Szülés kürüli teendők

Szülés

Amikor a vemhes szuka ellésének időpontja közeledik, a gazdájának fel kell készülnie a szülésnél való segédkezésre és a kölykök gondozására. Ehhez jó, ha tudja, hogy mire kell odafigyelnie, hogyan zajlik rendben az ellés, és mit kell tenni, ha közben valami probléma adódik.

Az ellés lefolyását befolyásoló tényezők az előrehaladottan vemhes szuka gondozásában

A vemhesség utolsó harmadában annyira erőteljes a kölykök növekedése, hogy az anyakutya napi egyszeri étkezéssel már nem képes elegendő táplálékot magához venni. Ilyenkor a gyomor befogadóképessége is kisebb a hasüregben egyre nagyobb helyet elfoglaló vemhes méh miatt. Ezért naponta többször kell etetni a szukát, lehetőség szerint magas energiatartalmú kutyatáppal, de ez ne a szoptatáskor használt magas kalcium tartalmú táp vagy kölyöktáp legyen! És nem szabad túlzott gondoskodásból (hogy később elegendő teje legyen) kalcium tartalmú étrendi kiegészítőket sem adni, mert ezzel éppen az ellenkezőjét fogjuk elérni. Az előrehaladottan vemhes szukánkat is rendszeresen sétáltassuk, engedjük mozogni, de ne végeztessünk vele túlzottan kimerítő feladatokat.

Az ellés várható időpontja 

A kutya vemhessége a fedeztetéstől számítva átlagosan 63 napig tart, de 58 és 68 nap között változhat attól függően, hogy a fedeztetés időpontjához képest mikor vált le a petesejt, illetve befejeződött-e a petesejtek érési folyamata. A vemhesség végén a szuka vérében gyorsan csökken a vemhesség fenntartásáért feleloős progeszteron hormon koncentrációja, amelynek hatására csökken a szuka testhőmérséklete. Ezt az összefüggést kihasználhatjuk az ellés idejének meghatározásához: nem kell mást tennünk, mint a vemhesség 55. napjától naponta legalább kétszer megmérni a szuka testhőmérsékletét, ami a normális 38,5-39,0 C°-ról lecsökken 37,5 alá, gyakran 37,0 C°-ra, a várható ellés előtt 6-24 órával.

Mire lesz szükségünk elléskor?

Minden ellésnél a biztonság kedvéért érdemes egy kihívható, éjszaka is elérhető állatorvos elérhetőségét magunknál tartani szükség esetére. Az ellő kutyának mindenképpen huzatmentes, állandó hőmérsékletű (21-25C), biztonságos, nyugalmas helyet kell biztosítanunk, ahol a kutyánk szabadon tud majd mozogni, ha igénye lenne rá. A környezet ne legyen túl zajos, viszont fontos, hogy könnyen takarítható-tisztán tartható legyen. Nagyon fontos, hogy az ellő kutyát idegenek ne zavarják! Lehetőség szerint csak az az 1-2 ember legyen mellette, akikben feltétel nélkül megbízik. 

Az ellés segítéséhez szükségünk lesz még a következő eszközökre: szemcseppentő kis tubus ill. fültisztító pálcikák: az orrjáratok és a szájüregben lévő nyálka elszívására; tiszta törülközők: ezekkel kell a született kiskutyákat szárazra dörzsölni; fonal: a köldökzsinór lekötéséhez; Betadine oldat: a köldökcsonk fertőtlenítéséhez.

Az ellés

Az ellés körüli állapot a legtöbb kutyánál könnyen észrevehető: láthatóan próbálnak ilyenkor nyugalmasabb helyre húzódni, napokkal az ellést megelőzően fészket építenek. Közvetlenül ellés elott sokszor tapasztalhatnak náluk étvágytalanságot, nem egyszer akár még hányás is előfordulhat. Ha  Gazdi megvizsgálja a kutya péra-tájékát, feltűnhet, hogy az ellést megelőzően az megduzzad, majd fokozatosan nyálkás, áttetsző, nem bűzös váladék kezd ürülni belőle. Ez már az ún. “megnyílási szakasz” része, amely az ellés első szakasza. Ilyenkor készül fel a kutya méhe az összehúzódásokra és ebben az időszakban nyílik meg a méhnyakcsatorna is. A kutya viselkedése ekkor már nyugtalan, izgatott, liheg. 

