Nyulak vakcinázása Mixomatózis és Vérzéses betegség ellen

kedd, 2009 március 24. Category(s): nyulak, védöoltások.

Miért kell oltani a nyuszikat?


Hamarosan itt a jó idö, de ez egyben a szúnyogok, bolhák, kullancsok aktivitásának kezdetét is jelenti. A vérszívó ízeltlábúak nemcsak a kutyáknak, cicáknak okoznak kellemetlenséget, illetve rizikót az általuk terjesztett betegségek miatt. A házi kedvencként tartott nyuszik is veszélyben vannak!

Két olyan fertozo betegséget is ismerünk, amelyek a nyulakat megbetegítve akár halálos kimeneteluek lehetnek.

Mixomatózis


A betegséget vírus okozza, amit vérszívó ízeltlábúak (pl. bolhák vagy szúnyogok) juttatnak az állat szervezetébe. A vírus az arc, fül és végbéltájék borében szaporodik, hatalmas duzzanatokat hozva létre. Ezek miatt a nyuszi nem lát jól, alig tud enni, inni. Két héten belül elpusztulhat az állat, még kezeléssel is nagyon kis esély van a felépülésre (és akkor is többnyire csúnya hegek maradnak vissza).

A megelozése kell tehát szorítkoznunk, ami egyrészt a külso élosködok elleni védekezést, másrészt pedig a vakcinázást jelenti. Általában évi egy oltás elegendo, a szúnyoginvázió bekövetkezte elott (veszélyeztetett helyeken még egy oltás javasolt egy éven belül).

A kisnyuszik az elso oltásukat 6 hetes korban megkaphatják, utána elég az ismétlo oltást egy év múlva beadatni.

Nyulak vérzéses betegsége


Ezt a többnyire halálos betegséget minden 6 hetesnél idosebb nyúl megkaphatja. 1992-ben az Egyesült Királyságban írták le eloször, azóta azonban világszerte terjed. A vérzéses betegség heveny formája esetén az állatok mája károsodik, aminek nagyon súlyos vérzés a következménye. Ez olyan gyorsan is lezajlódhat, hogy esetleg tünetek nélkül okozza az állat hirtelen elhullását.

A vírus sokáig túlélhet a környezetben is, lévén igen ellenálló. Akár ruhán, cipon is behurcolhatjuk, de madarak, ízeltlábúak is hordozhatják.  Ebbol látszik, hogy az otthon tartott nyuszik sincsenek teljes biztonságban!

Itt is a megelozésen van a hangsúly, hiszen a betegség gyakorlatilag kezelhetetlen. Általában 10 hetes kor után oltunk ellene, majd évente ismételjük.

Kérjük, hogy ezt az információt továbbítsák nyuszis ismeroseiknek, hogy ok is értesüljenek erröl a két betegségrol.

Köszönetet szeretnénk mondani Dr. Halmay Dórának (Ebcsont Beforr Állatorvosi Rendelö) szakmai közremüködéséért.

feltöltés alatt..