Petvetdata & Mikrochip

Kattintson az alábbi képre a PETVETDATA eléréséhez!

2563916326_ca1cf1b9af

Előzmények

Az állatok egyedi azonosítása sok szempontból fontos dolog volt régen is, és az ma is. Haszonállatoknál a gazdák már évszázadok óta használnak valamilyen eljárást arra, hogy a saját állataikat megjelöljék. Ebbol a célból legtöbbször tüzes vassal bélyegezték meg azokat, vagy az elmúlt évszázadban például sok állat fülébe bilétát raktak. A kedvtelésbol tartott állatok egyedi azonosítása azonban sokáig csak a fajtatiszta kutyák kiváltsága volt. A fajtatiszta kutyákat a tenyészto szervezetek tetoválási szám alapján regisztrálták. A keverék kutyák azonban semmiféle azonosítóval nem rendelkeztek, így ha például külföldre utaztak a gazdival, akkor a hatósági állatorvosi igazolásban egy hozzávetőleges leírással azonosította a kutyát.
Mikrochipes azonosítás
A mikrochip feltalálása az, ami a XXI. Század elején alapjaiban megváltoztatja az állatok egyedi azonosításának rendszerét. A mikrochip adta lehetoség azonban önmagában semmit nem ér, annak használatát szorgalmazni szükséges, vagy kötelezové kell azt tenni, foleg azért, mert bár mikrochipeket már több mint 10 éve használnak szerte a világon, elterjedésük eddig korlátozott volt csak. Ezt a folyamatot Európában felgyorsította az Európai Unió, amely a jövoben két területen teszi kötelezové a mikrochip használatát: az állatok utaztatásánál, és a tenyésztésben. A türelmi idoben egyedi azonosítóként elfogadják még a jól olvasható tetoválást, de annak hiányában már most is csak mikrochipet lehet alkalmazni. Az uniós ajánlás alapján országonként az illetékes minisztérium -nálunk az FVM- szabályozza részletesen a kedvtelésbol tartott állatok szállítására, tenyésztésére vonatkozó kérdéseket, ennek kapcsán az egyedi azonosításukat is. Európában egységesen az ISO 11784 szabványnak megfelelo mikrochipet kell alkalmazni.
A leghasznosabb funkció
Mikrochipet ma sokféle okkal és indokkal lehet használni, azonban kétségtelen tény, hogy ezek között a leghasznosabb –és egyben a leglátványosabb- az elkóborolt, elveszett állatok mielobbi hazajuttatása. Sokan még nem is tudják, hogy egy mikrochippel rendelkezo, megfelelõen regisztrált kutyáról optimális esetben a megtalálást követoen 5-10 perc alatt kiderítheto, hogy ki a gazdája!  Aki még nem veszített el kutyát, az nem tudja, mivel is jár az! Az idegeskedés, a kutya keresésére fordított ido és pénz, és nem utolsó sorban az, amit a kutya ez alatt átél –csavargás, éhezés, félelem, fagyoskodás, menhelyen, gyepmesteri telepen töltött ido, összeszedett betegségek, sérülések- megspórolható egy pár ezer forintos eszközzel, ami nem más, mint a mikrochip és annak regisztrációja (lásd további menüpontok).
A mikrochip
A mikrochip egy rizsszem méretu eszköz, melyet egy elso látásra hatalmasnak tuno, injekciós tuszeru eszközzel az állat bore alá ültetnek be. A parányi szövetbarát kapszulába egy antenna, és egy mikrochip van beépítve, mely egy 15 számjegybol álló egyedi kódot tárol. A mikrochip sem energiaforrást, sem mozgó alkatrész nem tartalmaz, ezért a meghibásodása kizárható. A kapszula anyaga nem vált ki az állat szervezetében ellenreakciót, így az a beültetés helyén –ez Európában a nyak bal oldala- szépen megtapad. Fontos tudnivaló, hogy a mikrochip önmagában nem sugároz jeleket, csak egy speciális leolvasó rádiójeleire válaszolva adja vissza a benne tárolt számsort. Mivel a mikrochip nem sugároz jeleket, így a tévhittel ellentétben nem is alkalmas az eb aktuális tartózkodási helyének a meghatározására! A leolvasó is csak néhány centiméteres távolságból tud kapcsolatot teremteni a beültetett chippel, így attól sem kell tartani, hogy az áruházi lopásgátló kapuk követnék az eb mozgását