Az ellés ezt követő szakaszában (ún. “tágulási szakasz”) a méh összehúzódások fokozódnak, amitől a kutya méginkább nyugtalanná válik, járkál, nem találja a helyét, fájdalmában többet liheg. 

A “kitolási szakaszban” már mi is láthatjuk a méh összehúzódásait kísérő hasfali összehúzódásokat. Ilyenkor folyik el a magzatvíz is a megrepedt magzatburokból, ezt követően az első kiskutyának 4 órán belül meg kell születnie! Sokszor a Tulajdonos számára a leglátványosabb tünet, hogy a kutya pérájából sötétzöld váladék kezd ürülni, ami nem kóros, csupán a méhlepény leválását jelző folyamat. Abból a szempontból nagyon fontos, hogy ettől a stádiumtól kezd romlani a magzat oxigén-ellátása. Innen mindössze 1 órát! szabad várni az első kölyök megszületéséig! Amennyiben már több, mint 1 órája nem született kiskutya a tolófájások és összehúzódások ellenére sem, mindenképpen forduljanak állatorvoshoz! 

Ha minden rendben zajlik és a kiskutya rendben a szülőútba jut, az erőteljes tolásoknak és összehúzódásoknak az eredményeképpen pár perc alatt a külvilágra jut (születhet egyaránt fej-farfekvéssel, ebben a fajban ugyanis mindkettő normáis!). A kölykök születhetnek burokkal vagy anélkül, a szukák a burkot gyakran maguk szakítják fel (meg is eszik- csak nagyobb alomnál ne hagyjuk, hogy az összeset megegye, mert hasmenést okozhat!), elrágják a köldökzsinórt és próbálják az újszülöttek légzését is serkenteni azzal, hogy nyalogatják őket. Ha a szuka ezeket nem tenné meg, nekünk kell a kiskutyákról leszakítanunk a burkot, lekötnünk fonallal a köldökzsinórt, majd a száj-orrnyílását megtisztítani a váladékoktól, végül szárazra törölni a kiskutyát tiszta törölközővel.

A kölykök születése között a szuka pihen, nyugalmi periódusban van, ami az ellés előrehaladtával elhúzódik, de nem haladhatja meg a 2 órát (15-60perc lehet átlagosan). Ilyenkor készül fel a szuka a következő kölyök születésére, amik átlagosan30-60percenként követik egymást. Ha 2 kiskutya születése között több, mint 2 óra eltelne, forduljon állatorvoshoz!

Előfordulhat bizonyos szerencsétlen esetekben, hogy a kiskutya szülőútbeli helyezkedése akadályozza a szülőcsatornából való kijutást, hiába próbálkozik az anyakutya a kitolással, ilyenkor hosszas tolások ellenére sem születik meg a kiskutya és feltétlenül állatorvosi segítségre lesz szükség! 

A Tulajdonos feladata az ellés során a megszületett burkokat számolni és számon tartani. Minden kiskutyához kell tartoznia egy magzatburoknak, de sokszor az csak később távozik (5-15 perccel később), de nem kizárt, hogy a következő kiskutya fogja maga előtt tolni. Ellés után mindenképpen javasolt hasi ultrahang vizsgálat, hogy a kezelő állatorvos ellenőrizni tudja, maradt-e bent esetleg magzatburok vagy meg nem született kiskutya és mielőbb a szuka segítségére lehessen.

Amikor minden kölyök megszületett, a szuka megnyugszik, ápolja kölykeit, és engedi őket szopni. Az ellés utáni első 2-6 hétben un. Lochia ürül a külvilágra a méhből. Ez a folyadék kezdetben sötét zöldes-barnás színű, esetleg vért tartalmaz, és semmiképpen nem bűzös. A későbbiekben színe világosabb lesz, mennyisége fokozatosan csökken. A hatodik hét után is fennálló lochia ürülés a méh elégtelen involuciójára (visszaalakulására) utal.

