Fogkőeltávolítás

Fogkőeltávolítás módja:

 

Gépi altatással ultrahangos fogkőeltávolító géppel:

Bódító injekció beadása után vénakanült helyezünk a lábába, majd vénásan altatjuk rövid hatású altatóval, valamint folyamatosan infúziót adunk. Légcsőtubust helyezünk be a biztonságosabb altatás és a nyál, illetve a szennyezett folyadék tüdőbe jutásának elkerülése érdekében. Ezzel a módszerrel lehet a legalaposabban átvizsgálni a szájüreget és leszedni szakszerűen a fogköveket,  szükség szerint a mozgó vagy hibás fogakat eltávolítani, így ezt módszert ajánljuk.  A beavatkozás után ébresztő injekciót adunk, így kedvence perceken belül felébred és lábon elhagyhatja a rendelőt. Szükség szerint fájdalomcsillapítót és antibiotikumot is kap.

Tudnivalók a fogkőeltávolításhoz:

Kérjük előre jelentkezzenek be telefonon (06-1 313-2682)

Étlen-szomjan hozza kedvencét (6-8 óra éhezés, szomjaztatás nagy melegben nem szükséges).

Meglévő betegségeiről feltétlenül tájékoztassa az állatorvost (epilepszia, szívbetegség, fulladásos betegségek, cukorbetegség, vesebetegség, aránytalanul sok vízivás és vizeletmennyiség).

Kérjük gondolja ki előre, hogy az altatás során szeretne-e más beavatkozást is kérni tőlünk (pl. karomvágás, bűzmirigy kinyomás, fültisztítás-fülszőrtépés, chip-beültetés, esetleg kisebb bőrdaganatok-szemölcsök levétele, ultrahang-vizsgálat stb.).

A beavatkozás előtt kedvencét megvizsgáljuk, hogy altatható-e. Pontosabb képet kapunk, ha vérvizsgálatot is végzünk előzetesen. Ez különösen idősebb állatoknál javasolt. Ezáltal jobban meg tudjuk becsülni és csökkenteni az altatási kockázatot. Értelemszerűen a vérvételre kb. egy héttel a fogkőeltávolítás előtt jöjjenek.

Megelőzés: 

Nem újkeletű probléma sajnos, hogy a kisebb testű kutyafajtáknál (bolognese, yorkshire terrier, havanese, stb.) már viszonylag fiatal, akár 1-2 éves korban megjelennek a fogkőképződés jelei (sárgás elszíneződés a fognyakon, gyulladt fogíny, kellemetlen szájszag). Ez leginkább arra vezethető vissza, hogy ezek a kutyusok nem rágnak eleget, legtöbbször konzerves eleséget vagy házi kosztot kapnak, illetve, hogy fiatal korukban a fog ápolásához nem szoknak hozzá, így a későbbiekben a Gazdik nehezen boldogulnak ezzel a feladattal. Alapvetően azonban minden kedvencnél (cicáknál is!) számíthatunk a probléma idősebb korban való előfordulásával. Rossz hír sajnos, hogy a már meglévő fogkövet semmilyen speciális eleséggel vagy táplálék-kiegészítővel, fogmosással eltávolítani nem lehet! Ugyanakkor mégsem teljesen felesleges a megelőzésre és a már kialakult fogkőre figyelmet szentelni, mivel bizonyos készítményekkel és 1-2 otthoni praktikával a fogkő képződésének mértékét lassítani tudjuk és az ezzel járó kellemetlenségek (szájszag) is háttérbe szoríthatók. Az ultrahangos fogkőeltávolítás után is javasoljuk ezeknek a folytatását, hogy a kiújulás folyamatát lassítsuk.

A következő táplálék-kiegészítőket ajánljuk: Plaque Off algapor (előnye, hogy egy doboz sokáig elég, por formája révén könnyen keverhető eleségbe vagy vízbe is, szagtalan); Dentizahn rágószalagok kutyáknak különböző méretekben (előnye, hogy az egyéb rágócsíkokkal szemben több ideig rághatja kedvencünk, így jobban tisztítja a fogakat, érzékeny fogínyű kutyák is rághatják, jutalomfalatnak is kiválóan muködik); speciális táp: Royal Canin Dental (nagyobb szemcséje és speciális formája miatt alaposabb rágásra kényszeríti a kutyákat, macskákat).

Fogkrém és fogkefe: már kutyák részére is kefejlesztették a csirke ízesítésű fogkrémet, amit vagy a hozzá való fogkefével együtt használunk vagy akár egy ujjunk köré csavart frottír törülközőre is nyomhatjuk. Nagyon fontos, hogy már fiatal korban (pár hónapos kortól!) szoktassuk hozzá kedvencünket a fogtisztításhoz, rendszeres  időközönként nyissuk ki a száját, nyúljunk a fogaihoz, stb. Ez a későbbi fogápolási higiénia fenntartását nagyban segíteni fogja!

fogkoeltavolitas