Macskák ivartalanítása

A csak lakásban tartott macskák ivartalanítása is legtöbbször elkerülhetetlen. A kandúrok vizelete erőteljes, kellemetlen szagúvá válik, viselkedésük megváltozik: agresszívvá válhatnak és vizeletükkel megjelölik életterük számukra fontosabb pontjait. Nőstény macskák esetében szintén találkozunk vizelet-jelöléssel, illetve a sűrűn jelentkező ivarzás során a szokatlan nyávogás zavarja a tulajdonos nyugalmát. A nem ivartalanított nőstény macskáknál gyakrabban találkozhatunk emlődaganattal és méhgyulladással.

A lakásból kijáró macskáknál az ivarzás alatt messze elkalandozhat kedvencünk, és egy sor veszélynek vannak kitéve (autó elüti, kutyák megkergetik, macskákkal összeverekszenek, rosszindulatú emberek megmérgezik stb.). A többi macskával való érintkezés során fertőződhetnek különféle vírusokkal (leukózis, macska AIDS), bolhákkal stb. Ezen kívül természetesen számolni kell a nem kívánt szaporulattal is.

A macskák körülbelül 6-7 hónapos korra válnak ivaréretté, az ivarzás szezonális, általában tél végén és nyár végén jelentkezik, több hét- akár több hónapon át.

Ivartalanításra az ajánlott életkor 5-8 hónapos kor, kandúrok és nőstények esetében egyaránt (az első ivarzást nem kell megvárni). Természetesen a műtétet későbbi időpontban is bármikor elvégezzük.

A műtétet előzetes bejelentkezés után végezzük, a kandúrokat rendelési időben, a nőstényeket általában szerda délelőttönként (igény szerint más időpont is megbeszélhető).

Tudnivalók az ivartalanításról:

Kérjük előre jelentkezzenek be telefonon (06-1 – 313-2682)!

Étlen-szomjan hozza kedvencét (6-8 óra éhezés, 2 óra szomjazás- a szomjaztatást nagy melegben természetesen el lehet hagyni)!

Meglévő betegségeiről feltétlenül tájékoztassa az állatorvost (epilepszia, szívbetegség, fulladásos betegségek, cukorbetegség, vesebetegség, aránytalanul sok vízivás és vizeletmennyiség)!

Kérjük gondolja ki előre, hogy az altatás során szeretne-e más beavatkozást is kérni tőlünk (pl. karomvágás, fültisztítás, chip-beültetés, fogkő-eltávolítás, ultrahang-vizsgálat stb.).

A beavatkozás előtt kedvencét megvizsgáljuk, hogy altatható-e. Pontosabb képet kapunk, ha vérvizsgálatot is végzünk előzetesen. Ez különösen idősebb állatoknál javasolt. Ezáltal jobban meg tudjuk becsülni és csökkenteni az altatási kockázatot. Értelemszerűen a vérvételre kb. egy héttel a beavatkozás előtt célszerű sort keríteni.

Mi történik a pontosan a nőstény macskák ivartalanításakor?

A műtétet intravénás altatásban végezzük. Miután a macska elaludt, leborotválják és fertőtlenítik a hasát, majd az állatorvos 1-1,5 centiméter hosszú bemetszést ejt a macska köldöke mögött. Speciális eszközzel (kampóval) felkeresi a petefészkeket, majd annak ereit leköti, hogy megelőzze a vérzést az operáció alatt. A méhet ellenőrzi, és csak akkor távolítja el, ha az beteg vagy magzat van benne. A következő lépés maga az ivartalanítási procedúra, amikor is a petefészkeket eltávolítja. Mielott összevarrná a hasat, az operációt végző állatorvos gondosan megvizsgálja, nem lát-e valahol vérzést, majd a hasfalat és a bőr alatti kötőszövetet felszívódó fonallal összevarrja. A bőrt két-három varrattal egyesíti nem felszívódó fonallal, ezért varratszedésre kb. 10 nap múlva vissza kell jönni. A sebet varratszedésig védeni kell “kezes-lábas” ruhával vagy védőgallérral. Ennek elmulasztása esetén az állat nyalogathatja a sebét, amely emiatt szétnyílhat és befertőződhet. A ruhát rugalmas anyagú zokniból, vastag pamut harisnyaszárból, vagy kardigán, ill. hosszúujjú póló ujjából készíthetünk: az előre levágott ruharészletbe először 2 lyukat vágunk a mellső lábak részére, majd a ruhát a macskára húzzuk, mellső lábait a 2 lyukon kihúzzuk. A hátulsó lábak helyén szintén vágunk 2 lyukat, és a lábakat itt is kihúzzuk. Végül a farok felett vágunk lyukat, és a farok kihúzása után a felesleges , túlnyúló ruharészeket levágjuk. Javasoljuk, hogy a ruhát már a műtét elotti napokban készítse el, hogy a beavatkozás elott már felpóbálhassa, illetve megszokhassa kedvence. Ha kibújik a ruhából, lehet nyakörvet, vagy mullpólyát a nyakára tenni, illetve kötni, amihez a ruha nyaki részét lehet erosíteni. Ha nem tudja elkészíteni a ruhát,segítünk elkészíteni  hozott anyagból, illetve kész ruhát is tudunk adni.

