Vérnyomásmérés, magas vérnyomás

Kedvenceinkben a magas vérnyomás -az emberekkel ellentétben- általában valamely szerv megbetegedése következményeként, másodlagosan jön létre. Legtöbbször veseprobléma vagy valamilyen hormonális betegség áll a háttérben.  A vérnyomás mérését minden olyan esetben célszerű elvégezni, amikor a magas vérnyomás következtében  kialakult klinikai tünetek jelentkeznek, vagy az állat betegsége alapján a vérnyomás kóros eltérésének gyanúja felmerül. Javasolt továbbá az idősödő (10 éve feletti) állatok évenkénti vérnyomásmérése egyéb tünetektől vagy betegségektől függetlenül, szűrésképpen.  Célja a klinikai tüneteket még nem mutató magas vérnyomást okozó betegségek korai kiszűrésének lehetősége és a kezeletlen magas vérnyomás miatt bekövetkező szervkárosodások (pl. megvakulás) kivédése.  Macskáknál a magas vérnyomás gyakori betegség.

Magas vérnyomás előfordulhat az alábbi esetekben:

vesebetegeknél

Cushing-kórnál (mellékvese túlműködés), mellékvese daganatnál

cukorbetegség mellett

pajzsmirigy túlműködés esetén (macskák)

szívultrahang vizsgálat alapján kiderített  bal szív kamrafal megvastagodás, illetve  macskákban szívzörej és ritmuszavarok (galopp-ritmus)  esetén.

Feltétlenül vérnyomásmérést kell végezni az alábbi tünetek észlelésekor:

hirtelen megvakulás ( pupilla teljesen kitágul) , bevérzések a szemen ( retina leválás, kitágult retina erek),

orrvérzés,

idegrendszeri tünetek: görcsök, tudatzavar, öntudatlan állapotot, viselkedés hirtelen megváltozása, inkoordinált mozgás (agyvérzés,  agyödéma),

megszokotnál többet iszik és vizel,

testtömeg-fogyása jó étvágy mellett (macskák).

Alacsony vérnyomásra utaló tünetek:

ájulás, bizonytalan mozgás, gyengeség, aluszékonység (főleg vérnyomáscsökkentő gyógyszert szedő állatok esetén előfordulhat)

A normál vérnyomásérték 120/80 Hgmm állatoknál is, ezt a rendelői- stresszhelyzet emelheti maximum 160/100 Hgmm-re. Két  különböző alkalommal mért 150-160 Hgmm feletti érték esetén beszélhetünk magas vérnyomásról.  Kórosan alacsony vérnyomásértékről 80Hgmm alatt beszélünk.

A stressz okozta magas vérnyomás elkerülése érdekében a vizsgálathoz mindig a lehető legnyugodtabb körülményeket kell biztosítanunk.

Minden alkalommal egymás után 3-7 mérésre is sor kerül és a mérések átlagát számítják ki.
Gyógykezelés:

Vérnyomáscsökkentő gyógyszerek adása akkor kezdhető el, ha minimum kétszeri mérés eredményeképpen is magas értékeket kaptunk. További kivizsgálást célszerű végezni az okok és a másodlagos szervkárosodások kiderítése érdekében (teljes vérlabor, pajzsmirigy hormon meghatározás, vizeletvizsgálat, hasi- és szív ultrahang vizsgálat, szemtükrözés). Ha már másodlagos szervi károsodás lehetősége is fennáll, a vérnyomáscsökkentő terápiát célszerű azonnal megkezdeni. A terápia megkezdése után pár nappal célszerű kontroll mérést végezni és ezt a későbbiekben is folyamatosan kontroll alatt tartani (hetente- 2 hetente ismétlő mérések).
Ha az állatnak nincsenek ugyan magas vérnyomásra utaló tünetei, de olyan háttérbetegsége van, ami erre hajlamosítja, 160Hgmm felett mért érték esetén itt is célszerű a terápiát megkezdeni a másodlagos szervkárosodások kivédése miatt.
Az enyhén emelkedett vérnyomást (150-160Hgmm) nem kezeljük, de havonként érdemes kontroll mérést végezni.