Vakcinázás és féregtelenítés

Kutyák oltási és féregtelenitö programja
Macskák oltási és féregtelenitö programja
Nyulak
oltási programja
Vadászgörények oltási és féregtelenitö programja

Kutyák oltási és féregtelenitö programja

2 hetes kor : Féreghajtó

4 hetes kor : Féreghajtó

6 hetes kor : Parvovirus elleni oltás + Féreghajtó

8 hetes kor : Parvovirus elleni ismétlö oltás

10 hetes kor : Kombinált oltás + Féreghajtó

3 hónapos kor: Kombinált oltás + Féreghajtó

4 hónapos kor: Veszettség elleni oltás + Lyme-kór elleni védöoltás + Féreghajtó
5 hónapos kor: Lyme-kór elleni ismétlö védöoltás
10 hónapos kor: Veszettség elleni ismétlö oltás + Féreghajtás
1 éves kor felett évente: Veszettség elleni oltás + Kombinált oltás + Lyme-kór

Féregtelenités  3-4 havonta javasolt!

Fontos tudnivalók:

1.) A különbözo fertozo betegségek elleni oltás nem kötelezo, de mindenképpen ajánlott. Kötelezo viszont a veszettség elleni oltás, amikor a kutya a 3 hónapos kort betöltötte. Fontos tudni, hogy szintén eloírás és kötelezo a veszettség elleni oltás ismétlése az elso életévben, kb. 6 hónapos különbséggel. Az elso életévben a kutyának tehát két veszettség elleni oltással kell rendelkeznie. Innentol kezdve már évente kell az oltást megkapnia.2.) Csak egészséges, megvizsgált, panaszmentes állat oltható, a megfelelo immunválasz elérése céljából.

3.) Ha a kutya embert mar, karmol vagy harap az oltási könyvet be kell mutatni az illetékes hatóságnak ( körzeti orvos, állatorvos), ezért kérjük az oltási igazolványt orizzék meg.

4.) A veszettség elleni oltás mellé a tulajdonos kap egy bilétát, ezt célszeru és kötelezo az állat nyakörvére fuzni.

5.) Ha ismeretlen korú állatot fogadunk be minimálisan két kombinált és a veszettség elleni oltást adassuk be a kutyának.

6.) Ha kölyökállatunk van és az oltási sor beadása bármilyen (pl. anyagi) nehézséget okoz, tudnunk kell, hogy a legfontosabb oltás a fenti oltási sorban, a 12 hetes kor után adott kombinált oltás. Ilyen esetben tehát a kombinált és a veszettség elleni oltást adassuk be. Az ilyen “hiányos” oltási sor esetén azonban nem tud az állatorvos felelosséget vállalni.

7.) egy évnél idosebb állatnál rendszerint egyben adjuk a kombinált és a veszettség elleni oltást, ha a kutya immunállapota megfelelo. Toy fajták esetén (1-3 kg) javasolt a két oltást külön-külön beadni

8.) Bizonyos fajták egyes fertozo betegségekre fogékonyabbak, ilyen esetben az állatorvos módosíthatja az oltások sorrendjét, vagy a beadott vakcina típusát. Vannak szintén nem kötelezoen beadatható oltások, melyekrol rendszerint az állatorvos tájékoztatja a tulajdonost. Ilyen például a Lyme kór elleni oltás, kennelköhögés elleni oltás, a coronavírusos bélgyulladás elleni oltás, a tetanusz elleni oltás stb. Ezek szükségessége az állat életterétol, tartási körülményeitol függ.

9.) Nagyon ritkán a védooltások után oltási reakció alakulhat ki. Ennek gyakorisága 1-2 %, és un. azonnali típusú reakció, tehát oltás után 1-3 órával alakul ki. Az állat szemhéja, pofája megduzzad, testszerte apró borduzzanatok alakulhatnak ki (un. csalánkiütés) esetleg nyelési nehézség, hányás, hasmenés lehet. Ilyen esetben szólni kell az állatorvosnak, néhány injekcióval az állat panaszmentes lesz. Ha valamilyen oknál fogva az állatorvos nem érheto el, calciumos pezsgotablettát vagy injekciót kell az állattal itatni.

