Vemhes és szoptatós szukák táplálása

kedd, 2009 március 17. Category(s): kutya információk, takarmányozás (kutyák).

Táplálékigény változások

A vemhesség és a szoptatás nem csak a kutya szervezetében, hanem az életvitelében bekövetkezo változásokért is felelos. Éppen ezért különös figyelmet kell fordítanunk táplálékigényének megváltozására, a teljes reprodukciós idoszak alatt.

Tervezzünk a vemhesség kezdete elott

Ha tervezed szukád befedeztetését, fontos, hogy elotte helyesen becsüld fel kondícióját. A fizikai igények miatt, problémákat okozhat, ha a vemhesség és szoptatás kezdetének idején a szuka nincs ideális egészségi állapotban.

Ha a szuka ideális testsúlya alatt van, nehézségekbe ütközhet, hogy olyan mennyiségu táplálékot fogyasszon el, amely fedezi saját, és a magzatok igényeit is.

Olyan mértéku, teljes értéku és kiegyensúlyozott táplálás, mely a szuka ideális testsúlyát és kondícióját eredményezi, segíti a saját és az ivadékok egészséges állapotának fenntartását, a vemhesség és a szoptatás ideje alatt.

Vemhesség

A kutyák vemhességi ideje 9 hétig tart. A szukák súlya a hatodik hétig csak kismértékben, ezután egyre gyorsabb ütemben gyarapszik.

A vemhes szukák energiaigénye a tömeggyarapodás jeleiben tükrözodik. A vemhesség hatodik hetéig nem változik, de a fialásig a normál létfenntartási energiához képest 25-50%-al növekszik.

Szoptatás

A szukák súlya fialás után csökken, mégis a tápanyagigényük nagymértékben növekszik- ez a normál létfenntartási energia 2-3-szorosára nohet, az alomszámtól függoen- hogy szervezete fedezni tudja a kölykök táplálását és növekedését. Elegendo mennyiségu tej termeléséhez fokozott vízfelvételre van szükség.

Hogy biztosítsuk a szoptatós szuka számára a megfelelo és elegendo tápanyaghoz való hozzájutást, etessünk vele tápanyag dús kölyöktápot. Anélkül, hogy az egy étkezésre szánt tápmennyiséget növelnéd, a szukát naponta inkább többször etesd. Biztosíts számára lehetoséget, hogy annyit ehessen egy nap, amennyi neki jólesik.

Elválasztás

A születés után 5 héttel a legtöbb kölyök érdeklodést mutat az anyja tápja iránt. Végül a kölykök egyre több szilárd tápot kezdenek enni, és kevesebbet szopnak. Ezzel egy idoben a szuka is csökkenti az elfogyasztott táp mennyiségét. A legtöbb kölyök 8 hetes korára befejezi a szopást. Erre az idopontra az anyakutya energiaigénye is visszaesik a létfenntartó szintre, és ekkor már a vemhesség elotti normál tápot kell, hogy kapja.

Javasolt táp a vemhes szukáknak

A legjobb táp a vemhes szukák részére a kiváló minoségu, tápanyag dús, általános táp, amely minden életkorban és a növekedés idoszakában is alkalmazható. Habár a kölyöktápok általában ajánlhatóak vemhes, vagy szoptatós szukáknak is, az Iams® large-breed puppy formula nem felel meg ennek az alkalmazásnak az energia és ásványi anyag tartalma miatt.

Ajánlott kutyatápok vemhes és szoptatós szukáknak

Eukanuba állatorvosi gyógytápok kutyáknak .