Macskák javasolt oltási programja

Legfontosabb, vakcinával megelozhető fertőző betegségek:

1. macskanátha-komplex (több vírus idézi elő)

2. fertőző gyomor- és bélgyulladás (parvovírus)

3. leukózis (rövidítve: FeLV)

Legfontosabb oltások:

1. kombinált oltás, mely a macskanátha és a  fertőző gyomor- és bélgyulladás ellen véd

2. leukózis oltás

3. kombinált + leukózis oltás (egy vakcinában van a  fertőző gyomor- és bélgyulladás és a  leukózis oltás).

Javasolt oltási program:

9 hetes korban: macska kombinált oltás

12  hetes korban: macska kombinált oltás

15   hetes korban: leukózis oltás

18   hetes korban: leukózis oltás

majd évente 1 kombinált – és 1 leukózis oltás

vagy (ezt javasoljuk!)

9   hetes korban: macska kombinált + leukózis oltás

12   hetes korban: macska kombinált + leukózis oltás

majd évente 1 kombinált+ leukózis oltás

Szükség esetén:

15 hetes kortól  veszettség-,  fertőző hashártyagyulladás-, és bőrgombásság elleni védőoltások.

Az oltások beadása mellet minden alkalommal átvizsgáljuk kedvencüket, hogy időben felfedezhessük az öröklött ill. a szerzett kölyökbetegségeket. Az oltások mellet féreghajtó kezeléseket, bolha és kullancs elleni kezeléseket is elvégzünk szükség szerint kedvencük egészségének megőrzése érdekében.

 

A felnőtt  macskák esetében az éves ajánlott védőoltásokkal megvédhetjük kedvenceinket a leggyakoribb fertőző betegségektől. Az oltással egy időben  minden esetben sor kell kerül egy alapos  állatorvosi vizsgálatra. Mivel a macskák mintegy hétszer gyorsabban öregednek nálunk és sokszor elrejtik a betegségeket, ezért évente legalább egyszer alapos állatorvosi vizsgálatra van szükségük akkor is, ha semmilyen problémát nem mutatnak. 8 éves kortól félévente tanácsos alaposan megvizsgáltatni őket.

Oltási reakciók

Az oltási reakciók ritkák és általában enyhe lezajlásúak. Oltás után 6-8 órával akár1-2 napig bágyadtság, étvágytalanság, aluszékonyság alakulhat ki. Ugyancsak előfordulhat, hogy az injekció helyén fájdalmas duzzanat alakul ki, amely több hétig is megmaradhat.

Egyéb oltási reakciók  ritkán vannak: viszketés testszerte, a pofa és a szemhéjak vizenyős duzzanata, fej dörgölése tárgyakhoz, szőnyeghez. Néha összevissza rohangálás, esetleg hányás és hasmenés pár órán át. Ilyen esetekben érdemes vissszajönni a rendelőbe ellenszerért, esetleg ügyelethez fordulni. Ügyeleteket itt találnak. Otthon kalcium pezsgőtabletta adható vízben felodva. Láz esetén Algopyrin tabletta adható (1/4 tbl /5 kg cica, nagyon nyálzik tőle!).Vigyázat: Algoflex, Rubophen, illetve egyéb embernek adható lázcsillapító nem jó, mérgező lehet! Az oltás helyén kialakult duzzanat a  fájdalmasság megszünése után  enyhe masszírozás után hamarabb szívódik fel.

Ha korábban oltási reakció  előfordult már a macsa múltjában, feltétlenül tájékoztassa előre az állatorvost, így akkor más oltóanyag használatával és a védőoltás beadásával egyidőben végzett megelőző kezeléssel (Suprastin injekció) a mellékhatás kockázata csökkenthető. Mindenképpen próbáljon ilyen esetben a kora délelőtti órákban  jönni oltásra, hogyha mégis baj van az oltás után, vissza tudjon jönni a rendelőbe, ne kelljen éjfélkor igénybe venni a méregdrága ügyeletet. Legyen otthon kalcium pezsgőtabletta, illetve kérésre adunk 1-1 ampulla kálcium és suprastin injekciót, amit baj esetén beadhat otthon.

 

 

 

A betegségek rövid leírása

 Fertőző gyomor- és bélgyulladás, pánleukopénia (parvovírus)

A macskák fertőz gyomor-bélgyulladása  sokszor halálos kimenetelű betegség. Jellemző tünetek: hányás, hasmenés. A vírus ragályfogó tárgyakkal (pl. cipőtalpra tapadva) is terjed, ezért a csak lakásban tartott cicáknak is javasolt. 

Macskanátha komplex

 

Több vírus idézi elő ezt a  légúti megbetegedést,  esetenként halálos kimenetelű is lehet. Tüsszögés, szem- és orrváladékozás, valamint láz kíséri. A betegségen átesett  macskák soha nem szabadulnak meg ezektől a vírusoktól, sőt időnként a tünetek újra jelentkeznek. A védőoltás nem  védi meg teljesen, de jelentősen csökkenti a megbetegedés kialakulásának a valószínűségét és súlyosságát, ezért feltétlenül minden macskát ajánlott beoltatni. 

Leukózis (macskaleukémia, FeLV )

 

Leggyakoribb halálos kimenetelű fertőző betegség cicáknál.  Ezt a vírust a fertőzött macskák a nyálukkal és az orrváladékukkal ürítik,  közvetlen érintkezés útján terjed,  vagy pedig a fertőzött anyák adják át a kicsinyeiknek akár már  méhen belül. A vírus okozta betegség kezdetben lappangva fejlődik, de súlyos lezajlású, ezért a fertőzöttek kevesebb, mint 20 százaléka éli meg a fertőzoődés utáni 3. évet. A leggyakoribb tünetek a vérszegénység, láz, levertség, étvágytalanság, a nyirokcsomók duzzanata. A későbbiekben az állat kóros lesoványodását, általános állapotának állandó ingadozását, egyéb fertőző eredetű társbetegségek egyre gyakoribb jelentkezését tapasztalhatjuk. A védőoltás nem jár teljes védelem kialakulásával, de jelentősen csökkenti a betegség  kialakulásának a valószínűségét. Minden macskát javasolt beoltatni, amelyek a fertőzésnek kietettek, így a “szobacicákat” is.

Veszettség

Halálos kimenetelű megbetegedés, kijárós  macskának feltétlenül ajánlott a veszettség elleni oltás, de a nagyon harapós, vad benti cicákat is célszerű oltatni (emberharapás esetén  a hatóság számonkéri a veszettség elleni oltást).

 


Fertőző hashártyagyulladás (FIP) A  „sokmacskás háztartásokban”, és tenyészetekben fordul elő. A  fertőzött macskáknak csak  kb. 5 százalékában alakulnak ki tünetek: haskörfogat megnagyobbodása, magas láz, sárgásfehér nyálkahártyák . A védőoltás nem védi meg teljesen, de jelentosen csökkenti a megbetegedés kialakulásának a valószínűségét és súlyosságát, de feltétlenül  ajánlott beoltatni a „több macskás háztartásokban”, és a tenyészetekben tartott  macskákat.