Petvetdata & Mikrochip

Kattintson az alábbi képre a PETVETDATA eléréséhez!
petvetdata

Előzmények:

Az állatok egyedi azonosítása sok szempontból fontos dolog volt régen is, és az ma is. Haszonállatoknál a gazdák már évszázadok óta használnak valamilyen eljárást arra, hogy a saját állataikat megjelöljék. Ebből a célból legtöbbször tüzes vassal bélyegezték meg azokat, vagy az elmúlt évszázadban például sok állat fülébe bilétát raktak. A kedvtelésből tartott állatok egyedi azonosítása azonban sokáig csak a fajtatiszta kutyák kiváltsága volt. A fajtatiszta kutyákat a tenyésztő szervezetek tetoválási szám alapján regisztrálták. A keverék kutyák azonban semmiféle azonosítóval nem rendelkeztek, így ha például külföldre utaztak a gazdival, akkor a hatósági állatorvos az általa kiállított igazolásban egy hozzávetőleges leírással azonosította a kutyát.

Mikrochipes azonosítás:

A mikrochip feltalálása az, ami a XXI. század elején alapjaiban megváltoztatta az állatok egyedi azonosításának rendszerét. A mikrochip adta lehetőség azonban önmagában semmit nem ér, annak használatát szorgalmazni szükséges, vagy kötelezővé kell azt tenni, főleg azért, mert bár mikrochipeket már több mint 10 éve használnak szerte a világon, elterjedésük eddig korlátozott volt. Ezt a folyamatot Európában felgyorsította az Európai Unió, amely a jövőben két területen teszi kötelezővé a mikrochip használatát: az állatok utaztatásánál, és a tenyésztésben. A türelmi időben egyedi azonosítóként elfogadják még a jól olvasható tetoválást, de annak hiányában már most is csak mikrochipet lehet alkalmazni. Az uniós ajánlás alapján országonként az illetékes minisztérium -nálunk az FVM- szabályozza részletesen a kedvtelésből tartott állatok szállítására, tenyésztésére vonatkozó kérdéseket, ennek kapcsán az egyedi azonosításukat is. Európában egységesen az ISO 11784 szabványnak megfelelő mikrochipet kell alkalmazni.

A leghasznosabb funkció:

Mikrochipet ma sokféle okkal és indokkal lehet használni, azonban kétségtelen tény, hogy ezek között a leghasznosabb –és egyben a leglátványosabb- az elkóborolt, elveszett állatok mielőbbi hazajuttatása. Sokan még nem is tudják, hogy egy mikrochippel rendelkező, megfelelően regisztrált kutyáról optimális esetben a megtalálást követően 5-10 perc alatt kideríthető, hogy ki a gazdája!  Aki még nem veszített el kutyát, az nem tudja, mivel is jár az! Az idegeskedés, a kutya keresésére fordított idő és pénz, és nem utolsó sorban az, amit a kutya ez alatt átél –csavargás, éhezés, félelem, fagyoskodás, menhelyen, gyepmesteri telepen töltött idő, összeszedett betegségek, sérülések. Ezek mindegyike megelőzhető egy pár ezer forintos eszközzel, ami nem más, mint a mikrochip és annak regisztrációja (lásd további menüpontok).

A mikrochip:

A mikrochip egy rizsszem méretű eszköz, melyet egy első látásra hatalmasnak tűnő, injekciós tűszerű eszközzel az állat bore alá ültetnek be. A parányi szövetbarát kapszulába egy antenna, és egy mikrochip van beépítve, mely egy 15 számjegyből álló egyedi kódot tárol. A mikrochip sem energiaforrást, sem mozgó alkatrészt nem tartalmaz, ezért a meghibásodása kizárható. A kapszula anyaga ellenreakciót nem vált ki az állat szervezetében, így az a beültetés helyén / ez Európában a nyak bal oldala / megtapad. Fontos tudnivaló, hogy a mikrochip önmagában nem sugároz jeleket, csak egy speciális leolvasó rádiójeleire válaszolva adja vissza a benne tárolt számsort. Mivel a mikrochip nem sugároz jeleket, így a tévhittel ellentétben nem is alkalmas az eb aktuális tartózkodási helyének a meghatározására! A leolvasó is csak néhány centiméteres távolságból tud kapcsolatot teremteni a beültetett chippel, így attól sem kell tartani, hogy az áruházi lopásgátló kapuk követnék az eb mozgását
A mikrochip beültetése egy fájdalommentes, 2 perces procedúra, amelyet azonban csak az arra felhatalmazott állatorvos végezhet el. A Magyar Állatorvosi Kamara részletesen szabályozza a mikrochip beültetését, lépésről lépésre meghatározva azokat a tennivalókat, amelyeket az állatorvosoknak el kell végezniük, mielőtt a mikrohipet behelyeznék az állatba.

