Nyulak fontosabb betegségei

 Myxomatosis

A myxomatosis (mixomatózis) a házinyulak egyik legveszélyesebb, gyógyíthatatlan betegsége. A betegséget okozó vírus a Leporipoxvirus genus tagja. A kórokozót különféle ízeltlábúak, foként szúnyogfélék és bolhák terjesztik, így a lakásban tartott nyulak is megfertozodhetnek. A lappangási ido általában 7-10 nap, a vezeto tünetek a következok: a fülek, a szemhéjak és az orr duzzanata (ún. oroszlánfej), nyálkás-gennyes kötohártya-gyulladás és orrhurut. Hasonló duzzanatok jelenhetnek végbélnyílás, valamint a nemi szervek környékén is. A betegek légzési nehézségek és tüdogyulladás tünetei közepette általában 7-10 nap alatt elhullanak, sajnos még az idoben elkezdett kezeléssel is csak nagyon kicsi esély van a felépülésre

Mivel a betegség szinte mindig végzetes, érdemes a nyulakat vakcinázni. A myxomatosis elleni védooltást 6-8 hetes korban kell beadatni (a nyulak vérzéses betegsége elleni vakcinával együtt), majd egy hónap múlva megismételni. Utána pedig évente egyszer, kora tavasszal kell vakcinázni, mielott a szúnyogok és más vérszívók tömegesen megjelennének. Fontos tudni, hogy a nyulak kombinált oltása kb. féléves védettséget nyújt, ezért akkor is javasoljuk a kora tavaszi vakcinázást, ha az elozo oltás óta még nem telt egy év.

Érdemes megjegyezni azt is, hogy Budapesten és Pest megyében rendszeresen vannak myxomatosis járványok, a rendelonkben évente több ilyen beteg megfordul, eddig az esetek mindegyike végzetes kimenetelu volt.

 

RHD – Nyulak vérzéses betegsége

Az RHD (Rabbit Hemorrhagic Disease), másnéven a nyulak vírus okozta vérzéses megbetegedése, egy kifejezetten fertozo, járványos betegség. A vírus rendkívül gyorsan terjed, mivel a tárgyakon is megtapad, és onnan fertoz tovább, ezen kívül madarak, kisállatok, ízeltlábúak (szúnyogok!) is terjeszthetik. Mindezeken túl akár a ciponkön vagy ruhánkon is behurcolhatjuk. A betegség jele lehet étvágytalanság, bágyadtság, magas láz, az orr vagy a szájüreg, esetleg a végbél vérzése, de sok esetben nem jelentkeznek tünetek, és az állat hirtelen pusztul el. A lappangási ido nagyon rövid, emiatt ha valóban RHD fertozése van a nyúlnak, általában 48 órán belül elpusztul. A halálozási arány megközelítoleg 100% körül van, a betegségre ismert gyógymód nincsen, csak a megelozo oltás. Ezért fontos a vakcinázás akkor is, ha nyulunk csak a lakásban van, és mi sem érintkezünk közvetlenül más nyulakkal, hiszen ha valahol járvány van, onnan nagyon hamar kikerülhet és elterjedhet a vírus, már csak a szúnyogok miatt is.

 A megelozés legbiztonságosabb módja a vakcinázás.

6-8 hetes kortól a két betegség ellen együtt védekezünk kétkomponensu vakcinával. Ezt egy hónap múlva kell ismételni, majd évente egyszer, kora tavasszal ajánlott vakcinázni.

 A myxomatosishoz hasonlóan a nyulak vérzéses betegsége is rendszeresen elofordul Budapesten. ill. Pest megyében.