Ha elakad a kölyök feje

A szülőútban rekedt kölyök megszületését úgy segíthetjük, hogy az egyik kezünk mutató-, és középső ujjával a hüvelybe nyúlva, ujjainkat kampóként használva az állkapocs mögött kétoldalt megfogjuk a kölyök fejét, és kíméletes húzással világra segítjük.

Ha a szuka nem szakítja fel a magzatburkot

Az először szülő szukák néha ügyetlenek az újszülöttjeik ellátásában, ezért segítségre szorulnak. Ha az anya a burkot nem tépi fel, akkor szakítsuk fel a burkot – az orrot és szájnyílást szabaddá téve – majd adjunk lehetőséget a szukának, hogy nyalogassa kölykét. Ha még ekkor sem ápolja az újszülöttet, akkor távolítsuk el annak testéről az összes burokmaradványt, kössük le a köldököt kb. fél cm-re a hasfaltól, vágjuk el a csomó fölött egy cm-rel, és fertőtlenítsük le a csonkot Betadine oldattal. Mindeközben tiszta törölközőbe csavarva erőteljesen dörzsölgessük – így ösztönözve légvételre. Amikor már dörzsölgetés nélkül is rendszeresen vesz levegőt és erőteljesen sír, visszaadhatjuk az anyjának.

Ha a kölyök nem lélegzik

Tegyük egyik kezünk mutató- és hüvelykujját a mellkas két oldalára a kölyök mögött, hogy érezzük a szívveréseket. Ha a szív ver, szemcseppentő segítségével távolítsuk el a váladékot az orr- és szájnyílásból, és tisztítsuk meg környéküket fültisztító pálcikával. A légutakat elzáró váladék kiürülését az újszülött erőteljes rázásával is segíthetjük. Két kezünkbe fogva a kölyköt, fejét mutató- és hüvelykujjunkkal megtámasztva lefelé rázó mozdulattal távolíthatjuk el a folyadékot. Ha hideg vízzel leöblítjük a kölyköt, az légvételre ösztönzi. Ezután törölközőben erőteljesen dörzsölgessük főleg a mellkast, hogy lélegezzen. Csak akkor hagyjuk abba, ha már magától is vesz levegőt, vagy ha a szív már nem ver és így a kölyök már nem él.

Ha a szuka nem szoptatja kölykeit

Amennyiben befejeződött az ellés, és a szuka egyszerűen csak nyugtalan, üljünk le mellé, beszéljünk hozzá, hogy megnyugodjon. Próbáljuk meg lefektetni, hogy a kölykök odamászhassanak szopni. Nem feltétlenül szükséges rátenni őket a csecsbimbóra, jobb, ha maguk találják meg az utat a tápanyagforrásig, egyes kölykök esetében azonban szükség lehet segítségre. A kölyök száját egyik kezünk mutató-, és hüvelykujjával óvatosan szétnyitva, másik kezünkkel pár csepp tejet kifejve a csecsbimbót a kölyök szájába toljuk. Ha a szuka még mindig ideges, vigyük ki sétálni, hogy vizeletet üríthessen. Olykor az is elegendő, ha csak lekapcsoljuk a lámpát, és kimegyünk, ilyenkor azonban 15-20 perc elteltével ellenőrizni kell, hogy szoptat-e. Gyakori probléma az ellető túlmelegedése. Különösen nagy testű, hosszú szőrű kutyák esetében a kölykök infralámpás melegítése az anyag nyugtalanságához, és az alom elhagyásához, a kölykök széthordásához vezethet.

A szoptatás időszakában felmerülő problémák

Méhgyulladás: ha az ellést követő első napokban a szuka lázas (akár 40 C vagy magasabb, bűzös váladék ürül a hüvelyéből, étvágytalan, kedvtelen, nem gondozza kölykeit, nincs elég teje, haladéktalanul látnia kell állatorvosnak, mert esetleg méhgyulladása van, ami az életét is veszélybe sodorja. Ennek előidézője lehet a méhben rekedt kölyök, magzatburok, vagy a nem kielégítően higénikus körülmények az elléskor.

