Bolhákkal és kullancsokkal kapcsolatos tudnivalók

Bolhák

A bolhásságot mindenképpen érdemes megelőzni, illetve ha már megtelepedtek a bolhák kedvencünkön, akkor minél előbb kezelni. Bolhacsípésre érzékeny állatoknál már egy-két bolha is komoly allergiás, ekcémás bőrelváltozásokat hozhat létre. Minél régebb óta áll fenn a bolhásság, annál inkább szennyezett a környezet is bolhapetével. Ezért van az, hogy hiába fürdetjük le az állatot, néhány nap-hét után a frissen kikelő bolhák újra megszállják a bundáját. Érdemes jó minőségű, hosszú hatású nyakörvet, nyakbőrre csepegtethető cseppet vagy spray-t vásárolni és rendszeresen használni, így a probléma megelőzhető. A bolhák egy galandféreg fajt is terjesztenek, igy minden bolhás állat egyúttal galandférges is, ezért bolhaírtás után kötelező a féreghajtás is!

 

Kullancsok

Mit kell tudni a kullancsokról?

Támadásukra két irányból számíthatunk. Egyrészt fűszálak hegyéről, másrészt fák és bokrok leveleiről másznak a kutyánkra.

A kullancs bőrből való eltávolítására nem jó a „hagyományos” zsírral bekenés, mert a kullancs fuldoklását okozza, aminek következtében kórokozó-tartalmú nyálat köp áldozatába. A kullancsok eltávolításának legjobb módja az emberen és állaton egyaránt alkalmazható eszköz a kullancs-eltávolító kanál, vagy csipesz.

Ha nincs eszközünk, a legjobb módszer az eltávolításukra a cérna, amelyet körültekerünk a kullancs fejénél, és szép lassan kihúzzuk. Ha nincs cérna sem, próbáljuk meg a bőrhöz minél közelebb körömmel megfogni. Csavarhatjuk is jobbra vagy balra, de általában azt javasolják, hogy függőlegesen húzzuk ki úgy, hogy a potrohát nem nyomjuk össze. Ha nem tépjük ki, akkor a húzásra a kullancs maga ereszti el a kutya bőrét anélkül, hogy a feje beszakadna. Ezután alaposan fertőtlenítsük le a csípés helyét. Ha a kullancs feje bennmarad, az már nem akkora gond, de mindenképpen mutassuk meg állatorvosnak. A fej kitinpáncélból van és ha netán beszakad, néhány nap múlva kilökődik magától mint egy apró szálka.

Megelőzés: Nyírassuk le kutyánk szőrzetét, cseppentsünk rá kullancsriasztó készítményt, és/vagy kullancsirtó nyakörvet tegyünk rá. A Polybé tabletta kullancsriasztó hatása nem bizonyított.

A kullancsok ellen 100%-osan hatásos szer nincsen, ezért, még az ilyen szerek használata mellett is érdemes a séta után átnézni minden esetben a kutyát.

A megelőzés másik lehetosége az Imizol nevű injekciós készítmény beadása, ami nem csak a betegség kezelésében, de a betegség elleni védelemben is kiválóan alkalmazható. Az Imizol injekció 1 hónapig véd a betegség ellen. Hátránya, hogy a beadás fájdalmas, helyén gyakran duzzanat keletkezik, illetve beadás után az  állatoknál hányás, hasmenés fordulhat elő. Csak azoknál a kutyáknál javasolom, „akik” – maximum 4 hétig – erősen fertőzött területre mennek nyaralni (Vas, Zala, Gyor-Sopron,Veszprém, Somogy, Baranya megye, Balaton, Ráckevei Dunaág, középhegységeink erdőségei, stb).

.

Néhány jótanács a kullancsírtó szerekkel kapcsolatban:

 

 

 

 

- sokan rosszul használják a bőrre cseppentős ( frontline, advantix stb.) szereket. Helyes használatuk: a készítményt a kutyának szőrt széthajtva farka tövétől a feje búbjáig, (macskának csak a nyakán ) a gerinc mentén kell a bőrre végigcsepegtetni.

 

 

 

Csepegtetés után fogjuk meg a kutyát, hogy ne rázza le magáról a szert. Kezelés előtt 2 nappal samponnal nem fürödhet, kezelés után 2-3 napig nem ázhat meg és nem is fürödhet. A csepegtetős  készítmények hatása maximum 4-hét! Ha kullancs ellen használják, a “kirándulás” előtt legalább 2-3 nappal kell a kezelést elvégezni. Tavasszal és ősszel, illetve erdőben, vízparton  érdemes 2-3 hetente használni folyamatosan. A kullancsírtó nyakörvek mellé is ajánljuk a csepegtetős szereket 2-4 hetente. 

