Babéziózis

péntek, 2009 február 20. Category(s): kutyabetegségek.

.

Mi okozza a babéziózist?
.
Kullancsok által kutyákra terjesztett betegségek közül az egyik legártalmasabb. A betegség leggyakrabban kora tavasszal és osszel jelentkezik, bár elofordulásával- egyre inkább- egész évben számolnunk kell. Vérszíváskor a kullancs parazitát (Babézia) juttat az állat vérébe.

A parazita a vörös vérsejtekben elszaporodik, majd rövid idon belül klinikai tüneteket okoz.

A kutyák általában lázasak, bágyadtak, elesettek lesznek („nem úgy viselkedik, ahogy szokott”), majd rövidesen a vizeletük elkezd sötétedni. A betegség vége felé a vizelet kávészínu lesz, a kutya besárgul. Kezelés nélkül a babéziózis az esetek többségében halálos, a kutyák vérszegénység és veseelégtelenség következtében a tünetek megjelenését követo 3-5 napon belül elpusztulnak. A betegség egyértelmu diagnosztizálása a vérben lévo parazita kimutatásával lehetséges, azonban a legtöbb esetben a vizeletben felbukkanó „vérfesték”diagnosztizálása is elegendo. A babéziózisnál a korai diagnózis és kezelés alapveto, már 1-2 napos késlekedés a kutya halálával járhat! Enyhébb esetekben az injekciós és antibiotikumos kezelés elegendo, súlyosabb eseteknél kórházi ellátásra (infúzió, transzfúzió

injekciós és antibiotikumos kezelés) is szükség van. A gyógyulást követo 2 hét múlva egy ismétlo injekcióval biztosabbak lehetünk abban, hogy a parazitát kiirtottuk a kutya vérébol.

Babéziózis ellen védooltás Magyarországon nincs forgalomban, a betegség emberre nem ragályos.

Védekezés kizárólag kullancsirtással (kutyán és a környezetében) lehetséges.

A kullancsok rövid idon belül immúnisak lesznek az ellenük használt kullancsirtókkal szemben és 100 %-ra semmilyen termék sem nyújt védelmet.

Babéziózison átesett kutyáknál erosen javasolt a Lyme kór elleni teszt is.A kullancsok a babézia mellett egyidejuleg a Lyme kór kórokozóját is az állat vérébe juttathatják!

Kullancsok ellen -saját tapasztalatunk szerint- az alábbi termékek hatásosak:

Azonnali hatás, maximum 1-2 napos védelemmel: Neostomosan (Kutya, macska), Neocidol (csak felnott kutya), Tactic (csak kutya)

Hosszú távú hatás hetekre, esetleg hónapokra: Scalibor nyakörv (kutya), Promeris Duo cseppek (kutya), Bolfo nyakörv (kutya, macska), Practic cseppek cseppek (kutya) Duowin contact cseppek (kutya)

Eros fertozés esetén érdemes a nyakörveket cseppekkel kombinálni.
.