Kutyák javasolt oltási programja

Kölyökkutyák vakcinázását 6-8 hetes korban célszerű elkezdeni. Az első védőoltás a parvovírusos bélgyulladás ellen nyújt védettséget. Két hét elteltével adható a következő oltás, ez egy ún. kombinált vakcina, mely a parvovírusos bélgyulladás mellett a szopornyicával, a leptospirózissal és a fertőző májgyulladással szembeni védettség kialakítására szolgál. Ezután kb. kéthetente kapja ezt a kombinált oltást addíg, míg a 3 hónapos kort be nem tölti. Utcán sétálni csak a 2. kombinált oltás után lehet 1 héttel. 4 hónapos korig jár az első veszettség oltás, melyet 10 hónapos korig megismételjük, majd 1 éves korban a kombinált oltást is.

Egyéb védőoltások, melyek az alap oltási protokollba beiktathatóak:

1.: kennel-köhögés elleni oltás (kutyaoviba, kutya-suliba, rendszeresen kutyaközösségbe járóknak, panzióba adás előtt javasolt),

2: coronavírusos bélgyulladás elleni oltás (parvovírusos bélgyulladáshoz hasonló, annál enyhébb lefolyású betegség)

3.: kullancsok terjesztette Lyme-kór elleni oltás

4.: kullancsok terjesztette Babezia elleni oltás
Oltási séma röviden:

6 hetes kor: parvo oltás

8 hetes kor: kombinált oltás

10  hetes kor: parvo oltás

12 hete kor:  kombinált oltás

13 hetes korban lehet sétálni az utcán (nemcsak lehet, de kötelező!!) Ez az időszak a  korai szocializációs időszak, ami 12 (13) hetes korban lezárul és később nem pótolható. Ha ebben az időszakban nem szocializálták őket megfelelően, vagyis nem volt alkalmuk idegen emberekkel, járművekkel, városi zajokkal megismerkedni és megtudni azt, hogy ezektől nem kell félniük, akkor az egész életükön át félénkek lesznek!

12 hetes kor: kombinált oltás

16 hetes kor: veszettség  oltás

10 hónapos korig veszettség oltás

1 évesen: kombinált oltás

majd évente egyszer veszettség (kötelező) és kombinált oltás

A veszettség oltásról többet ezen a kisfilmen láthatnak, mely itt található, érdemes megnézni!

Az oltások beadása mellet minden alkalommal átvizsgáljuk kedvencüket, hogy időben felfedezhessük az öröklött ill. a szerzett kölyökbetegségeket. Az oltások mellet féreghajtó kezeléseket, bolha és kullancs elleni kezeléseket is elvégzünk szükség szerint kedvencük egészségének megőrzése érdekében.

 

A felnőtt kutyák  esetében az éves ajánlott védőoltásokkal megvédhetjük kedvenceinket a leggyakoribb fertőző betegségektől. Az oltással egy időben  minden esetben sor kell kerül egy alapos  állatorvosi vizsgálatra. Mivel a kutyák mintegy hétszer gyorsabban öregednek nálunk és sokszor elrejtik a betegségeket, ezért évente legalább egyszer alapos állatorvosi vizsgálatra van szükségük akkor is, ha semmilyen problémát nem mutatnak. 8 éves kortól félévente tanácsos alaposan megvizsgáltatni őket.

Oltási reakciók

Oltás után 6-8 órával akár1-2 napig bágyadtság, étvágytalanság, aluszékonyság alakulhat ki. Ugyancsak előfordulhat, hogy az injekció helyén fájdalmas duzzanat alakul ki, amely több hétig is megmaradhat.

Egyéb oltási reakciók  ritkán vannak: viszketés testszerte, a pofa és a szemhéjak vizenyős duzzanata, fej dörgölése tárgyakhoz, szőnyeghez. Néha összevissza rohangálás, esetleg hányás és hasmenés pár órán át. Ilyen esetekben érdemes vissszajönni a rendelőbe ellenszerért, esetleg ügyelethez fordulni. Ügyeleteket itt találnak. Otthon kalcium pezsgőtabletta adható vízben felodva. Láz esetén Algopyrin tabletta adható kutyának (1/4 tbl /10 kg kutya).Vigyázat: Algoflex, illetve egyéb embernek adható lázcsillapító nem jó, mérgező lehet! Az oltás helyén kialakult duzzanat a  fájdalmasság megszünése után  enyhe masszírozás után hamarabb szívódik fel.

Ha korábban heves oltási reakció  előfordult már a kutya múltjában, feltétlenül tájékoztassa előre az állatorvost, így akkor más oltóanyag használatával és a védőoltás beadásával egyidőben végzett megelőző kezeléssel (Suprastin injekció) a mellékhatás kockázata csökkenthető. Mindenképpen próbáljon ilyen esetben a kora délelőtti órákban  jönni oltásra, hogyha mégis baj van az oltás után, vissza tudjon jönni a rendelőbe, ne kelljen éjfélkor igénybe venni a méregdrága ügyeletet. Legyen otthon kalcium pezsgőtabletta, illetve kérésre adunk 1-1 ampulla kálcium és suprastin injekciót, amit baj esetén beadhat otthon.