Kálciumhiány okozta görcsök (eclampsia): Főképpen népes almot szoptató kistestű szukában fordulhat elő 2-4 héttel az ellés után, hogy a tejjel kiválasztódó kálciumot nem képes pótolni az eleségből felszívódó és a csontokból mozgósított kálcium, ezért a vér ionizált kálcium tartalma nem lesz elegendő. Kivételesen nagy testű kutyában is előfordul, gyakran azért, mert a vemhesség alatt a szuka kálcium tartalmú étrend kiegészítőt kapott, minek hatására „ellustult” a kálcium háztartásért felelős szerve (a mellékpajzsmirigy), és az nem lesz képes elegendő kálcium mozgósítására a csontokból. Így az izmok működése zavart szenved, ennek tüneteit figyelhetjük meg. 

A szuka ilyenkor eleinte erőtlen és remeg, járása kötötté válik. Az állapot súlyosbodásakor kitágul a pupilla, emelkedik a kutya testhőmérséklete, rángógörcsei lesznek, majd később az oldalára dől. Veszélybe kerül az élete, mert ez a görcsös állapot nem csak a vázizmokat érinti, hanem a légzőizmokat és a szívizmot is. Késedelem nélkül hívjunk állatorvost és vegyük el a szukától a kölyköket!

Emlőgyulladás: A tejet termelő egészséges emlők viszonylag nagyok és puha tapintatúak. Ha az emlő gyulladásban van, akkor sötét-vöröses színű, kemény tapintatú, meleg, érintésre fájdalmas. A szuka általános állapota nem romlik számottevően, leggyakrabban csak az emlőkre korlátozódik a betegség. Azonban a fájdalom miatt a szuka nem engedi szopni a kölyköket, ami a bent rekedő tej miatt tovább súlyosbítja a problémát. Ilyenkor az állatorvos antibiotikumot ad a kutyának, ezenkívül minél gyakrabban ki kell fejni a tejet az emlőkből, előrehaladottabb esetben gyógyszeresen el kell apasztani a szuka tejtermelését és az éhes kölyköket mesterségesen kell táplálni.

Amikor hívni kell az állatorvost:

 • 63 nap eltelt a fedeztetése óta és a szuka nem készülodik az ellésre

 • 4 órája elfolyt a magzatvíz, de nem született kölyök

 • 30-60 perce tartó eroteljes fájások ellenére nem született kölyök

 • 1 óránál régebben sötétzöld váladék ürül, de nem született kölyök

 • 2 percnél régebb óta magzati testrész látható a pérarésben

 • 2 óránál hosszabb ideje pihen, de még van születendo kölyök

 • az ellés utáni napokban ürülo váladék buzös, kenocs-szeru és/ vagy a szuka láthatóan nincs jól

 • a kölykök állandóan (etetés után is) sírnak

 • a szuka remeg, elfekszik, érdektelen a külvilág ingereire

Kutya születik

Amikor egy szuka ellésének idopontja közeledik, gazdájának fel kell készülnie a szülésnél való segédkezésre és a kölykök gondozására. Ehhez jó, ha tudja, mire kell figyelemmel lennie, hogyan zajlik rendben az ellés, és mit kell tenni, ha kutyájánál probléma adódik.

Az ellés lefolyását befolyásoló tényezok az elorehaladottan vemhes szuka gondozásában

A vemhesség utolsó harmadában annyira eroteljes a kölykök növekedése, hogy az anyakutya napi egyszeri étkezéssel már nem képes elegendo táplálékot magához venni. Ilyenkor a gyomor befogadóképessége is kisebb a hasüregben egyre nagyobb helyet elfoglaló vemhes méh miatt. Ezért naponta többször is adjunk enni az anyának lehetoség szerint magas energiatartalmú kutyatápot. Nem helyes, ha ez a táp a szoptatáskor használt magas kalcium tartalmú táp, vagy kölyöktáp, és nem szabad túlzott gondoskodásból (hogy késobb elegendo teje legyen) kalcium tartalmú étrendi kiegészítoket adni sem. Ezzel éppen az ellenkezojét fogjuk eloidézni. Az elorehaladottan vemhes szukánkat is sétáltassuk, engedjük mozogni, azonban ne végeztessünk vele túlzottan kimeríto feladatokat.

