Mit tegyek ha …

Társállatunkkal való együttélés számtalan kérdést vet fel. Akadnak viselkedési, egészségügyi, de akár jogi problémák is. Igyekszünk hétről -hétre újabb témában megoldásokat ajánlani.

“Ha befogadsz egy éhező kutyát és gondoskodsz róla, nem fog megharapni. Ez a legfőbb különbség egy kutya és egy ember közt.”

Mark Twain

 

„Kutyaharapás szőrivel” avagy amit a veszettség oltásról tudni kell

 

 

A veszettség egy vírus okozta fertőzés, mely képes állatról emberre terjedni, azaz zoonozis. Emberre és állatra nézve is egyaránt halálos kimenetelű, gyógyíthatatlan betegség.
A fertőzést hosszabb-rövidebb lappangási idő (10 nap-1év) követi. Tartama attól is függ, hogy a test melyik részén történt a sérülés, minél közelebb van a központi idegrendszerhez (fej), annál korábban jelennek meg a tünetek. A veszettség legelső és legjellemzőbb tünete, hogy az állat viselkedése megváltozik. A veszett róka elkóborol lakóhelyéről, lakott területekre is bemerészkedik, kezessé válik, azonban bármely váratlan inger, hang, fény vagy érintés hirtelen agresszivitást válthat ki belőle. A kutyák izgatottakká vagy feltűnően bágyadttá válhatnak, mely hirtelen dühöngésbe csaphat át, hangjuk rekedtre változik. Az izombénulás miatt kancsalság jelentkezik, ami furcsa, vad tekintet kölcsönöz neki. A betegség e szakaszát levertségi állapot követi, majd a betegség végső stádiumában lógó álkapocs, bő nyálfolyás, végül a hátsó lábaktól kiinduló, fokozatos bénulás lép fel. A macskák veszettsége döntően dühöngő formában zajlik le. Az állatot alig lehet eltávolítani a megtámadott személyről, állatról.

 

Az állategészségügyi hatóság 2009.január elsejétől egységesen új oltási könyvet vezetett be, így ha kutyánk idén kap először veszettség elleni oltást, azt már csak az új típusú oltási könyvbe lehet bejegyeztetni. Az oltási könyvet az állatorvos szerzi be, nem kell sehol külön kérvényeznünk. A legszembetűnőbb változás az új típusú oltási könyvön a régi típusúval szemben, hogy egyedileg sorszámozott, és van elegendő hely mind a gazda, mind a kutya adatainak feltüntetésére és a kutya fényképe is elhelyezhető benne.

 

Az ebek veszettség elleni védőoltásának beadatása továbbra is a kutya tartójának kötelessége, a megkapott oltást az állatorvos az oltási könyvbe vezeti be. Az állattartó köteles minden három hónapos életkort elért kutyát 30 napon belül veszettség ellen saját költségén magán állatorvossal beoltatni, az oltást az első oltást követően 6 hónapon belül megismételtetni, majd ezt követően a kutyát évenként veszettség ellen ismételten beoltatni. Továbbra sem törvényi előírás, de a gondos gazda a különböző kutyabetegségek ellen is immunizáltatja kutyáját.

 

Lényeges szabály, hogy a kutyatartó az oltási könyvet köteles megőrizni, és azt az állategészségügyi hatóság felszólítására bemutatni. Közterületen a kutyát felügyelő személy az oltási könyvet magánál kell, hogy tartsa.

 

Mit tegyünk ha idegen kutyával találkozunk?

Ne szaladjunk el a kutyák elől, ne kiabáljunk rájuk és ne ijesszük meg őket.

Ne nézzünk közvetlenül a kutya szemébe.

Ne zavarjuk a kutyát, ha alszik, eszik, vagy kiskutyáit gondozza.

Ne simogassunk idegen kutyát anélkül, hogy előtte nem engedtük neki, hogy körbeszimatoljon minket.

Beszélgessünk gyermekeinkkel erről mielőtt kiengedjük őket játszani.

Ha már megtörtént…

A harapási seb szakszerű, orvosi ellátásán túl a kutyaharapást elszenvedett személy köteles értesíteni háziorvosát illetve a területen illetékes állategészségügyi hatóságot vagy kirendelt személyt (hatósági állatorvos). Ők további tájékoztatást nyújtanak mind a sérült személy, mind a harapós eb tulajdonosának további teendőit illetően.