Hasznos információk

A kullancsok terjesztette Babesia
 
Babesia
 
A kullancsok főként, fás, bokros területeken fordulnak elő, tavasztól őszig és az avarban telelnek át. A bokrok leveleiről illetve a fűszálakról másznak át az emberre, illetve az állatokra. Mivel a kullancscsípés nem fáj vagy viszket, a kullancsot legtöbbször már csak akkor vesszük észre kedvencünkben, amikor megszívta magát vérrel és jól kitapintható. Ilyenkor a kullancs mérete elérheti az 1 cm-t is. Ez általában 2-3 napot is igénybe vesz.
A babesiosis a házi kedvenceknél, a leggyakrabban előforduló kullancs terjesztette betegség. A betegséget a Babesia canis nevű, körte alakú, 4-5 μm hosszú egysejtű okozza. A kórokozó a vörösvértesteket károsítja, és azok széteséséhez vezet. A fertőzött állatban a tünetek pár nap múlva jelentkeznek. Érdekesség, hogy egyes fajták, például a dobermann vagy a yorkshire terrier érzékenyebbek a betegségre, a beagle vagy a foxterrier viszont kevésbé fogékony rá.

Tünetek:

 

Láz (magasabb, mint 40°C), bágyadtság, étvágytalanság, vérvizelés, vérfogyottság, sárgaság, ritkábban idegrendszeri tünetek. A betegség kimenetele igen változatos lehet. Gyógykezelés hiányában, az állat 1 hét alatt elpusztulhat. Egyes esetekben azonban, előfordulhat öngyógyulás is.

Kezelés:

 

Imizol injekció, melyet az állatorvos a betegség diagnosztizálása után ad az állatnak.
A betegség előfordulhat egész évben, de a tavaszi (május-június) és az őszi (október-novemberi) időszakban gyakrabban találkozhatunk a betegséggel.

A kullancs eltávolítása:

 

Nagyon fontos, hogy ha észrevesszük a kullancsot kedvencünkben, azt azonnal távolítsuk el. Ezzel kapcsolatban érdemes egy-két tévhitet eloszlatni. Ne kenjük be olajjal, krémmel vagy fertőtlenítőszerrel, mert ilyenkor a fertőző váladékot biztosan kiüríti a szervezetbe a fuldokló kullancs. Az sem igaz, hogy a kullancs jobb vagy balmenetes, tehát valamelyik irányba kell kicsavarnunk. Sőt jobb megoldás, ha nem tekerjük, hanem függőlegesen húzzuk ki úgy, hogy a potrohát nem nyomjuk össze. Ilyenkor ugyanis kipréselhetjük belőle a fertőző nedvet.
Ajánlatos kullancseltávolító csipesszel végezni a műveletet, ami egy magyar állatorvos szabadalma. Az eszköz a patikákban beszerezhető. Az eltávolítás után a kullancs helyét fertőtlenítőszerrel kenjük be.
Minden séta után érdemes átsimogatni kedvencünk szőrét, így a kullancsokat még a vérszívás előtt eltávolíthatjuk. Ez azért is olyan fontos, mert a kullancsnak 1 napra van szüksége ahhoz, hogy megkapaszkodjon a bőrben, és a fertőző anyagokat az állatba juttassa.

Megelőzés, védekezés:

 

A gyógyszergyártó cégek, különböző készítményeket fejlesztettek ki (nyakörv, spray, cseppek, tabletták) a külső élősködők távol tartása érdekében.
  • Praktikus megoldást jelenthet a bolhanyakörv (Foresto, Kiltix), amely körülbelül 6 hónapon keresztül nyújt védelmet. Megjegyzendő, hogy nagytestű illetve hosszú szőrű kutyák esetében a nyakörvek kullancs és bolha ellenes hatása kevésbé tud érvényesülni. Az ilyen kutyák esetében érdemes más kullancs elleni védekezési módot alkalmazni.
  • Jó eredmény érhető el spot-on készítmények (Vectra, Advantix) használatával, amik 1 hónapig tartják távol a kullancsokat és 3 hónapig a bolhákat.
  • A tabletták közül a havonta adandó Nexgard Spectra, vagy a 12 hetes hatásidővel rendelkező Bravecto az, amelyek megfelelő védelmet nyújthatnak kedvencének.
  • Többféle kullancs és bolhairtó spray (Biokill??, Insecticid 2000??, Frontline) is kapható, amikkel be kell fújni, illetve dörzsölni az állat borfelületét, vigyázva, hogy a szemébe ne kerüljön.