A „Petvetdata” és a chip regisztráció:

A Magyar Állatorvosi Kamara az utóbbi években kialakította a saját internetes adatbázisát, a PETVETDATA-t, melyhez bizonyos azonosítókkal minden veszettség oltásra jogosult állatorvos, valamint az arra jogosult hatóságok, szervezetek is hozzáférhetnek. Ezt az adatbázist 2005-ben eredetileg az Európai Uniós Állatútlevelek nyilvántartására hozták létre, és tartalmazza az állat egyedi azonosítóit -milrochip vagy tetoválás-, fõ jellemzőit, az útlevél kiadásához szükséges veszettség elleni oltások adatait, valamint az állattulajdonos adatait. Tökéletesen megfelel tehát a mikrochipek nyilvántartására is! Nagy előnye, hogy itthon ma ez az egyetlen online elérhető adatbázis! Azzal, hogy csak az állatorvosok férnek hozzá, biztosított az adatvédelem, de biztosított az is, hogy szükség esetén, belátható időn belül információt kérjenek, kérdezzenek le, hisz ezt az állatorvos bármely internet kapcsolattal rendelkező számítógépről lekérdezheti, nem csak rendelési időben, és nem csak a rendelőjéből. A Pevetdata rendszert az Állatorvosi Kamara folyamatosan fejleszti.

Fontos információ:

A Petvetdata adatbázis, bár tartalmazza a regisztrált tulajdonosi adatokat, NEM “tulajdoni lap”, NEM tulajdonjogi igazolás! Az itt feltüntetett adatok senkit nem jogosítanak fel egy-egy állat tulajdonosi viszonyainak igazolására, vagy a tulajdonjog bizonyítására.
A regisztráció során a bejegyzésre kerülő adatokat az állatorvosok a regisztrációt kérő állattulajdonos bemondása alapján rögzítik, és nem jogosultak az adatok valódiságának ellenőrzésére. A MÁOK “mikrochip szabályzata” szerint minden állatorvosnak kötelessége azonban “életszerűen” eljárni, és ha kétsége van az adatok valódiságát illetően, a regisztrációt megtagadhatja.


Nyilvános keresési lehetőség:

2006. októberében a MÁOK lehetővé tette, hogy a Petvetdata adatbázisban bárki ellenőrizhesse, hogy a mikrochippel megjelölt állata szerepel-e abban.
Ehhez nem kell mást tennie, minthogy felkeresse a www.petvetdata.hu címet, és ott beüsse a keresett mikrochip vagy útlevél számot. Feltételezetten külföldi mikrochip esetén: www.europetnet.com.
Ha a keresés eredményes, megjelennek az állat legfontosabb adatai. Ezekből azonban még csak abban lehetünk biztosak, hogy a keresett mikrochip regisztrálva van.
Adatvédelmi okok miatt az általunk kezelt személyes adatok nem tehetők közszemlére! Azt, hogy milyen adatok szerepelnek a háttértárban, csak úgy tudjuk meg, ha felkeresünk egy olyan állatorvost, aki rendelkezik a rendszerbe való belépési jogosultsággal (a legtöbb kisállatpraxist folytató magánállatorvos ilyen). Amennyiben az adatainkban bármilyen változás áll be; különösen a telefonos vagy email élérhetőségben, azt ajánlott egy hozzáféréssel rendelkező állatorvossal, azonnal módosíttatni a rendszerben!

 

 

uj-logo-v3-1

Szeretettel várunk minden állattartót és kedvencét!