Az ellés várható idopontja

A kutya vemhessége a fedeztetéstol számítva átlagosan 63 napig tart, azonban látszólag lerövidülhet 58 napra, agy meghosszabbodhat 68 napra is, attól függoen, hogy a fedeztetés pillanatában a szukában megtörtént-e már a peteleválás, illetve befejezodött-e a petesejtek érési folyamata. A vemhesség végén a szuka vérében gyorsan csökken a vemhesség fenntartásáért felelos progeszteron hormon szinte, amelynek hatására csökken a szuka testhomérséklete. Ezt az összefüggést kihasználhatjuk az ellés idejének meghatározásához. Ehhez nem kell mást tennünk, mint a vemhesség 55 napjától naponta legalább kétszer megmérni a szuka testhomérsékletét, ami a normális 38,5-39,0 C°-ról lecsökken 37,5 alá, gyakran 37,0 C°-ra, a várható ellés elott 6-24 órával.

Amire szükség lesz elléskor

Készítsünk kényelmes, biztonságos, nyugalmas elleto helyet kutyánknak. Válasszunk olyan helyet a számára, ahol szabadon mozoghat, a szülés folyamán a homérséklet állandó 22-25 C°, nem huzatos, nem zajos és könnyen tisztán tartható. Ne engedjünk hozzá látogatókat, ha már elkezdodött az ellés (csak egy percre sem) a családból is csak az legyen vele, akiben feltétlenül megbízik. Legyenek kéznél tiszta törölközok a kölykök szárazra dörzsöléséhez, szemcseppento és fültisztító pálcika a légutak szabaddá tételéhez, fonal a köldök lekötéséhez, Betadine oldat a köldök fertotlenítéséhez, és az állatorvos telefonszáma minden esetre.

Az ellés

A folyamat öt szakaszból áll:

 • Az ellés elso jelei

Már napokkal az ellés elott a szuka fészeképítésbe kezd, félrehúzódik a zajos és forgalmas helyekrol, viselkedése megváltozik, közvetlenül ellés elott étvágytalanná válik, néha hányás is elofordul. A péra megduzzad, belole áttetszo váladék ürül.

 • Megnyílási szakasz

A méh ebben az idoben felkészül az összehúzódásokra, és a méhnyak csatornája megnyílik. Ekkor a szuka nyugtalan, liheg. A hüvelybol áttetszo, nyálkás váladék ürül.

 • Tágulási szakasz

A méh elso (nem látható) összehúzódásai és a szüloút fokozatos tágulása közben a szuka még intenzívebben fájdalma jelez: liheg, körbe jár, lefekszik és felkel.

 • Kitolás szakasz:

Fokozódnak a méhösszehúzódások, amit már látható hasfal-összehúzódások is kísérnek. Megrepedhet a magzatburok, elfolyhat a magzatvíz. Ez a szakasz viszonylag rövid ideig tart, a legelso kölyöknek meg kell születnie a magzatvíz elfolyásától számított 4 órán belül. Ha sötétzöld színu váladék ürül a szüloútból, akkor megkezdodött a méhlepény leválása, romlik a magzat oxigénellátása. Ekkor legfeljebb egy óránk van az elso kölyök megszületéséig. (Ha mégsem születik meg ennyi idon belül, állatorvoshoz kell fordulni) Amikor a magzat a szüloútba kerül, fokozódnak a méh és a hasfal összehúzódásai, rövid ido (percek) alatt a külvilágra kerül a kölyök. A kölykök születhetnek fej-, vagy farfekvésben, mindketto normális a kutya fajban. Ettol eltéro helyezodés, illetve a fej oldalra hajlása azonban a magzat elakadását okozhatja. A kiskutyák gyakran burokban születnek, máskor a burok felreped és csak a köldökzsinórral kapcsolódik a kölyökhöz. Tapasztalt szuka gyorsan felszakítja a magzatburkot, megtisztítja az orr- és szájnyílást, nyalogatja a kölyköt, így serkenti a légzést, majd a köldökzsinórt is elrágja.

 • A magzati függelékek megszületése

Ha elszakad a köldökzsinór mielott megszületne a magzatburok is, akkor a burok csak egy bizonyos ido (5-15 perc) elmúltával fog megszületni, esetleg a következo kölyök tolja maga elott, esetleg csak a következo kölyök után születik meg. A szuka általában megeszi a magzatburkokat, ezért a tulajdonosnak kell számon tartania, hogy hány született meg, így az ellés végeztével tudni fogja, hogy maradt-e a méhben magzatburok. Engedhetjük a szukának, hogy elfogyassza a magzati függelékeket, de akkor sem lesz kevésbé jó anya, ha elvesszük tole és kidobjuk.

