Útlevél

Ha kedvencével külföldre utazna, mindenképpen szüksége lesz egy érvényes állat útlevélre. Az állat útlevéllel kutyák , macskák és vadászgörények utazhatnak, az útlevelet az  állatorvos állítja ki. Az útlevél csak akkor érvényes, ha érvényes veszettség oltás szerepel benne!

Az ebútlevél kiállítását bármikor kérheti a tulajdonos, előfeltétele azonban az, hogy az állat egyedileg microchippel azonosítva legyen.

utlevel

Az Állatútlevél egyedileg sorszámozott, tartalmazza a lakhelyet, az állat pontos adatait (név, faj, fajta, szőrzet szín és mintázat, különleges ismertetőjel), chipszámot, beültetés dátumát, a chip helyeződését.

A veszettség elleni oltások ebbe a hivatalos iratba kerülnek bejegyzésre, amely oltás érvényesíti az útlevelet évről-évre. Az egyéb megkapott védőoltások, belső és külső parazitás kezelések szintén a megadott helyre vezetendők.

Utazás előtt jó előre érdemes tájékozódni az adott országra érvényes állategészségügyi szabályokról: oltások, féreghajtás,kullancs ellenes kezelések, melynek hivatalos igazolására is lehetőség van a megadott helyen a könyvben. Bizonyos országokban pedig elegendő az állatorvos által az egészségi állapotot igazoló rész kitöltése.

Utazás előtt kérje állatorvosa tanácsáta célországban előforduló,  nálunk még ritkának számító fertőző betegségekről.

További információkért látogasson a http://www.petpassport.hu/ honlapra! ( Itt is elsősorban az országonkénti sajátosságok a leggyakrabban felkeresett rész : http://www.petpassport.hu/orszagonkenti_sajatossagok.html ). Ha az állat (kutya, macska, görény, rágcsálók, ) utaztatás célországa Nagy-Britannia (Egyesült Királyság),
akkor minden szükséges információ megtalálható az ottani állategészségügyi hatóság hivatalos honlapján: http://www.defra.gov.uk/ .  “Wildlife and Pets” fülre kattintva minden előírás és szabály olvasható angolul.  Ha EU-n kívüli országba mennek, mindenképp érdeklődjenek az utazás előtt a követségen, tájékozódjanak  az utaztató légi- illetve vasút társaságnál.

Az  útlevéllel (és chippel) rendelkező 3 hónapos kor alatti állatok utazási feltételei   itt találhatók.

little_bulldog