Bár az ivartalanítás fájdalmas muveletnek hangzik, ne felejtse el, hogy a mutét mély altatásban zajlik és a macska többféle fájdalomcsillapítót is kap. Miután felébred, a macska még bódult az altatástól. A mutét után néhány órával már hazaviheti kedvencét. A fájdalomcsillapítót két-három napig még otthon is kapnia kell szájon át könnyen adagolható folyadék formájában. Két hét “pihenést” szoktak javasolni a teljes felépülés érdekében, bár az az általános tapasztalat, hogy a macskák már néhány nap alatt kiheverik a mutétet. Minél fiatalabb a macska, annál hamarabb regenerálódik.

A mutét áráról a “Munkadíjaink” menüpontban tájékozódhatnak. A mutét árában a védogallér kivételével benne van az összes gyógyszer, illetve a varratszedés is.

 

Mutét után védoruhába öltöztetett cica:

cicaruha-1

cicaruha-4mutéti ruha szabása (Freya cica):


 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

Mi történik a kandúrok ivartalanításakor?

Ez szintén teljes altatás mellett végzett sebészi beavatkozás. Miután a macska elaludt, a herék környékén leborotválják a szorét és fertotlenítik a területet. Ezt követoen a mutétet végzo állatorvos két vékony metszést ejt a herezacskón. Ezután jön maga a sterilizálás: a heréket egymás után kiemeli a metszéseken át, majd elköti az ereket, hogy megakadályozza a vérzést, majd eltávolítja a heregolyókat. A sebet nyitva hagyja, borvarratot nem tesz be, tehát varratszedésre sincs szükség. A seb egy-két nap alatt záródik még annak ellenére is, hogy a macska nyalja. Speciális sebvédelemre kivételesen nincs szükség (se gallér,se kötés), a seb fertozodése nem szokott elofordulni, a cica egy nap alatt kiheveri a mutétet.

A mutét során a cica fájdalomcsillapítót, antibiotikumot, a mutét után pedig ébreszto injekciót kap. Így a mutét után azonnal elviheto, bár még fél napig is kábult lehet, többször visszaaludhat.

A mutét áráról a “Munkadíjaink” menüpontban tájékozódhatnak, a mutét árában benne van az összes gyógyszer is.

Mik az ivartalanítás elonyei?

1. várható hosszabb élettartam

2. nincs ivarzás, nem lehet szaporulat

3. szexuális viselkedési problémák megelozése, leállítása (elszökés, kóborlás, agresszivitás, hiperaktivitás, különbözo helyek és bútorok folyamatos megjelölése)

4. megelozheto a méhgyulladás, emlodaganat, petefészek ciszta.

Mivel etessük a macskát ivartalanítás után?

Mivel általános probléma, hogy  ivartalanítás után a legtöbb kedvenc hajlamos lesz az elhízásra, érdemes erre külön figyelmet szentelni és a mutétet követoen az állatorvosi látogatásokkor vagy akár otthon is a súlymérést rendszeres idoközönként beiktatni. Ezáltal már korán észrevehetjük a problémát és tenni tudunk ellene! Az elhízás ugyanis nem csupán esztétikai probléma, hanem megterheli az ízületeket, a súlytöbblettel rendelkezo macska egyre kevesebbet mozog és a súlya mégtovább gyarapodik. A tápgyártó cégek is felismerték a probléma fontosságát és forgalomba hoztak speciális tápokat kifejezetten az ivartalanítás utáni idoszakra (Royal Canin ún. Neutered termékei), amelyek összetétele megfelel a macska igényeinek, mégis teljes értéku és prémium minoségu, a Gazdiknak pedig egy táblázat segít a macska ideális testsúlyának fenntartásában. A macskák válogatósságának kiküszöbölésére a száraz tápokon túl léteznek ezekbol nedves, alutasakos kiszerelések is. A megfelelo táp kiválasztásában kérje állatorvosa tanácsát!