Macskák táplálása

Etetés, felnevelés: nagyon fiatal, pár hetes macskát tejpótlóval célszerű felnevelni: 1-2 hetes kiscicát 2 órás időközzel célszerű etetni cumisüvegből. 4 hetes kortól már lehet ritkítani az etetések számát (4-5 óránként), a fogak megjelenésekor pedig már kevés pépes, junior eleséggel is meg lehet kínálni őket. 6 hetes kortól fokozatosan célszerű a száraz tápra áttérni napi min. 3-4x-i etetés mellett. A száraz tápot a kezdeti időszakban beáztathatjuk húslevesbe, attól kezdetben pépesebb lesz, a leves mennyiségét csökkentve könnyen hozzászoktathatjuk a keményebb falatok megrágásához. A száraz eleséget könnyebb adagolni, a levegőn sem romlik meg hosszabb állás után sem, a napi bevitelüket is könnyebb így kiszámolni és anyagilag is kedvezőbb. A gyakoribb rágással pedig a fogkövesedés mértékét is visszaszoríthatjuk.
- 2-3 hónapos kortól (ekkor célszerű az anyától elválasztani és az alomból elhozni) elég napi 2-3x etetni őket, később naponta 2x
- macskáknak is elérhetőek prémium minőségű tápok (Royal Canin, Hill’s, IAMS), ezek mellé nem szükséges ásványi anyag kiegészítés és életkorhoz, ivarhoz, esetleges betegséghez igazodva ki tudjuk választani a macskánknak legmegfelelőbbet: 1 éves kor alatt kölyöktáp (“kitten”), 7 éves korig felnőtt táp (“adult”), ezután idős macskáknak való táp (“senior”) adandó. Ez utóbbi összetételében jelentősen különbözik a kölyök vagy a felnőtt táptól:  megvédi kedvencét az idős macskák rettegett betegségétől, a vesekárosodástól.

Gyakorlati tanácsok:
- kiscicáknak tejet nem ajánlott adni, mert a laktózt gyakran nem tudják megemészteni és sokszor hasmenésük lesz tőle! Vannak kifejezetten macskáknak kifejlesztett macskatejek, érdemes ezekből választani.
- Nyers húst (különösen sertést!!!-Aujeszky vírusos betegséget hordozhatja!) ne adjunk az állatnak. Nagyobb mennyiségű nyers máj etetését is kerülni kell! A nyers májra a cicák könnyen rászoknak és a későbbiekben akár kizárólagosan csak azt kérhetik eleségként. Már a HETI 120-150 grammnál nagyobb mennyiség rendszeres fogyasztása komoly A-vitamin túladagolási problémákhoz vezethet!