Kutyák táplálása

Kutyatáp A  konzervek teljesértékű tápok, de magas a víztartalmuk,  és áltában drágák. A száraz tápok relatív olcsóbbak, könnyebben tárolhatóak és tökéletesen megfelelnek a kutyák táplálására  és még fogtisztító hatással is rendelkeznek.  A jó minőség a betegségmegelőzés egyik fontos eleme. Prémium tápok közé tartozik pl. a Royal Canin, és az Eukanuba táp, melyet rendelőnkben is megvásárolhatnak (rendelésre). Külön táp van kölyköknek, felnőtteknek, ivartalanítottaknak, idős korúaknak, stb.

Ételmaradék és házikoszt A kutyákat nem zavarja, ha minden nap ugyanazt a száraz tápot kell fogyasztania. Az ételmaradékokkal való kiegészítés azt eredményezheti, hogy kedvencük válogatóssá válik, a száraztápot önmagában már nem eszi meg. Ha vegyes házikoszt adása mellett döntenek, akkor kistestűeknek csirkemell rizzsel, tésztával, nagytestűeknek csirkenyak, csirke far-hát javasolható puffasztott rizzsel, tésztával. Emellett csaknem mindent kaphatnak, de csak mértékkel. Célszerű a házikoszt mellett  száraztápot is adni, melynek ízesítésére kutya- vagy macskakonzervet, főtt sertés szívet vagy lépet lehet adni természetesen  rizzsel, tésztával kiegészítve.

kerülni kell:

- máj gyakori adását ( „A”-vitamin túladagolás, főzve dugító, nyersen hashajtó hatású,)

- nyers tojás és nyers halak

- nyers húsok (Aujeszy-féle betegség, salmonellosis, stb.)

- vöröshagyma, fokhagyma (véralvadási zavarokat okozhat)

- csokoládé (teobromin mérgezés)

- szőlő, mazsola (nagy mennyiségben mérgező)

- túl sok csont (dugító hatású), kis test állatoknál nyelőcsőben fennakad a rosszul elrágott , „lecsúszott” csont,  kistestűeknek semmikép se adjunk!

- kizárólagos hússal etetés

- zsíros étel  (hányás, hasmenés, hasnyálmirigy gyulladás)

- nyírfacukor (xilin tartalma májkárosító hatású!)

- rágógumi ( xilin tartalmú)

Jutalomfalatok : nem tartalmaznak hasznos anyagokat és nagyon hizlalnak. Kiváló lehet ellenben a nyers sárgarépa, valamint egyes speciális kalóriaszegény jutalomfalatok ( pl a rendelőnkben is kapható Royal Canin educ). Ezenkívül  javasoljuk különféle fogtisztító készítményeket jutalomfalatként.

 Táplálék-kiegészítőket javaslunk az alábbi esetekben

1. Kálcium - kölyök kutyáknak házikoszt mellett

2. Vitaminok  - házikoszt etetésekor  minden fajtának, minden életkornál, illetve betegség esetén, étvágytalanságkor, legyengült állapotban

3. Porcerősítők - nagytestűeknek kölyökkorban, illetve minden fajtának, minden életkorban láb- illetve gerinc fájdalmakkor

4. Immunerősítők, kalóriadús kiegészítők – betegség esetén, étvágytalanságnál, legyengült állapotban, műtét utáni lábadozáskor minden életkorban

5. fogkőképződést megelőző készítmények: – 2-3 éves kortól folyamatosan (pl. a speciális algaport tartalmazó Plaque Off, továbbá Pedigree Denta Stix, stb)

Táplálék mennyisége

Minden kutyának egyedileg kell meghatározni a táplálék mennyiségét, hiszen ez több tényezőtől függ, pl. aktivitás, mozgás mennyisége, életkor, stb. Ha a kutya már elhízott, sokkal nehezebb csökkenteni a súlyát, mint fenntartani az ideális kondíciót. Ezért a napi ételadagot a kutya tápláltsági állapota szerint kell változtatni. A tápláltsági állapotot a legkönnyebben a mellkasfal megtapintásával ítélhetjük meg: ha könnyen kitapinthatóak a bordák, akkor sovány, ha nem is tapinthatóak, akkor pedig kövér. Ideális a kettő között van. Az elhízás egy sor betegség előidézője lehet: izületi-, szív- és  tüdő  betegségek jelentkezhetnek.

Az etetés

Féléves korig napi 3-4-szer, féléves kortól 1 éves korig napi 2-szer kell etetni a kutyát.  A felnőtt kutyáknak elvileg napi egy etetés is elégséges, de jobb a megfelelő adagot kétfelé osztani és a kisebb részt reggelire, a nagyobbat pedig vacsorára adni. A kistestűek  feltétlenül napi kétszeri etetést igényelnek úgy, hogy a napi adagot kétfelé osztják. Az étel kb. 15 percig legyen előtte, majd vegyük el a kutya elől maradékot. Ha az étel állandóan előtte van, válogatós vagy kövér lesz. Nagyon fontos tudni, hogy a legtöbb betegség első jele  az étvágytalanság, amit  minden gazdinak azonnal észre kell vennie!   A rendszeres időpontban való táplálás és séták segítik a szobatisztaság kialakulását és annak fenntartását is. Külön kell megemlíteni a mini kutyafajtákat (csivava, yorkshire terrier, stb.). Fél éves korig mindig legyen előttük étel, illetve gyakran kínálgatni is kell őket, hogy egyenek. Náluk ugyanis nem ritka jelenség, hogy több energiát használ el szervezetük pl. játszás során, mint amennyit az előző evéskor felvett, igy energiahiányos (azaz csökkent vércukorszintű, hipoglikémiás) állapot jön létre: a kutya imbolyogva járkál, majd elfekszik, és nem lehet lábra állítani. Ilyenkor cukros vizet lehet adni neki, vagy a szájába   mézet   vagy speciális energiapasztát (pl Calopet paszta) lehet  kenni,.

Az ivóvíz

Friss ivóvíz mindig legyen a kutya előtt!  Ha tartósan többet iszik a megszokottnál, és a lakásba szokatlan módon bevizel, többféle  betegség jele is lehet, ezért haladéktalanul állatorvoshoz kell fordulni.