A mikrochip beültetése egy fájdalommentes, 2 perces procedúra, amelyet azonban csak az arra felhatalmazott állatorvos végezhet el. A Magyar Állatorvosi Kamara részletesen szabályozzaa mikrochip beültetését, lépésrol lépésre meghatározva azokat a tennivalókat, amelyeket az állatorvosoknak el kell végezniük, mielott a mikrohipet behelyeznék a helyére.
A „Petvetdata” és a chip regisztráció
A Magyar Állatorvosi Kamara az utóbbi években kialakította a saját internetes adatbázisát, a PETVETDATA-t, melyhez bizonyos azonosítókkal minden veszettség oltásra jogosult állatorvos, valamint az arra jogosult hatóságok, szervezetek is hozzáférhetnek. Ezt az adatbázist 2005-ben eredetileg az Európai Uniós Állatútlevelek nyilvántartásra hozták létre, és tartalmazza az állat egyedi azonosítóit -mikrochip vagy tetoválás-, fõ jellemzoit, az útlevél kiadásához szükséges veszettség elleni oltások adatait, valamint az állattulajdonos adatait. Tökéletesen megfelel tehát a mikrochipek nyilvántartására is! Nagy elonye, hogy itthon ma ez az egyetlen online elérheto adatbázis! Azzal, hogy csak az állatorvosok férnek hozzá, biztosított az adatvédelem, de biztosított az is, hogy szükség esetén, belátható idon belül információt kérjenek, kérdezzenek le, hisz ezt az állatorvos bármely Internet kapcsolattal rendelkezo számítógéprol lekérdezheti, nem csak rendelési idõben, és nem csak a rendelojébol. A Pevetdata rendszert az Állatorvosi Kamara folyamatosan fejleszti (a legújabb, javított verzió várhatóan 2009. oszére készül el) és abba az elmúlt idoszakban átkerültek a más szervezeteknél rögzített és kezelt adatok is (pl. MEOE alomchipezések). A hazai piacon mikrochipeket forgalmazó cégek nagy része is ma már ezt a rendszert preferálja, és azt ajánlják az állatorvosoknak, hogy ide regisztrálják az általuk forgalmazott chipeket. Nemrégiben átkerültek ide az Országos Állategészségügyi Intézetben korábban nyilvántartott chipek nagyobb részének adatai is. A közeli jövo célja, hogy minden kisebb adatbázis adatai is a Petvetdatában legyenek elérhetok. Ha az Ön állatában van mikrochip, de az még nincs regisztrálva a Petvetdata-ban, kérje azt állatorvosától!
Fontos információ: a Petvetdata adatbázis, bár tartalmazza a regisztrált tulajdonosi adatokat, NEM “tulajdoni lap”, NEM tulajdonjogi igazolás! Az itt feltüntetett adatok senkit nem jogosítanak fel egy-egy állat tulajdonosi viszonyainak igazolására, vagy a tulajdonjog bizonyítására. (A regisztráció során a bejegyzésre kerülo adatokat az állatorvosok a regisztrációt kéro állattulajdonos bemondása alapján rögzítik, és nem jogosultak az adatok valódiságának ellenorzésére. A MÁOK “mkrocip szabályzata” szerint minden állatorvosnak kötelessége azonban “életszeruen” eljárni, és ha kétsége van az adatok valódiságát illetoen, a regisztrációt megtagadhatja.)
Nyilvános keresési lehetoség
2006. októberében a MÁOK lehetové tette, hogy a Petvetdata adatbázisban bárki ellenorizhesse, hogy a mikrochippel megjelölt állata szerepel-e abban? Ehhez nem kell mást tennie, minthogy felkeresse a www.petvetdata.hu címet, és ott beüsse a keresett mikrochip vagy útlevél számot. Feltételezetten külföldi mikrochip esetén: www.europetnet.comHa a keresés eredményes, megjelennek az állat legfontosabb adatai. Ezekbol azonban még csak abban lehetünk biztosak, hogy a keresett mikrochip regisztrálva van. (Adatvédelmi okok miatt az általunk kezelt személyes adatok nem tehetok közszemlére!) Azt, hogy milyen adatok szerepelnek a háttértárban, csak úgy tudjuk meg, ha felkeresünk egy olyan állatorvost, aki rendelkezik a rendszerbe való belépési jogosultsággal (a legtöbb kisállatpraxist folytató magánállatorvos ilyen). Amennyiben az adatainkban bármilyen változás áll be (különösen a telefonos vagy email elérhetoségben), azt célszeru ugyanezen a módon, azonnal módosíttatni a rendszerben!

 

 

uj-logo-v3-1

Szeretettel várunk minden állattartót és kedvenceit!