10.) A bolhairtás és féregtelenítés illetve indokolt esetben a bélsár parazitológiai vizsgálata szinte az oltásokkal együtt végzendo. Un. széles spektrumú féregteleníto pasztát vagy tablettát 2 hetes kortól 12 hetes korig kéthetente adunk. Ezután negyed évente, szobakutyáknak félévente adunk féreghajtót. Szintén negyedévente kapjon féreghajtót az állat,ha kisgyermek van a családban. Több állat esetén -beleértve a macskákat is-célszeru azokat egyszerre, és azonos minoségu féreghajtóval kezelni. Humán használatra adandó féreghajtó tabletták erre a célra nem megfelelok, hasonlóan a fokhagyma sem. A bolhairtást 8-12 hetes korban kezdjük, a készítményt kérjük állatorvostól vagy állatpatikában. Számtalan készítmény van forgalomban, nem mindegyik adható kölyköknek, több közülük macskákra toxikus, különbözo hatásmechanizmusú, és árú készítmények ezek. “Házilag” tehát vigyázzunk ezekkel a készítményekkel, kérjük ki az állatorvos tanácsát (a bolhairtó nyakörvek közül számtalan van forgalomban, egy – két készítmény hatása megfelelo csupán).

12.) Különbözo csonterosíto, calcium tartalmú készítményekre gyakran van igény az állattartók részérol, azonban tudnunk kell, hogy alkalmazásuk zömében indokolatlanul történik. Csakis a kutya táplálásának megbeszélése után teszünk javaslatot calcium adására.

.

Macskák oltási és féregtelenitö programja
2 hetes kor : Féreghajtó
4 hetes kor : Féreghajtó
6 hetes kor : Féreghajtó
8 hetes kor : Kombinált oltás
10 hetes kor : Kombinált oltás
12 hetes kor : Veszettség oltás + Leukózis elleni oltás
14 hetes kor : Leukózis elleni oltás
4 hónapos kor: Kombinált oltás + Fertözö hashártyagyulladás (FIP) intranazális vakcina
5 hónapos kor: Fertözö hashártyagyulladás (FIP) intranazális ismétlö vakcina
1 éves kor után évente: Veszettség oltás + Kombinált oltás + Leukózis oltás + FIP oltás + 4 havonta féreghajtás.
.

Fontos! A kutya féreghajtó tablettát tilos macskának adni, mérgezési tünetet is okozhat!


Nyulak oltási programja
4 hetes kor : RHD (Nyulak Vérzéses Betegsége) elleni oltás
8 hetes kor : RHD ismétlö oltás
12 hetes kor : Myxomatosis elleni oltás
16 hetes kor : Myxomatosis elleni ismétlö oltás
1 éves kor után évente: RHD és Myxomatosis emlékeztetö oltás
.
.
.
Vadászgörények oltási és féregtelenitö programja

Fontos tudni, hogy a görények a kutyát megbetegíto Parvo és a macskák pánleukopéniáját okozó vírusokra nem fogékonyak.

Ezzel szemben érzékenyek a kutyák szopornyica vírusára, szinte 100% -os a betegségben az elhalálozás. Ezen kívül fogékonyak még a leptospirózisra és a veszettségre.

Magyarországon nincs olyan vakcina, amiben csak ezek a komponensek szerepelnek, ezért a kutyák számára készített kombináltoltást kapják, illetve külön veszettség oltást.

2 hetes kor : Féreghajtó

4 hetes kor : Féreghajtó
6 hetes kor : Kombinált oltás + Féreghajtó
8 hetes kor : Kombinált ismétlö oltás
12 hetes kor : Veszettség elleni oltás
4 hónapos kor: Féreghajtó
8 hónapos kor: Féreghajtó

1 éves kor felett évente: Kombinált oltás + Veszettség oltás + 4 havonta féreghajtás..

.

Szeretettel várjuk rendelonkben!
Telefonszámunk: 30-359-6194