Különösen népes almoknál ne engedjük, hogy mindet megegye, mert az hasmenést, hányást okozhat.

 • Pihenés

Egy-egy kölyök megszületése után hosszabb-rövidebb nyugalmi periódus következik, amikor a szuka látszólag semmit nem csinál, csak felkészül a következo kölyök megszületésére. A kölykök átlagosan 30-60 percenként születnek. A nyugalmi periódusok a szülés elorehaladtával hosszabbodnak, a kezdeti 5-15 perc helyett 30-60 percesek lesznek. Ha két óránál hosszabbra nyúlik ez a nyugalmi szakasz és van még a méhben kölyök, állatorvoshoz kell fordulni.

 • Az ellés befejezodése

Amikor minden kölyök megszületett, a szuka megnyugszik, ápolja kölykeit, és engedi oket szopni. Az ellés utáni elso 2-6 hétben un. Lochia ürül a külvilágra a méhbol. Ez a folyadék kezdetben sötét zöldes-barnás színu, esetleg vért tartalmaz, és semmiképpen nem buzös. A késobbiekben színe világosabb lesz, mennyisége fokozatosan csökken. A hatodik hét után is fennálló lochia ürülés a méh elégtelen involuciójára (visszaalakulására) utal.

Ha elakad a kölyök feje

A szüloútban rekedt kölyök megszületését úgy segíthetjük, hogy az egyik kezünk mutató-, és középso ujjával a hüvelybe nyúlva, ujjainkat kampóként használva az állkapocs mögött kétoldalt megfogjuk a kölyök fejét, és kíméletes húzással világra segítjük.

Ha a szuka nem szakítja fel a magzatburkot

Az eloször szülo szukák néha ügyetlenek az újszülöttjeik ellátásában, ezért segítségre szorulnak. Ha az anya a burkot nem lépi fel, akkor szakítsuk fel a burkot – az orrot és szájnyílást szabaddá téve – majd adjunk lehetoséget a szukának, hogy nyalogassa kölykét. Ha még ekkor sem ápolja az újszülöttet, akkor távolítsuk el annak testérol az összes burokmaradványt, kössük le a köldököt kb. fél cm-re a hasfaltól, vágjuk el a csomó fölött egy cm-rel, és fertotlenítsük le a csonkot Betadine oldattal. Mindeközben tiszta törölközobe csavarva eroteljesen dörzsölgessük – így ösztönözve légvételre. Amikor már dörzsölgetés nélkül is rendszeresen vesz levegot és eroteljesen sír, visszaadhatjuk az anyjának.

Ha a kölyök nem lélegzik

Tegyük egyik kezünk mutató- és hüvelykujját a mellkas két oldalára a kölyök mögött, hogy érezzük a szívveréseket. Ha a szív ver, szemcseppento segítségével távolítsuk el a váladékot az orr- és szájnyílásból, és tisztítsuk meg környéküket fültisztító pálcikával. A légutakat elzáró váladék kiürülését az újszülött eroteljes rázásával is segíthetjük. Két kezünkbe fogva a kölyköt, fejét mutató- és hüvelykujjunkkal megtámasztva lefelé rázó mozdulattal távolíthatjuk el a folyadékot. Ha hideg vízzel leöblítjük a kölyköt, az légvételre ösztönzi. Ezután törölközoben eroteljesen dörzsölgessük foleg a mellkast, hogy lélegezzen. Csak akkor hagyjuk abba, ha már magától is vesz levegot, vagy ha a szív már nem ver és így a kölyök már nem él.

