vagy az előzőekkel összeturmixolhatunk.
A kész tápok közül csak a vadászgörények és a macskák számára készültek alkalmasak kedvenceink táplálására, a kutyatápok nem!

Egészségügy

A görényeket a kutyákhoz és a macskákhoz hasonlóan rendszeresen oltani és féreghajtani kell. A szopornyica vírusa a görényekre kifejezetten veszélyes, ezért érdemes kölyökkorban háromszor, majd évente egyszer oltani ellene. Amennyiben kedvencünknek, ha ritkán is, de van lehetősége más állatokkal találkozni, tehát ha kivisszük a lakásból, oltassuk be veszettség ellen is 3 hónapos kora körül, majd évente.

Összegezve az előzőeket, görények számára a következő oltási és féreghajtási program ajánlható:
2 hetesen: féreghajtás
4 hetesen: féreghajtás
6-8 hetesen: 1. kombinált (szopornyicát tartalmazó) oltás (ideális esetben a tenyésztő adatja be mielőtt eladná a kölyköt) + féreghajtás
9-11 hetesen: 2. kombinált oltás
12 hetes kor körül: veszettség oltás + féreghajtás
14-16 hetesen: 3. kombinált oltás
majd évente egyszer ismételni a kombinált és a veszettség oltást is, lehetőleg külön oltva 2-3 hetes időközzel, mert így kisebb az allergiás reakció veszélye,
illetve tartási körülményektől függoen negyed- vagy félévente féreghajtás

Érdemes tudni, hogy a görények megkaphatják tőlünk a humán influenza vírust illetve átadhatják nekünk a betegséget, de ez rendszerint csak enyhe tünetekkel jár.
Védenünk kell kedvenceinket a külső élősködök ellen is (bolha, kullancs, rühatka), rendszeresen ellenőrizzük a fülkagylók tisztaságát és a karmokat, amelyek túlnőhetnek.
Az egyedül vagy nem tenyésztési szándékkal tartott nőstényeket ivartalaníttassuk, hogy megelőzzük az elhúzódó ivarzásokat, amely a rendellenes, hosszan tartó hormonhatás miatt szőrhulláshoz, vérszegénységhez és depresszióhoz vezetnek. Ez a probléma az ivartalanítással egyszerűen megelőzhető!
Mielőbb keressük fel állatorvosunkat, ha bármilyen rendellenességet vagy betegségre utaló tünetet észlelünk kedvencünkön, pl. étvágytalanság, hányás, hasmenés, véres széklet vagy vizelet, légúti tünetek (tüsszögés, orrfolyás, köhögés), kopaszodás, korpás bőr, vakaródzás, szokatlan testtartás vagy mozgás, megváltozott viselkedés illetve aktivitás, megnövekedett vízivás stb.

Szeretettel várok minden állattartót és kedvenceit praxisomban!


Dr. Környei Tamás klinikus szakállatorvos

Telefon: 20/93-636-93

Honlap: www.santakigyo.hu

SÁNTA KÍGYÓ Állatorvosi Rendelő