Mit tegyek ha …

Társállatunkkal való együttélés számtalan kérdést vet fel. Akadnak viselkedési, egészségügyi, de akár jogi problémák is. Igyekszünk hétrol -hétre újabb témában megoldásokat ajánlani.

“Ha befogadsz egy éhezo kutyát és gondoskodsz róla, nem fog megharapni. Ez a legfobb különbség egy kutya és egy ember közt.”

Mark Twain

„Kutyaharapás szorivel” avagy amit a veszettség oltásról tudni kell

 

 

A veszettség egy vírus okozta fertozés, mely képes állatról emberre terjedni, azaz zoonozis. Emberre és állatra nézve is egyaránt halálos kimenetelu, gyógyíthatatlan betegség.
A fertozést hosszabb-rövidebb lappangási ido (10 nap-1év) követi. Tartama attól is függ, hogy a test melyik részén történt a sérülés, minél közelebb van a központi idegrendszerhez (fej), annál korábban jelennek meg a tünetek. A veszettség legelso és legjellemzobb tünete, hogy az állat viselkedése megváltozik. A veszett róka elkóborol lakóhelyérol, lakott területekre is bemerészkedik, kezessé válik, azonban bármely váratlan inger, hang, fény vagy érintés hirtelen agresszivitást válthat ki belole. A kutyák izgatottakká vagy feltunoen bágyadttá válhatnak, mely hirtelen dühöngésbe csaphat át, hangjuk rekedtre változik. Az izombénulás miatt kancsalság jelentkezik, ami furcsa, vad tekintet kölcsönöz neki. A betegség e szakaszát levertségi állapot követi, majd a betegség végso stádiumában lógó álkapocs, bo nyálfolyás, végül a hátsó lábaktól kiinduló, fokozatos bénulás lép fel. A macskák veszettsége döntoen dühöngo formában zajlik le. Az állatot alig lehet eltávolítani a megtámadott személyrol, állatról.

 

Az állategészségügyi hatóság 2009.január elsejétol egységesen új oltási könyvet vezetett be, így ha kutyánk idén kap eloször veszettség elleni oltást, azt már csak az új típusú oltási könyvbe lehet bejegyeztetni. Az oltási könyvet az állatorvos szerzi be, nem kell sehol külön kérvényeznünk. A legszembetunobb változás az új típusú oltási könyvön a régi típusúval szemben, hogy egyedileg sorszámozott, és van elegendo hely mind a gazda, mind a kutya adatainak feltüntetésére és a kutya fényképe is elhelyezheto benne.

 

Az ebek veszettség elleni védooltásának beadatása továbbra is a kutya tartójának kötelessége, a megkapott oltást az állatorvos az oltási könyvbe vezeti be. Az állattartó köteles minden három hónapos életkort elért kutyát 30 napon belül veszettség ellen saját költségén magán állatorvossal beoltatni, az oltást az elso oltást követoen 6 hónapon belül megismételtetni, majd ezt követoen a kutyát évenként veszettség ellen ismételten beoltatni. Továbbra sem törvényi eloírás, de a gondos gazda a különbözo kutyabetegségek ellen is immunizáltatja kutyáját.

 

Lényeges szabály, hogy a kutyatartó az oltási könyvet köteles megorizni, és azt az állategészségügyi hatóság felszólítására bemutatni. Közterületen a kutyát felügyelo személy az oltási könyvet magánál kell, hogy tartsa.

 

Mit tegyünk ha idegen kutyával találkozunk?

Ne szaladjunk el a kutyák elol, ne kiabáljunk rájuk és ne ijesszük meg oket.

Ne nézzünk közvetlenül a kutya szemébe.

Ne zavarjuk a kutyát, ha alszik, eszik, vagy kiskutyáit gondozza.

Ne simogassunk idegen kutyát anélkül, hogy elotte nem engedtük neki, hogy körbeszimatoljon minket.

Beszélgessünk gyermekeinkkel errol mielott kiengedjük oket játszani.

Ha már megtörtént…

A harapási seb szakszeru, orvosi ellátásán túl a kutyaharapást elszenvedett személy köteles értesíteni háziorvosát illetve a területen illetékes állategészségügyi hatóságot vagy kirendelt személyt (hatósági állatorvos). Ok további tájékoztatást nyújtanak mind a sérült személy, mind a harapós eb tulajdonosának további teendoit illetoen.