 

 

 

 

Összefoglaló a kullancsok okozta Babeziósisról

 

A babeziósis a kutyáknál a leggyakrabban eloforduló kullancs terjesztette betegség. A betegséget a Babesia canis nevű egysejtű okozza. A kórokozó a vörösvérsejteket károsítja, és azok széteséséhez vezet. 

 

 

 

A tulajdonos legelőször az állat levertségét és étvágytalanságát veszi általában észre először. Ha lázat mér, akkor sokszor 39-40 fokos hőmérsékletet tapasztal. Feltétlenül babeziózisra kell gondolni, ha 3-10 napja kullancsot találtak a kutyában, illetve erdőben, telken, vízparton voltak. Ma már nem ritka, hogy a kullancsok olyan helyen is előfordulnak, ahol azelőtt sohasem (zárt kertek, Pesten kisebb parkokban). Későbbi, igazán látványos tünet a hányás, nagyfokú bágyadtság és a véres vizelés lesz, ilyenkor a vizelet kávébarnára színezi. (Természetesen ez csak aszfalton, kövön látszik, fűben nem!) Később, kezeletlen esetben a széteső vörövérsejtekből kiszabaduló festékanyag (hemoglobin) tönkreteszi a vese szúró szerkezetét. Az állat hamarosan elfekvő állapotba kerül, és a betegség gyakran halállal végződik. Ha időben felismeri a gazdi, hogy a kutya beteg és orvoshoz fordul, a fertőzés súlyos következményei megelőzhetők gyógyszeres és erőteljes infúziós-vizelethajtó terápiával! A vesék tartós károsodása, vagy a szövődményként jelentkező autoimmun hemolitikus anémia a szakszerű kezelés ellenére is halálhoz vezethet.

 

 

 

Összefoglalva: parkban, erdőben, telken levő séta után pár nappal ha a kutyánk bágyadt, étvágytalan , később hány, véreset vizel, azonnal forduljunk állatorvoshoz. Minden óra késlekedés kedvencük életben maradási esélyeit rontja!

 

 A megelőzés egyik lehetősége az Imizol nevű injekciós készítmény beadása, ami nem csak a betegség kezelésében, de a betegség elleni védelemben is kiválóan alkalmazható. Az Imizol injekció 1 hónapig véd a betegség ellen. Hátránya, hogy a beadás fájdalmas, helyén gyakran duzzanat keletkezik, illetve érzékenyebb állatoknál hányás, hasmenés fordulhat elő a beadás után kb 1/4 órán belül.   Csak azoknál a kutyáknál javasolom, „akik” – maximum 4 hétig – erősen fertőzött területre mennek nyaralni (Vas, Zala, Gyor-Sopron,Veszprém, Somogy, Baranya megye, Balaton, Ráckevei Dunaág, középhegységeink erdőségei, stb) 

 

 

 

 

 

Összefoglaló a kullancsok okozta Lyme-borreliosis (Lyme-kór)ról

 

 

 


 

 

 

Az egyik kullancs által terjesztett betegség a Lyme-borreliosis (Lyme-kór), amelynek kórokozója egy Borrelia burgdorferi nevű baktérium. A kórokozót a fertőzött kullancsok hordozzák , és azok csípésével jut be a szervezetbe, ahol a véráram segítségével szétszóródik.

 

 

 


 

 

 

A Lyme kór tünetei: láz, nyirokcsomó duzzanat, sántaság – ízület gyulladás

 

 

 

idegrendszeri tünetek (arcideg bénulás, epilepszia, végtagbénulás)

 

 

 

szívbelhártya gyulladás, szív ritmuszavarok, szőrhullás

 

 

 

 

 

 

A betegséget csak költséges laboratóriumi vizsgálatokkal lehet diagnosztizálni. A gyógyítás is költséges, hosszan tartó (legalább 6 hét), és sokszor nem kellően hatékony.

 

 

 


 

 

 


 

 

 

Megelőzés: elsődleges fontosságú a kutya megóvása a kullancsok csípésétől, de mivel a készítmények hatása nem 100 %-os, így  tanácsos kutyájukat beoltatni Lyme-kór elleni vakcinával is. A többihez hasonlóan ez is 2-3 hetes különbséggel 2 oltás beadását jelenti, majd a védettséget évente egyszeri oltással kell fenntartatni. Célszerű az oltást február-március tájékán (a kullancsszezon előtt) ismételni, hogy a kutya védettségét fenntarthassuk. Az oltóanyag rendelőnkben állandóan rendelkezésre áll.

További információ itt található.

Szeretettel várunk minden állattartót és kedvenceit praxisunkban!