Lyme kór

szombat, 2009 február 21. Category(s): kutyabetegségek.

Mi okozza a Lyme kórt?
.
A lyme kór a babéziózishoz képest egy lassan, alattomosan terjedo betegség, melyet egy kullancs által terjesztett másik parazita ( Borellia) okoz. Borelváltozások, sántaság, szív panaszok, nyirokcsomó duzzanatok, illetve hetek-hónapok óta húzódó bármilyen idült probléma esetén a Lyme kórra is gondolnunk kell. A lyme kór emberre is fertozo, vérrel illetve kullancscsípéssel terjed, kutyától nem kapható el.
.

Hogyan lehet diagnosztizálni a Lyme-kórt?

A betegség diagnosztizálása vérbol lehetséges. A parazitát hosszú ideig tartó gyógyszeres kezeléssel lehet elpusztítani, sajnos- a legtöbb esetben- a parazita által a szervezetben okozott károkat már csak mérsékelni lehet. Lyme kór ellen kutyák részére védooltás kapható, sajnos a gyakorlatban sokan kullancs elleni oltásnak hívják, pedig az oltás a kullancs ellen nem, csak a lyme kór ellen véd.
.

Kullancsok ellen az alábbi termékek hatásosak

Azonnali hatás, maximum 1-2 napos védelemmel: Neostomosan (Kutya, macska),Neocidol (csak felnott kutya), Tactic (csak kutya)

Hosszú távú hatás hetekre, esetleg hónapokra: Scalibor nyakörv(kutya), Promeris Duo cseppek(kutya), Bolfo nyakörv( kutya, macska), Practic cseppek cseppek (kutya)Duowin contact cseppek(kutya)

Eros fertozés esetén érdemes a nyakörveket cseppekkel kombinálni.