Ha a szuka nem szoptatja kölykeit

Amennyiben befejezodött az ellés, és a szuka egyszeruen csak nyugtalan, üljünk le mellé, beszéljünk hozzá, hogy megnyugodjon. Próbáljuk meg lefektetni, hogy a kölykök odamászhassanak szopni. Nem feltétlenül szükséges rátenni oket a csecsbimbóra, jobb, ha maguk találják meg az utat a tápanyagforrásig, egyes kölykök esetében azonban szükség lehet segítségre. A kölyök száját egyik kezünk mutató-, és hüvelykujjával óvatosan szétnyitva, másik kezünkkel pár csepp tejet kifejve a csecsbimbót a kölyök szájába toljuk. Ha a szuka még mindig ideges, vigyük ki sétálni, hogy vizeletet üríthessen. Olykor az is elegendo, ha csak lekapcsoljuk a lámpát, és kimegyünk, ilyenkor azonban 15-20 perc elteltével ellenorizni kell, hogy szoptat-e. Gyakori probléma az elleto túlmelegedése. Különösen nagy testu, hosszú szoru kutyák esetében a kölykök infralámpás melegítése az anyag nyugtalanságához, és az alom elhagyásához, a kölykök széthordásához vezethet.

A szoptatás idoszakában felmerülo problémák

Méhgyulladás: ha az ellést követo elso napokban a szuka lázas (akár 40 C vagy magasabb, buzös váladék ürül a hüvelyébol, étvágytalan, kedvtelen, nem gondozza kölykeit, nincs elég teje, haladéktalanul látnia kell állatorvosnak, mert esetleg méhgyulladása van, ami az életét is veszélybe sodorja. Ennek eloidézoje lehet a méhben rekedt kölyök, magzatburok, vagy a nem kielégítoen higénikus körülmények az elléskor.

Kálciumhiány okozta görcsök (eclampsia): Foképpen népes almot szoptató kistestu szukában fordulhat elo 2-4 héttel az ellés után, hogy a tejjel kiválasztódó kálciumot nem képes pótolni az eleségbol felszívódó és a csontokból mozgósított kálcium, ezért a vér ionizált kálcium tartalma nem lesz elegendo. Kivételesen nagy testu kutyában is elofordul, gyakran azért, mert a vemhesség alatt a szuka kálcium tartalmú étrend kiegészítot kapott, minek hatására „ellustult” a kálcium háztartásért felelos szerve (a mellékpajzsmirigy), és az nem lesz képes elegendo kálcium mozgósítására a csontokból. Így az izmok muködése zavart szenved, ennek tüneteit figyelhetjük meg.

A szuka ilyenkor eleinte erotlen és remeg, járása kötötté válik. Az állapot súlyosbodásakor kitágul a pupilla, emelkedik a kutya testhomérséklete, rángógörcsei lesznek, majd késobb az oldalára dol. Veszélybe kerül az élete, mert ez a görcsös állapot nem csak a vázizmokat érinti, hanem a légzoizmokat és a szívizmot is. Késedelem nélkül hívjunk állatorvost és vegyük el a szukától a kölyköket!

Emlogyulladás: A tejet termelo egészséges emlok viszonylag nagyok és puha tapintatúak. Ha az emlo gyulladásban van, akkor sötét-vöröses színu, kemény tapintatú, meleg, érintésre fájdalmas. A szuka általános állapota nem romlik számottevoen, leggyakrabban csak az emlokre korlátozódik a betegség. Azonban a fájdalom miatt a szuka nem engedi szopni a kölyköket, ami a bent rekedo tej miatt tovább súlyosbítja a problémát. Ilyenkor az állatorvos antibiotikumot ad a kutyának, ezenkívül minél gyakrabban ki kell fejni a tejet az emlokbol, elorehaladottabb esetben gyógyszeresen el kell apasztani a szuka tejtermelését és az éhes kölyköket mesterségesen kell táplálni.

Amikor hívni kell az állatorvost:

 • 63 nap eltelt a fedeztetése óta és a szuka nem készülodik az ellésre

 • 4 órája elfolyt a magzatvíz, de nem született kölyök

 • 30-60 perce tartó eroteljes fájások ellenére nem született kölyök

 • 1 óránál régebben sötétzöld váladék ürül, de nem született kölyök

 • 2 percnél régebb óta magzati testrész látható a pérarésben

 • 2 óránál hosszabb ideje pihen, de még van születendo kölyök

 • az ellés utáni napokban ürülo váladék buzös, kenocs-szeru és/ vagy a szuka láthatóan nincs jól

 • a kölykök állandóan (etetés után is) sírnak

 • a szuka remeg, elfekszik, érdektelen a külvilág ingereire