Bőrférgesség, szívférgesség

Új betegségnek számít, és úgy tűnik, már eléggé elterjedt Budapesten is a bőr alatti férgesség  (Dirofilariosis). Szúnyogok terjesztik, bőr alatti csomókat okoz, a csomókban van a kifejlett féreg. Hagyományos féreghajtókkal nem pusztíthatók el, csak sebészetileg távolíthatók el. A féreg lárváit lehet kimutatni a vérből. Emberre is átvihetik a betegséget a szúnyogok, de szerencsére azért az emberi megbetegedés ritka.
Halálos betegséget okoz a szívférgesség (Dirofilaria immitis), melyet szintén szúnyog terjeszt. Dél-Európában gyakori,de már nálunk sem számít ritkaságnak .

Bővebb leírást a betegségről az alábbiakban olvashatnak:

A szúnyogok 2 fontos betegséget terjesztenek: a bőrférgességet és a szívférgességet.

A kutyák bőrférgességének kórokozója egy kb. 15 cm hosszúságot is elérő fonálféreg, amely hazánkban is már évekkel ezelőtt megjelent, és jelenléte már Budapesten sem ritkaság. A felnőtt féreg apró, mikroszkóp alatt jól látható lárváit szúnyogok terjesztik vérszívás útján. A lárvák a vérárammal bárhova eljuthatnak, azonban elsősorban a bőrben telepednek meg és több hónapos fejloődés után kifejlett, felnőtt férgekké válnak ott. A felnőtt egyedek akár 3-4 évig is életképesek maradnak. A bőrférgek életük során egyre több lárvát juttatnak az állat vérébe, amelyek vagy további felnőtt férgekké fejlodnek, vagy szúnyogok közvetítésével más állatokba, vagy akár emberbe is eljuthatnak.

A betegség tehát zoonozis, állatról emberre szúnyogcsípés útján terjedhet!

A kifejlett férgek kedvenceink bőrében csomók, duzzanatok formájában jelennek meg elsősorban, bár viszkető, ekcémás bőrgyulladás esetén is érdemes a betegségre gondolni. A bőrférgességet akár néhány csepp vérből is diagnosztizálni lehet ( a lárvák kimutatása), illetve a csomók, daganatok műtéti eltávolítása során a kifejlett féreg a csomókban megtalálható. Sokszor egy rutin vérvizsgálat során a lárvák felfedezésével derül ki ez a betegség, anélkül, hogy csomót találnánk a kutya bőre alatt. Egyes hazai rendelőkben a tesztelt állatok vérvizsgálatata során a kutyák 10-17%-a pozitív volt! Ez rendkívül magas arány, és mivel az eredményt legtöbbször csak egy csepp vérből határozzák meg, ezért előfordulhat, hogy ez az arány jóval magasabb. Vérvizsgálatot nálunk is kérhet: a vért levesszük kedvencéből és laboratóriumba küldjük. Érdemes a vérvételt a késő délutáni órákra tervezni, mert a lárvák ilyenkor aktivizálódnak a vérpályában (a szúnyogok is este aktívak).

Súlyosabb betegséget okoz a szívférgesség (Dirofilaria immitis): A szívféreg egy olyan parazita, mely a mediterrán, szubtrópusi, trópusi éghajlaton honos, de már Magyarországon is egyre gyakrabban előfordul.  A vektorok (közvetítők) leggyakrabban itt is a szúnyogok. A kifejlett férgek a kutyákban, macskákban szaporodnak, a lárváik a vérrel a szívbe és a tüdő ereibe jutnak, majd ott fejlődnek tovább. A nőstény férgek a szívben akár a 35 cm nagyságot is elérhetik! Állatoknál jellemző, hogy minél több kifejlett féreg van jelen, annál súlyosabbak a panaszok. A nagyszámú féreg főleg kutyában okoz szívtüneteket, a férgek a véráramba jutva tüdoembóliát, érelzáródást és halált is okozhatnak! Macskában ritkán idegrendszeri tünetek alakulnak ki. Kimutatása: A szívférgesség diagnosztizálása a vérből (lárvák kimutatása, illetve a kifejlet férgek kimutatása szívultrahang vizsgálattal lehet. Szívférgesség esetében ha már a férgek a szívben vannak, a gyógykezelési kilátások nagyon rosszak, hiszen a specifikus parazita elleni szer hatására elpusztuló férgek is okozhatják a kutya halálát. Tehát inkább a megelőzésen van a hangsúly! Megelőzés: ugyanazokkal a szerekkel, mint a bőrférgesség ellen. Vízpartra, külföldre utazás előtt feltétlenül gondoskodjon a megelőzésről!

Tájékoztató kisfilmet  az orsóférgességröl itt találhatnak. Jó szívvel ajánljuk!

További információ itt található.

Szeretettel várunk minden állattartót és kedvenceit praxisunkban!